Samen met de Europese Consumentenorganisatie (BEUC) en de Europese Volksgezondheidsalliantie (EPHA) roepen we beleidsmakers op om de cruciale stappen te zetten die nodig zijn om blijvende veranderingen in deze sectoren te bewerkstelligen.
Wat is het recept voor duurzamere voedselsystemen in de EU?
Als onderdeel van de alliantie “Put Change on the Menu” samen met De Europese Consumentenorganisatie (BEUC) en Europese Volksgezondheidsalliantie (EPHA) hebben we zes belangrijke stappen bedacht die beleidsmakers kunnen nemen om aanzienlijke verbeteringen aan te brengen in onze voedsel- en landbouwsystemen:
- Het definiëren van waaruit duurzame en gezonde diëten moeten bestaan in een EU-context, en pleiten voor deze diëten in lijn met de nieuwste wetenschappelijke inzichten;
- Ervoor zorgen dat de voedingsmiddelen die bijdragen aan duurzame en gezonde voeding het meest worden geadverteerd en gepromoot in de EU;
- Consumenten in staat stellen weloverwogen voedselkeuzes te maken via duidelijkere etiketteringsmaatregelen (waarbij voedseletiketten een duurzaamheidsscore, voedingswaardescore en een afzonderlijke dierenwelzijnsscore weergeven);
- Het benutten van de publieke koopkracht om de verschuiving naar duurzamere voedselsystemen te versnellen, bijvoorbeeld door de criteria te verbeteren voor voedsel dat wordt geserveerd in openbare scholen, ziekenhuizen en andere instellingen;
- Gezond en duurzaam voedsel toegankelijker maken, EU-financiering gebruiken om op elkaar afgestemde boeren en producenten te ondersteunen en de lidstaten in staat stellen de beschikbaarheid en betaalbaarheid van dergelijk voedsel op nationaal niveau te vergroten;
- Voedselproducten door ontwerp gezonder en duurzamer maken door bindende doelstellingen vast te stellen voor het terugdringen van de niveaus van verzadigd vet, suikers en zout in voedselproducten. Geïmporteerd voedsel moet ook aan de eisen van de EU voldoen.
Samengesteld met behulp van de nieuwste bevindingen en onderzoeken, waaronder het gezamenlijke rapport van onze alliantie over het creëren van gezondere “voedselomgevingen” in de EUbieden deze zes stappen concrete en uitvoerbare oplossingen voor onze lijdende voedselsystemen. Het enige dat nog overblijft is dat beleidsmakers ze in de praktijk kunnen brengen.
De meeste mensen in Europa zijn bereid om ‘minder en betere’ dierlijke producten te omarmen en tegelijkertijd meer fruit, groenten en peulvruchten aan hun bord toe te voegen. Maar zoals bij elk geweldig gerecht hebben ze de juiste ingrediënten van beleidsmakers nodig. Het is tijd om het recept te verfijnen en van gezonde, plantrijke diëten de meest geadverteerde, toegankelijke en betaalbare keuze voor consumenten te maken.
Jonathan Sander, projectmedewerker duurzame voedselsystemen, Eurogroup for Animals
Samen moeten de Europese beleidsmakers substantiële veranderingen in onze voedselsystemen doorvoeren om de negatieve effecten ervan te verzachten. vooral die welke voortkomen uit de veehouderij. De sector opnieuw vormgeven moet worden bereikt om de toekomst van onze planeet op de lange termijn veilig te stellen.