Auteur Topic: Genoeg liefs, leuks en schattigs. Maar welke??  (gelezen 2646 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Lach0708

 • Nieuw Lid
 • Berichten: 2
Genoeg liefs, leuks en schattigs. Maar welke??
« Gepost op: mei 05, 2017, 08:17:47 »
Hoi! Mijn naam is Petra en ik ben nieuw op dit forum. Sinds enkele weken zijn wij ons aan het ori├źnteren op vogeltjes. Met wij bedoel ik mijn man, ikzelf en ons zoontje van 5. We zouden graag 2 vogeltjes in huis houden die we regelmatig in de huiskamer kunnen laten vliegen. Tam heeft de voorkeur, met tam bedoel ik dat ze zonder problemen op de hand komen zitten en niet bang zijn. We beseffen ons dat dit een tijds- en geduld investering is wat geen enkel probleem vormt. Nieuwsgierige, ge├»nteresseerde, vriendelijke vogeltjes zouden leuk zijn maar het geluidsniveau wil ik wel minimaliseren. Vogels maken geluid en dat is prima, maar papegaaien, agaponissen en valk parkieten vallen af. Ook grasparkieten zijn voor zover ik om me heen hoor erg drukke vogeltjes.

Ik zal een vragenlijstje maken en hoop dat iemand ons op weg kan helpen. Ik besef me dat het forum vol staat met info maar 'door de bomen het bos niet meer zien' is op dit moment even gaande vandaar een topic..

 • Na research spreken de Bourke parkiet, de catharina parkiet en de kakariki's ons het meeste aan. Deze schijnen allemaal een wat rustiger karakter/geluidsniveau te hebben. Klopt dat?
 • We nemen geen voilere in huis maar een ruime kooi. Wat is de beste plaatsing voor deze kooi? Bij het raam of juist niet, geluid of rustig, warm of koel?
  • Wat zijn de vereisten voor de kooi? Of is dat verschillend per soort parkiet? De bourke heeft lengte nodig las ik.
 • We willen er niet mee kweken. Beter 2 mannetjes of toch een koppeltje?
 • Wie kent een goede kweker of heeft 2 zelfstandig etende jongen? Omgeving Amsterdam/Almere maar een stukje rijden is geen probleem

Hopende op wat hulp wens ik een ieder een fijne bevrijdingsdag!Offline Iris7

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 451
 • Geslacht: Vrouw
 • Sjakie (links) en Lotje (rechts)
Re: Genoeg liefs, leuks en schattigs. Maar welke??
« Reactie #1 Gepost op: mei 05, 2017, 09:56:17 »
Welkom Petra! Goed dat je al zo aan het voorbereiden en inlezen bent. Met het soort parkieten en geluidsniveau kan ik je niet helpen, met een paar van de andere vragen hopelijk wel:

- Het formaat van de kooi hangt af van het soort parkiet, maar zo groot mogelijk is wel een goede maat :) Parkieten hebben niet zoveel aan hoogte, ze vliegen immers heen en weer en niet op en neer. Een brede, diepe kooi heeft daarom voorkeur ten opzicht van een vooral hoge kooi.

- Vogels hebben graag overzicht en ik merk ook hier dat Lot en Sjaak graag voor het raam staan. Ze staan echter nooit in de volle zon (dan gaat de luxaflex dicht) of warmte. Vlak voor de verwarming is dus niet zo handig als deze vaak aanstaat. Het hoeft niet enorm warm te zijn voor je vogeltjes, maar bedenk wel dat ze van oorsprong uit warmere contreien komen.

- Over warmte gesproken: een koppeltje gaat niet per definitie paren. Als je de temperatuur wat lager houdt, het aantal lichturen in de zomer beperkt en geen broedgelegenheid aanbiedt, is de kans erg klein dat ze een nest gaan bouwen. Dit hangt ook een beetje af van de vogels zelf: Lotje en Sjakie hier hebben al die tijd nog nooit iets geprobeerd. Het helpt ook heel erg om ze bezig te houden met rondvliegen, speeltjes, tam maken met trosgierst et cetera.

Voor de rest van je vragen kun je misschien op het forum rond =kijken. Ik geloof dat er in ieder geval een lijst met kwekers is te vinden. Ook over het voorkomen van broeden is het een en ander geschreven.

Succes!
Groetjes van Lotje en Sjakie!
Welterusten Moppie (22-12-2012).
Slaap zacht Sproet (16-01-2013).
Dag lieve Fluffy (12-03-2013).
Rust zacht Kareltje (20-08-2013).
Doei Pip, Sjakie mist je (04-08-2014).

Offline Solarstone83

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 57
Re: Genoeg liefs, leuks en schattigs. Maar welke??
« Reactie #2 Gepost op: mei 05, 2017, 23:07:51 »
Hoi Petra,

Catharina's zijn hele leuke een vrij rustige vogels qua geluid. Het zijn echter wel meer klimmers dan vliegers. Catharina's zijn algemeen gezien ook geen bijters. Heb zojuist 2 mannelijke catharina's besteld! :) Poppen zijn meestal wat feller.


Indien je catharina's kiest zou ik een kooi nemen met horizontale spijlen zodat ze lekker kunnen klimmen.

Offline Lach0708

 • Nieuw Lid
 • Berichten: 2
Re: Genoeg liefs, leuks en schattigs. Maar welke??
« Reactie #3 Gepost op: mei 07, 2017, 10:39:26 »
Goedemorgen! Bedankt voor jullie reacties! We hebben, toch redelijk ineens, gisteravond 2 bourke parkieten opgehaald :D Het feit dat dit vroege ochtend en eind middag/ avond dieren zijn sprak ons aan omdat we allebei werken. Ze zijn rustig in geluid en ontzettend mooi!
De fokker zei dat ze van Januari zijn maar ik heb het idee dat ze iets ouder zijn dan dat deze heer ons voorhield. Feit is dat ze niet bang voor handen zijn en we nu al gewoon naar de kooi toe kunnen zonder dat ze schrikken / opvliegen. Het vrouwtje scharrelt al vrolijk rond, heeft al gegeten, maakt geluidjes en komt kijken in de hoek waar ik op dat moment staat. Het mannetje is erg stil, beweegt amper. Ik denk dat dat stress gerelateerd is, ze zijn hier nog geen 12u namelijk.
Ik hoop dat we ze tam kunnen krijgen ondanks dat ze al wat ouder zijn. Misschien hadden we beter kunnen wachten maar we waren alle 3 instant verliefd <3

Offline Solarstone83

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 57
Re: Genoeg liefs, leuks en schattigs. Maar welke??
« Reactie #4 Gepost op: maart 02, 2018, 14:11:03 »
Hoi Petra,

Catharina's zijn hele leuke een vrij rustige vogels qua geluid. Het zijn echter wel meer klimmers dan vliegers. Catharina's zijn algemeen gezien ook geen bijters. Heb zojuist 2 mannelijke catharina's besteld! :) Poppen zijn meestal wat feller.


Indien je catharina's kiest zou ik een kooi nemen met horizontale spijlen zodat ze lekker kunnen klimmen.

Even terugkomen op catharina parkieten. Heb er nu ervaring mee opgedaan en ik zal ze NIET aanbevelen ook al zijn het super lieve vogels! Ontzettende grote, natte en stinkende ontlastig. Dit zijn geen vogels om binnen te houden. Daarnaast zijn het absoluut geen vliegers, wanneer ze tegen de gordijnen aanvliegen storten ze neer in tegenstelling tot grasparkieten. Al mijn catharina's (3) zijn inmiddels overleden binnen een paar maanden. Ook in de kooi vielen ze regelmatig hard op de grond :(