Auteur Topic: Vraag over verplaatsing eieren  (gelezen 347 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MattijsFranken

  • Nieuw Lid
  • Berichten: 1
Vraag over verplaatsing eieren
« Gepost op: januari 12, 2021, 18:43:53 »
Wij werden afgelopen maandagavond toen we thuis kwamen verrast. Ons vrouwtjesparkiet had reeds twee eieren gelegd en zit nu te broeden op de grond. Had dat niet zien aankomen dat ze nu eieren zou gaan leggen. Nu heb ik de volgende vragen. Heb twee vragen. 1. Als ik er nu een blok aan het hok hang, kan ik dan de eieren verplaatsen naar het blok? 2.  Het wordt geadviseerd om eventueel de eieren tijdelijk te vervangen door nep eieren en dat het vrouwtje alle eieren tegelijkertijd kan uitbroeden en de jongen tegelijkertijd uit broeden. Als ik dat zou doen, hoe kan ik dan de echte eieren het beste bewaren ? Graag hoor ik van jullie. Alvast bedankt voor de tips.

Offline Kleintjes

  • Everlasting Multi-tasker / Fibro warrior
  • Beheerder
  • Parkietenverslaafde
  • *
  • Berichten: 4.166
  • Geslacht: Vrouw
  • Limburg mien vaderlandj. Doa is wo ich woon.
Re: Vraag over verplaatsing eieren
« Reactie #1 Gepost op: januari 12, 2021, 23:45:16 »
Oei, wat 'n (lastige) verrassing!
Normaal gaan ze niet broeden als er geen nestgelegenheid is, echter heeft Uw dametje blijkbaar de bewuste uitzondering op de regel bevestigd. De bengeltjes weten altijd wel ergens iets te doen dat niet standaard is ;)

De eitjes zou U, voorzichtig, in 'n nestblok kunnen leggen. De pop zal ze waarschijnlijk opzoeken en er weer op gaan zitten.
Ik kan niet garanderen dat ze meteen 't blok zal betreden, dit kan even duren. Als de eitjes niet bebroed worden zullen ze niet uitkomen, uiteraard.

De laatste vraag, daar heb ik eigenlijk nog nooit van gehoord; de eitjes weghalen en bewaren tot er 'n aantal zijn. Mij lijkt me, dat de kans groot is dat de pop blijft leggen omdat haar nest niet 'klaar' is. Meestal hebben ze 'n stuk of 6 eitjes, sommige nesten zijn kleiner (mijn eerste broedende dame had slechts 2 tot 3 eitjes in alle drie haar nestjes door de jaren heen). Persoonlijk zou ik ze gewoon laten liggen, of vervangen door nep eitjes op geen kuikens te laten komen maar haar wel de voldoening te geven dat ze gebroed heeft.
Pootjes van; Eddie, Lemmy, Neo, Ezio en Dot
Groetjes van ons :). IM: Venus-Gino-Silly-Mini-Gina-Giny-Pino-Kyra-Tolo-Cookie-Charly-Tweety-R2-D2.1-Kruumel-Oli-Sammie-Mozy-BB-8.1-BB-8.2-C-3PO-Pino II-Scotty-Jecky-Amy-Punky-MozyII
Geheugen problemen; Bij voorbaat excuses