Auteur Topic: Vraag over nieuwe situatie na dood mannetje  (gelezen 1004 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Skarpy

  • Nieuw Lid
  • Berichten: 2
Vraag over nieuwe situatie na dood mannetje
« Gepost op: september 10, 2019, 10:50:49 »
Hallo, ik ben nieuw hier (zal mij nog wel voorstellen), en ben hobbyist wat betreft parkieten. Vroeger veel vogels gehad toen ik nog thuis woonde (circa 15-20 grasparkieten in buitenvolière met nachthok). Sinds mei ben ik zelf weer begonnen met 4 grasparkieten in een buitenvolière met nachthokje in de schuur. Het is geen grote volière maar uitstekend voor 4 tot 6 grasparkieten.

Kocht destijds 2 mannen en 2 poppen. Deze vormden al snel koppels:
Ozzy (wildgroene pop) met Junior (dilute overgoten groen)
Dromer (lutino pop) met Pietje (gele zwartoog)

Ging uitstekend totdat Junior vorige week dood op de grond lag. Geen schade aan het lichaam maar gezien zijn houding vermoedde ik gebroken nek of enorme schrik. De buurman, die kanaries houdt, had al weer vaker een kat gezien uit de buurt (één die al eerder bij de vogels was geweest kort, tijd geleden). Junior was kerngezond, de meest actieve en avontuurlijke van het stel. Ik vermoed geen ziekte en neem het risico door geen onderzoek te doen.

Sinds zaterdag, 2 dagen later, heb ik Smurf gekocht. Een D-blauw mannetje van bijna een jaar. Die wordt geaccepteerd door Dromer & Pietje, maar Ozzy wil niks van hem weten. Die schreeuwt, krijst, vliegt wel als hij in de buurt komt en is totaal in de war. Gezien haar donkerbruine neusdoppen is ze ook nog broeds en toont ze afwijkend gedrag: ze zit veel binnen, trilt lichtjes met haar vleugels soms en is totaal niet de Ozzy die ze was toen Junior er nog was.

Haar broedse periode plus het gemis van Junior zal ongetwijfeld veel impact hebben, maar hebben jullie hier ervaring mee? Kan een pop zo'n afwijkend gedrag vertonen als ze broeds is en ook nog haar maatje mist? Het idee is namelijk om Ozzy te koppelen met Smurf, maar ik zie dat nu na enkele dagen nog niet gebeuren. Los daarvan moet Smurf nog wennen natuurlijk.

Offline AnneS

  • Dierenvriend
  • **
  • Berichten: 50
Re: Vraag over nieuwe situatie na dood mannetje
« Reactie #1 Gepost op: september 11, 2019, 10:06:37 »
Hmmm lastige vraag....Dat lichte trillen herken ik wel van mijn eigen parkieten waarvan er eentje dit doet als er weer eens wat nieuws is,bijv als ik de kooi verplaats of ik weer nieuw speelgoed heb opgehangen.Het is nog al een bange schijterd om maar zo te zeggen en alles wat nieuw en vreemd is daar heeft hij het niet zo op en dan vertoont hij ook dat lichte trilgedrag.Ik zou het even de tijd geven,ze zullen aan elkaar moeten wennen en bij de ene is dat sneller als bij de ander.Hoe het in ieder geval in de gaten of ze blijft eten en drinken.