Auteur Topic: onverteerde zaadjes in poep  (gelezen 39201 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

budgie

 • Gast
onverteerde zaadjes in poep
« Gepost op: mei 19, 2006, 15:58:39 »
Mijn parkietje heeft sinds enkele weken onverteerde, volkomen onaangetaste zaadjes van zijn voer in zijn poep. Die poep is van normale dikte. Hij maakt beslist geen zieke indruk. Hij loopt, vliegt en speelt de hele dag los in de kamer en heeft het hoogste woord. Toch vind ik het vreemd. Voorheen had hij nooit dergelijke onverteerde zaden in zijn poep. Er is niets aan zijn voedselpatroon veranderd en er ontbreekt niets aan de kwaliteit van zijn voeding. Hij heeft ook altijd de beschikking over vogelgrit en maagkiezel. Vanzelfsprekend heeft hij ook altijd schooon drinkwater. Wie heeft hier ervaring mee? Kan het kwaad?

Offline Parkieten-Freak

 • Beheerder
 • Master of Budgies
 • *
 • Berichten: 9.518
 • Geslacht: Vrouw
 • Grasparkiet Croky
  • http://www.parkietenfreak.nl
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #1 Gepost op: mei 19, 2006, 18:36:20 »
Als er onverteerde zaden in de voeding zitten, is het zaak om met de vogel naar een dierenarts te gaan.
Wellicht is het verstandig om van te voren een stuk plastic op de bodem van de kooi te leggen, zodat de dierenarts de ontlasting kan onderzoeken. ;)


Aisling21

 • Gast
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #2 Gepost op: mei 19, 2006, 19:09:46 »
ik ben net met mijn eigen parkiet naar de dierenarts geweest, en die heeft na een radiografie besloten dat hij een virale infectie van de kliermaag heeft. dat gaat leiden tot braken en onverteerde zaadjes in de ontlasting. ik weet niet of jouw parkiet hetzelfde heeft, maar jammer genoeg is er niet veel aan te doen. voor de zekerheid zou ik toch naar de dierenarts gaan met jouw parkietje. veel sterkte.

budgie

 • Gast
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #3 Gepost op: mei 19, 2006, 23:45:50 »
Ik ben erg geschrokken van jouw berichtje. Bedoel je dat Sjakie eraan kan doodgaan? Dat zou ik verschrikkelijk vinden!!! KLopt het dat parkietjes met deze aandoening nog erg levendig zijn en beslist geen zieke indruk maken? Ik kan er vannacht gewoon niet van slapen. Is het zaak om het als een accuut geval te beschouwen? Ik kan morgen vast niet terecht bij de diergeneeskundige faculteit in Utrecht. Maar ik zal in elk geval wel bellen!

Offline Ingrid

 • Experts
 • Parkietenverslaafde
 • *
 • Berichten: 3.007
 • Geslacht: Vrouw
 • Blizzard en Luna
  • Blizzard, Luna, Tweety en Ivory's site
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #4 Gepost op: mei 20, 2006, 00:08:01 »
Hoi Budgie,

Ik kan me voorstellen dat je je ongerust maakt, maar onverteerde zaadjes in de ontlasting kan meerdere oorzaken hebben. In ieder geval is er iets aan de hand met de spijsvertering. Een dierenarts kan de juiste diagnose stellen, laat je dus niet te veel van de wijs brengen door berichtjes die je leest. Je hebt pas zekerheid wanneer je je parkietje hebt laten onderzoeken.

Groetjes, Ingrid

Aisling21

 • Gast
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #5 Gepost op: mei 20, 2006, 00:08:22 »
Het spijt me dat ik je zo liet schrikken, dat was niet de bedoeling. Mijn parkietje is nu beslist niet ziek, hij heeft het hoogste woord, en ik merk er niets van. De da zei wel tegen mij dat ze het soms nog lang trekken hoor. soms nog wel een jaar, dus ik geef hem het beste van het beste. Ga voor de zekerheid met je parkiet naar de faculteit, ik heb dat ook gedaan, en laat een radiografie nemen. misschien heeft je parkietje heel wat anders. Ga gewoon wanneer dat je er terecht kunt. Sterkte

Maur@

 • Gast
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #6 Gepost op: mei 20, 2006, 00:13:24 »
Gevonden op het internet.

Om te kunnen begrijpen wat mogelijke oorzaken zijn van veranderingen in het uiterlijk van vogelmest is het vereist dat men enige kennis heeft van de anatomische bijzonderheden van vertering en urinekanaal van een vogel.De meeste vogelsoorten hebben een krop. Het is een zakachtige verwijding van de slokdarm die dient als voedselopslagplaats. In de krop word het voer bevochtigd, maar er vind geen vertering plaats. Een vogelmaag bestaat uit twee gedeelten: de kliermaag en de spiermaag.Allereerst bereikt het voer de kliermaag waar door in de maagwand gelegen klieren belangrijke verteringssappen als maagzuur en pepsine aan de voedselbrij worden toegevoegd. Vervolgens word de voedselbrij in de spiermaag mechanisch gekneed en vermalen. Hierbij doen kleine steentjes, die de vogel in de vorm van bijvoorbeeld maagkiezel hebben opgenomen, goede hand en spandiensten. Dit mag dan ook niet aan het menu ontbreken!Nadat de voedselbestanddelen de maag verlaten hebben bereiken ze het eerste gedeelte van de dunne darm. Hier monden de uitgangen van de alvleesklier uit.De enzymen die in de alvleesklier geproduceerd worden zijn erg belangrijk voor de vertering van vetten en zetmeel.Omdat de vogeldarm relatief kort is, is de passagesnelheid en dus de verblijf in de darm kort.Niet alle vogelsoorten bezitten een blinde darm. Ze ontbreken bijvoorbeeld bij papagaaiachtigen, vinken en duiven. Op het eind mondt de darm uit in de cloaca.Hier monden eveneens de urineleider en de geslachtsorganen uit. Het gevolg hiervan is dat een vogel mest en urine niet gescheiden, zoals bij zoogdieren, uitscheidt, maar gezamenlijk. Een andere belangrijke bijzonderheid is dat vogels geen urineblaas hebben, maar dat hun urine in geconcentreerde vorm als urinezuur worden uitgescheiden.De uitwerpselen van vogels bestaan dientengevolge uit de volgende onderdelen.

Mest: een bruinachtige tot groenachtig gekleurde streng met een min of meer vaste structuur.
Urine: a. urinezuurkristallen: een witachtige tot witachtig geel gekleurde massa b. Vloeibaar urinegedeelte: doorzichtige, kleurloze vloeistof.

Het uiterlijk, de vorm en de kleur, maar ook de hoeveelheid van de uitscheiding word beïnvloed door diverse omstandigheden.Bij gezonde vogels onder andere door soort, tijdstip van de dag, voersoort en voerhoeveelheid, de opgenomen hoeveelheid water en eventuele voortplantingsactiviteit.Bij zieke vogels worden veranderingen in de mest onder andere veroorzaakt door infecties, parasieten, vergiftigingen, aandoeningen van de darmen, de nieren of van de alvleesklier of voedingsfouten.Wanneer vogelliefhebber dagelijks routinematig de mestkwaliteit in de gaten houd, kunnen veranderingen snel opgemerkt worden.Het kan aanwijzingen geven om een vroege diagnose van diverse aandoeningen te kunnen vaststellen en kan daardoor bijdragen tot een snelle oplossing van het probleem.

budgie

 • Gast
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #7 Gepost op: mei 20, 2006, 00:33:15 »
Ik heb zojuist de diergeneeskundige faculteit in Utrecht gebeld, maar ze zijn inderdaad in het weekend gesloten. Zou de Dierenkliniek in Culemborg net zo goed zijn? Dan ga ik daar morgen heen . Ik heb zelf geen auto, dus ik hoop iemand te kunnen vinden die mee wil! Betekent het inderdaad dat Sjakie, in het ergste geval, nog maar een jaar leeft? Ik ben er helemaal kapot van en ik ben zo bang. Hij jubelde en danste altijd zo schattig. Ik ben liever zelf ziek dan dat dat beestje iets mankeert. Kunnen jullie dat begrijpen? Zo'n lief, klein schattig vogeltje. Ik ben echt radeloos! Ik ben altijd goed voor hem geweest, maar als hij zou doodgaan, zal ik mezelf dat altijd blijven verwijten. Dan ga ik denken: "Was ik maar nóg beter voor hem geweest". En juist nu, nu ik besloten had om er nog een parkietje voor hem bij te nemen... Om hem gelukkig te maken.......

Offline Parkieten-Freak

 • Beheerder
 • Master of Budgies
 • *
 • Berichten: 9.518
 • Geslacht: Vrouw
 • Grasparkiet Croky
  • http://www.parkietenfreak.nl
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #8 Gepost op: mei 20, 2006, 00:41:52 »
Het lijkt me niet nodig om nu direct een weekend-dierenarts te raadplegen.
Beter is het om maandag een afspraak te maken met een dierenarts gespecialiseerd in vogels.
Er is op dit moment geen reden tot paniek, laat eerst de vogel eens goed onderzoeken door de dierenarts!


budgie

 • Gast
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #9 Gepost op: mei 20, 2006, 00:45:06 »
Zal ik doen, Parkieten-Freak. Ik kan er ook niets aan doen dat ik in paniek ben. Ik hou zoveel van dat parkietje. Ik ben de hele dag, al twee jaar intensief met hem bezig. Hij is zo ongelooflijk bijzonder en lief. Een zeer kostbaar wezentje..........

Wat geweldig overigens, al die snelle reacties van jullie! Ik waardeer het heel erg!

Berichtjes samengevoegd
gr Safrena
« Laatst bewerkt op: oktober 06, 2006, 10:47:24 door Safrena »

Maur@

 • Gast
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #10 Gepost op: mei 20, 2006, 00:49:15 »
Citaat
Het lijkt me niet nodig om nu direct een weekend-dierenarts te raadplegen.
Beter is het om maandag een afspraak te maken met een dierenarts gespecialiseerd in vogels.
Er is op dit moment geen reden tot paniek, laat eerst de vogel eens goed onderzoeken door de dierenarts!

Neem deze raad maar aan. De dierenarts zal heel goed weten waar hij naar moet zoeken.

en die rappe antwoorden,. Sommige mensen gaan nooit vroeg naar bed.  :P

Offline Kleintjes

 • Everlasting Multi-tasker / Fibro warrior
 • Beheerder
 • Parkietenverslaafde
 • *
 • Berichten: 4.177
 • Geslacht: Vrouw
 • Limburg mien vaderlandj. Doa is wo ich woon.
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #11 Gepost op: mei 20, 2006, 00:55:34 »
Hoihoi,

ik sluit me helemaal aan bij PF en Maur@.
Enne.... er zijn meerdere nachtuilen actief op 't forum rond deze tijd ;)

Groetjes en liefs van ons aan jullie
Pootjes van; Eddie, Neo, en Ezio
Groetjes van ons :). IM: Venus-Gino-Silly-Mini-Gina-Giny-Pino-Kyra-Tolo-Cookie-Charly-Tweety-R2-D2.1-Kruumel-Oli-Sammie-Mozy-BB-8.1-BB-8.2-C-3PO-Pino II-Scotty-Jecky-Amy-Punky-MozyII-Dot-Lemmy
Geheugen problemen; Bij voorbaat excuses

budgie

 • Gast
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #12 Gepost op: mei 20, 2006, 01:11:39 »
Ik wil best nog even 'praten' met die nachtuilen. Ik kan nu toch niet slapen. Het maalt maar door mijn hoofd, de aandoening van Sjakie. Wat het dan ook moge zijn. Zou het ook kunnen dat het iets is, dat onschadelijk is en verholpen zou kunnen worden? Jullie zullen wel denken: "Wat zeurt ze toch, laat haar eerst eens naar de vogelarts gaan." En daarin hebben jullie gelijk. Maar jullie weten toch hoe dat gaat als het beestje waarvan je zoveel houdt, weleens te snel zou kunnen doodgaan?

Offline Kleintjes

 • Everlasting Multi-tasker / Fibro warrior
 • Beheerder
 • Parkietenverslaafde
 • *
 • Berichten: 4.177
 • Geslacht: Vrouw
 • Limburg mien vaderlandj. Doa is wo ich woon.
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #13 Gepost op: mei 20, 2006, 01:31:46 »
Hoihoi,

ik ken 't gevoel erg goed. Giny is ook sneller overleden dan ik had gewild, maar 't was voor haar beter (ze had 'n grote tumor op/in haar achterlijfje).

Soms gaan dingen te snel, sneller dan ons lief is. Maar wat er ook gebeurd; zolang je aan ze denkt zijn ze er nog altijd. Klinkt misschien raar, maar dat is waar ik in geloof, en ik denk met mij nog vele anderen.

Geef de moed niet te snel op, misschien valt 't allemaal wel reuze mee en is 'n kuurtje met antibiotica genoeg. Daar kom je pas achter als je naar de DA bent geweest met je kleine vriendje. Ik zou zeggen: Loop niet te hard van stapel en maak je niet te veel zorgen. Daar heb jij niks aan en je parkietje ook niet. Stress is voor mens en dier schadelijk, en als jij last hebt van stress (bewust of onbewust) geef je dit ook door aan je parkietje zonder dat je 't weet.

Ik wens je veel sterkte met je kleine vriend en voor straks of wanneer dan ook: Slaap lekker :)

Groetjes en liefs van ons aan jullie
Pootjes van; Eddie, Neo, en Ezio
Groetjes van ons :). IM: Venus-Gino-Silly-Mini-Gina-Giny-Pino-Kyra-Tolo-Cookie-Charly-Tweety-R2-D2.1-Kruumel-Oli-Sammie-Mozy-BB-8.1-BB-8.2-C-3PO-Pino II-Scotty-Jecky-Amy-Punky-MozyII-Dot-Lemmy
Geheugen problemen; Bij voorbaat excuses

budgie

 • Gast
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #14 Gepost op: mei 22, 2006, 15:25:42 »
Sjaak gaat a.s. woensdag, 24 mei 2006, naar de vogelarts in Utrecht. Gisteren was er voor het eerst sinds weken de hele dag niets abnormaals aan zijn poep te ontdekken. Ik laat hem natuurlijk voor alle zekerheid toch onderzoeken. Ik maak me echter een beetje zorgen om het volgende. Hoewel het diertje enorm tam is, vindt hij het verschrikkelijk om te worden vastgepakt.
Die enkele keer dat ik hem pak voor een noodzakelijke handeling, levert een angstig en wanhopig 'gehuil' op. Ik vrees dat Sjaak helemaal doodsbang zal worden als hij in een vreemde omgeving door een vreemde wordt gegrepen. Er zijn vogels die een hartstilstand van de stress krijgen (weet ik uit eigen ervaring met een splendid mannetje). Ik sta een beetje voor een dilemma.
Aan de ene kant moet mijn parkietje worden onderzocht maar aan de andere kant ben ik dus bang dat de stress van het onderzoek hem fataal wordt. Is er iemand met een soortgelijke ervaring? Iemand die ook vreesde voor de stressbestendigheid van zijn/haar parkietje? Hoe is dat afgelopen? Is er iemand die een grasparkietje heeft verloren aan een hartstilstand uit angst? Je kunt het ene geval natuurlijk niet precies vergelijken met het andere, maar toch .....

Offline Ingrid

 • Experts
 • Parkietenverslaafde
 • *
 • Berichten: 3.007
 • Geslacht: Vrouw
 • Blizzard en Luna
  • Blizzard, Luna, Tweety en Ivory's site
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #15 Gepost op: mei 22, 2006, 15:40:00 »
Het parkietje van mijn moeder had een tijd terug last van de darmpjes en moest dus naar de dierenarts. Een hele ervaring voor zo'n klein vogeltje wat ook nog eens niet tam is!! Het thuis uit de kooi halen en in een vervoersdoosje doen, leverde al een hoop protest op.
Wij vreesden dat ze alles bij elkaar zou schreeuwen, maar jeetje zeg, wat een voorbeeldig parkietje hebben we gezien bij de dierenarts. Ze liet alles gelaten over haar heen komen, het beetpakken vond ze absoluut niet leuk. Toch deed ze geen ontsnappingspoging en liet ze de dierenarts haar onderzoeken. Geen gefladder, geen geschreeuw, zelfs geen gepiep.
Thuis moest ze natuurlijk wel bijkomen van haar ervaring, die vervelende handen is ze nog een hele tijd uit de weg gegaan, ook omdat ze na het dierenartsbezoek nog twee weken medicijntjes moest hebben. Tam is ze nog steeds niet, maar heel soms wil ze voorzichtig een pootje op een uitgestoken vinger zetten.

budgie

 • Gast
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #16 Gepost op: mei 23, 2006, 18:19:40 »
Sjakie heeft twee dagen 'normaal' gepoept. Vandaag zitten er weer onverteerde zaadjes in!
Hij zit de hele dag al weer los in de huiskamer te dansen en te jubelen. Hij kletst de oren van je hoofd. Onbegrijpelijk, waar haalt hij de energie vandaan met dat lichaampje waaraan iets mankeert. Morgenochtend naar de vogelarts in Utrecht. Spannend .... Zucht ......

Offline Kleintjes

 • Everlasting Multi-tasker / Fibro warrior
 • Beheerder
 • Parkietenverslaafde
 • *
 • Berichten: 4.177
 • Geslacht: Vrouw
 • Limburg mien vaderlandj. Doa is wo ich woon.
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #17 Gepost op: mei 23, 2006, 18:26:02 »
Hoihoi,

wel fijn dat hij zo levendig is  ;D , dat is 'n goed teken ondanks alles.

Ben ook benieuwd wat de DA morgen gaat zeggen. Houd je ons op de hoogte?

Succes morgen!! Groetjes en liefs van ons aan jullie
Pootjes van; Eddie, Neo, en Ezio
Groetjes van ons :). IM: Venus-Gino-Silly-Mini-Gina-Giny-Pino-Kyra-Tolo-Cookie-Charly-Tweety-R2-D2.1-Kruumel-Oli-Sammie-Mozy-BB-8.1-BB-8.2-C-3PO-Pino II-Scotty-Jecky-Amy-Punky-MozyII-Dot-Lemmy
Geheugen problemen; Bij voorbaat excuses

budgie

 • Gast
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #18 Gepost op: mei 24, 2006, 13:24:57 »
Vanmorgen is Sjakie onderzocht door een vogelarts van de diergeneeskundige faculteit in Utrecht.
Ik heb de vogelarts het hemd van het lijf gevraagd. Sjaak heeft mede hierdoor heel veel aandacht gekregen.Tijdens het onderzoek was er ook een groepje studenten aanwezig. (Wat heb ik een spijt dat ik vroeger mijn plan om diergeneeskunde te gaan studeren niet heb doorgezet!) In Sjaaks uitwerpselen zijn geen parasieten aangetroffen maar wél te veel bacteriën. Volgens de arts dragen veel ogenschijnlijk gezonde parkietjes te veel bacteriën bij zich, zonder dat de eigenaren het weten. Sjakie krijgt eerst een 10 daags kuurtje met antibiotica. Daarna, als de klachten niet zijn verdwenen, wordt er een röntgenfoto van hem gemaakt. De arts wilde hiermee even wachten tot na de kuur omdat een röntgenonderzoek voor een vogel belastend is. Hij moet immers onder narcose gebracht worden anders zit of ligt hij niet stil. Mocht uiteindelijk blijken dat het gaat om een virusinfectie, dan is er niets aan te doen! Sjaak is ook gewogen.
Een gemiddelde grasparkiet weegt tussen de 30 en 40 gram. Sjakie is een grote parkiet, zei de arts. Hij zou gezien zijn formaat 48 gram mogen wegen. Sjaak weegt echter 56 gram. Zijn formidabele 'overgewicht' van 8 gram vonden de arts en ik wel gunstig in dit geval. Het geeft Sjaak extra weerstand tijdens het toch wel ongezonde antibiotica kuurtje (de 'goede' bacteriën worden hierbij immers ook gedood). Verder zei de arts dat pellets de enige goede voeding zijn. Daar zit werkelijk alles in, zei ze. Toen ik opmerkte dat een grasparkiet toch een zaadetertje is, beaamde ze dat maar ze vertelde dat alleen parkieten in de vrije natuur, die zelf hun zaden kunnen opzoeken, qua vitaminen aan hun trekken komen. Tja, wat te doen? In Utrecht weten ze toch wel waar ze het over hebben, zou je zeggen....
« Laatst bewerkt op: mei 24, 2006, 13:28:15 door budgie »

Meltjuh

 • Gast
Re: onverteerde zaadjes in poep
« Reactie #19 Gepost op: mei 24, 2006, 14:10:46 »
Hey Liesbeth,

Ik hoop dat Sjaak beter word na de antibiotica kuur! Maar dat zal vast wel goed komen. Ik zal duimen voor je.

Omdat Sjaak best kieskeurig is, is het maar de vraag of hij pellets wil eten. Ik ben zelf ook meer voor zaadjes omdat dat toch hun natuurlijke gedrag is. Je zou wel bijv om de dag pellets/zaadjes kunnen voeren dat doe ik zelf ook met Harrisons omdat ik het belangrijk vind dat ze wel gewoon zaadjes blijven pellen.

Heel veel sterkte en ik denk aan jullie!