De Rapport Pecking Order 2024 onthult dat veel fastfoodketens nog moeten voldoen aan de European Chicken Commitment (ECC)-normen – een benchmark voor de industrie die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek om het dierenwelzijn te verbeteren.
Wat is de pikorde?
Elk jaar evalueert The Pecking Order fastfoodmerken en foodservice-restaurants die zich hebben gecommitteerd aan de ECC, waarbij wordt beoordeeld hoeveel vooruitgang er is geboekt bij het aanpakken van kippenwelzijn in hun hele toeleveringsketen en bij het openbaar maken van relevante informatie. Het rapport uit 2024 evalueerde 75 bedrijven in Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Roemenië en Spanje.
Slechts een kwart levert enig bewijs van de implementatie van de ECC
Uit bevindingen blijkt dat slechts 25% van de beoordeelde bedrijven levert bewijs van de implementatie van ECC-criteria binnen hun toeleveringsketensterwijl meer dan 85% van de bedrijven er niet in is geslaagd verslag uit te brengen over de welzijnsnormen voor kippen, waarbij transparantie een cruciaal probleem blijft.
Het rapport benadrukt dat, hoewel Frankrijk en Duitsland het voortouw nemen bij de adoptie van ECC, landen als Tsjechië, Spanje, Polen, Italië en Roemenië ver achterblijven. De ongelijkheid in de vooruitgang brengt niet alleen het welzijn van miljarden kippen in gevaar, maar legt ook lacunes in verantwoordingsplicht en transparantie tussen multinationale ondernemingen bloot.
Roep op tot Europese wetgeving over hogere welzijnsnormen voor vleeskuikens
In intensieve vleeskuikensystemen lijden snelgroeiende kippenrassen aan verschillende gezondheidsproblemen. Door de hoge bezettingsdichtheid zijn kippen niet in staat om natuurlijk gedrag te vertonen, waardoor ze gedwongen worden in krappe, vaak onhygiënische omstandigheden te leven. Omdat bijna 90% van de vleeskuikenproductie in de EU in deze intensieve systemen plaatsvindt, is het zowel essentieel als urgent dat meer bedrijven zich engageren voor de implementatie van de minimale welzijnsnormen van de ECC en deze versnellen.
Het Pecking Order-rapport is een samenwerkingsproject tussen World Animal Protection, de Albert Schweitzer Foundation, L214, Essere Animali, Humane Society International/Europe en Obranci Zvirat.
Niemand mag de uitdagingen van het verbeteren van het dierenwelzijn ontkennen, maar evenmin mag niemand doen alsof deze verbeteringen niet mogelijk zijn. De ECC-normen zijn volkomen haalbaar; veel bedrijven hebben ze al overgenomen. Toch stellen te veel bedrijven actie uit, of erger nog, ze verzinnen excuses om niets te doen.
Dirk-Jan Verdonk, directeur Wereld Dierenbescherming Nederland