Parkieten-Freak!

Grasparkieten => Ziekten => Topic gestart door: Dick uit Aruba op augustus 11, 2005, 19:17:09

Titel: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Dick uit Aruba op augustus 11, 2005, 19:17:09
Zijn mijn parkieten nou ziek of niet? [/size]

Discipline.
Het houden van huisdieren verijst ook een zekere discipline van de huisdierhouder (Jij dus). Denk hierbij aan de verzorging. Je hond moet op tijd uitgelaten worden, de kattenbak moet op tijd worden verschoond, de vogelkooi moet met gezonde regelmaat worden schoongemaakt, je dieren moeten op tijd eten. Ook hoort hier de medische zorg bij.

Bij grasparkieten kan preventieve zorg zich meestal beperken tot een goed dieet. Maar...men kan zo goed niet zorgen voor een huisdier, ziek kunnen ze allemaal worden. In dit geval moeten we naar een dierenarts, maar dat kost geld. Bezuinigen op de dierenarts is het doodvonnis voor je parkiet. Men zou om te beginnen, zeg, 50 Euro onder de bodembak van de parkietenkooi kunnen leggen en er met je knuisten van afblijven. Als er iets gebeurt, is er altijd geld. Versnoep je 50 Euro, en je zal zien dat je parkiet ziek wordt en niet naar de dierenarts kan. Als men deze discipline niet heeft en ook niet altijd de financiële middelen, NEEM DAN GEEN HUISDIER!

Discipline is ook om een uurtje van je tijd te reserveren om bijvoorbeeld de pagina “Ziekten” (http://www.parkietenfreak.nl/ziekten.php (http://www.parkietenfreak.nl/ziekten.php)) en “Overzicht ziekten” van ParkietenFreak door te nemen. Print het desnoods even uit. Doe dit bijvoorbeeld eens per maand. Op die manier zal je op een gegeven moment voldoende kennis krijgen om zelf bepaalde ziekten te herkennen. Stop minimaal evenveel tijd in het leren over ziekten dan je tijd steekt in het leren van je nieuwe mobiele telefoon.

Hoe oud is je parkiet?
Parkieten van 4 maanden of jonger, heel soms ietsje ouder, gaan de rui in. Hierbij worden de “nestveren” vervangen door nieuwe veren. Dit is een hele gebeurtenis voor je parkiet. Je parkiet zit voortdurend met zijn snavel tussen z’n veren en daarbij komen er vele donsveertjes vrij. Deze energievretende gebeurtenis zal er over het algemeen ook voor zorgen dat de parkiet veel stiller is dan anders. Je parkiet slaapt veel en zit daar maar te zitten. Hierbij is belangrijk dat je parkiet gezond eet. Los van de gewone zaden zijn groente, fruit en eivoer een heel belangrijke aanvulling op het dieet. Indien met Xtravital gebruikt, is eivoer hier echt niet noodzakelijk, maar een klein beetje kan zeker geen kwaad.

Hele jongen parkieten (om en nabij de 2 @ 3 maanden) kunnen soms ook heel erg non-actief zijn. Ze slapen veel en vallen op de onmogelijkste plaatsen in slaap. Ook slapen hele jonge parkieten soms op de bodem van de kooi. Dit is meestal nog een stukje “nestgedrag” en moet op een gegeven moment overgaan. Wanneer oudere parkieten gaan slapen op de bodem en ze hebben dat nog nooit gedaan, kan dat betekenen dat er iets aan de hand is. Als ze hierbij dan nog bol zitten, moet men gelijk naar de DIERENARTS.

Hoe slaapt je parkiet?
Sommige slapen gewoon op het stokje, anderen hangen in de spijlen van de kooi en weer anderen hangen in een speeltje. Ook al ziet de slaaphouding voor ons er soms erg ongelukkig uit, voor je parkiet is dat geen enkel probleem.
Meestal slaapt een parkiet op één pootje, maar niet altijd. Het “dutten” gebeurd vaak op twee pootjes, maar het slapen (‘s nachts) vaak op één pootje.

Als je parkiet zich gedurende de dag “normaal” gedraagt, maar zit een keer tijdens het slapen een beetje bol (dus met opgezette veren), wil dat niet gelijk zeggen dat je parkiet ziek is. Als ze gaan slapen of rusten, zakken ze meestal iets door de pootjes en rusten met hun onderbuik op het stokje. Hierdoor zitten ze iets “bollig”. Maar als ze echt bol zitten (als een tennisballetje) dan zal dat betekenen dat ze ziek zijn. In dit geval slapen ze dan ook vaak, maar niet altijd, op twee pootjes. In dit geval gaat u niet nog een dagje aankijken maar gelijk naar de DIERENARTS!

Poepjes.
Als wij als mensen rode bieten eten, soep, veel groenten en noem er zo nog maar een paar op, is onze ontlasting anders dan gebruikelijk. Bij parkieten komt hier nog bij dat de urine gelijk met het poepje mee naar buiten komt. Je berijpt dan natuurlijk dat als je parkiet veel sla heeft gegeten (of andere groenten en / of fruit), het poepje veel rijker is aan vocht dan wanneer je parkiet zaden eet. Ook kan het zo zijn dat je iets in het water hebt gemengd en daardoor is je parkiet meer gaan drinken. Ook dit geeft een dunner poepje.

Men hoeft dus niet gelijk intensive care te bellen als een keer het poepje er anders uitziet. Het is echter anders als de ontlasting anders blijft. Een darm infectie is over het algemeen erg besmettelijk voor je andere vogeltjes. Je parkieten drinken allen immers van hetzelfde water. Je zieke parkiet zou wel eens zijn ontlasting (per ongeluk) in het drinkwater kunnen doen of tussen de zaden. De website van ParkietenFreak is veel meer dan een forum alleen, het heeft bijvoorbeeld een artikel dat heet “Uitwerpselen van vogels” (http://www.parkietenfreak.nl/a-uitwerpselen.php (http://www.parkietenfreak.nl/a-uitwerpselen.php)) dat vertelt je meer over dit onderwerp. Lees dit!

Wanneer gelijk naar de dierenarts?
Heel veel parkieten zijn doodgegaan omdat mensen eerst willen “aankijken” hoe het de volgende dag gaat. Soms lijkt het er ook op dat je parkiet de volgende dag iets beter lijkt, maar is nog niet de garantie dat je parkiet ook beter is. Zolang jouw parkietje niet heel hard “AUW!” roept, denken mensen dat het allemaal wel meevalt. Ik kan je verzekeren dat het auw-roepen nooit zal gebeuren. Enkele symptomen van je parkiet laat geen twijfel over en vereist onmiddellijk actie. Enkele van deze symptomen zijn:
• Je parkiet zit al enkele uren behoorlijk bol
• Je parkiet valt geregeld van het stokje af
• Je parkiet maakt al enkele uren geluid bij het ademhalen
• Je parkiet vliegt ergens hard tegenaan en is de kluts kwijt
• Je parkiet is al een paar dagen heel erg stil en is niet in de rui
• Je parkiet eet en drink al een paar dagen niet meer
• De vleugels liggen niet meer op zijn rug maar hangen naast het lichaam
• Snavelbreuk, botbreuk (teentje, pootje, vleugeltje)

Ook gaat men onmiddellijk naar de DIERENARTS als het door andere vogelbezitters herhaaldelijk wordt geadviseerd.

Het is werkelijk triest hoe nonchalant sommige mensen met hun huisdieren omgaan. Duizenden en duizenden huisdieren gaat er jaarlijks dood door nalatigheid van mensen. Het hebben van een huisdier is een belangrijke en zeer grote verantwoordelijkheid, ongeacht hoe groot het huisdier ook is. Er klopt een hartje in het borstkasje van jouw huisdier. In dat hartje is een plaatsje gereserveerd voor jou.

Titel: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Carla op augustus 11, 2005, 20:06:09
Héél mooi artikel Dick !
Ik vindt ook nog steeds beter één keer te veel naar de DA dan één keer te weinig.

En inderdaad zoals je zegt er zijn te veel mensen die niet goed voor hun dieren zorgen.
De dieren hebben het niet gevraagd om bij ons te wonen, wel andersom.

Titel: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Safrena op augustus 11, 2005, 20:13:44
Hoi Dick

En daar is het stukje weer dat inderdaad zoek geraakt was, bedankt :D

we hebben hem meteen ook weer sticky gemaakt ;)

Vele groetjes
Titel: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Charlie M op augustus 17, 2005, 10:16:31
Helemaal super die informatie Dick.
Maar soms wordt je zelfs bij de dierenarts niet allemaal goed geholpen. Mijn zusje had met haar parkiet Tammy een probleem, hij had nl. zwarte puntjes op de uiteinden van een aantal veerpennen, verloor wat veertjes en was niet meer zo vitaal. N.a.v. een bezoek aan de dierenarts werd haar verteld dat het bloedluis was.  :(  Na 2 weken behandelen met een spray was het nog niet over en werd na een telefoontje met de assistent verwezen naar een ander middel wat ze bij de apotheek kon kopen. Eenmaal thuis weer aanbeland met het middel, na het lezen van de gebruiksaanwijzing; waarin stond dat het voor honden en katten was, twijfelde mijn zus :huh: . En belde maandag weer terug (persoonlijk met de dierenarts) of dat dit wel goed was? Ze mocht dit absoluut niet gebruiken, t was dodelijk! :o  En ze kon gelijk langskomen. Wat bleek nou, na een tweede checkup had hij gewoon erge last van huidschilfers en was in de rui...
Dus toen ik dat hoorde heb ik voor haar gelijk een andere dierenarts gezocht die gespecialiseerd is in vogels bij ons in de regio... voor mijzelf ook handig natuurlijk.
Je vertrouwt het dan toch niet helemaal meer... Ik hoop dat deze dierenarts mochten we hem ooit (ik hoop nooit) nodig hebben dat we dan beter geholpen worden... Het wordt toch een beetje je kindje...
Titel: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: xAnoeskax op augustus 23, 2005, 18:01:38
Inderdaad, erg mooi artikel.
Met veel handige informatie, je weet nooit of het van pas komt.

Super. :)
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: bayko op augustus 07, 2006, 11:18:25
Hoi Dick,

Een mooi artikel. Ik heb gelijk een vraag. Zijn er ook groenten en fruit wat de parkieten beslist niet mogen hebben ?

Groet Richard/ Bayko en geis.

Parkieten mogen absoluut geen avocado en rabarber ;)
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: mozart op augustus 16, 2006, 23:40:28
Een fantastisch stuk geschreven!
En wat een waarheid.
Elk dier is het waard om voor te zorgen, (wesp?)
Misstanden komen nog veeeeeeeeeel te vaak voor!
Als je aan een huisdier begint, verdient het respect, zorg, aandacht, liefde!
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Pauline op oktober 06, 2006, 11:27:18
Dierenartsen zijn duur... parkietjes niet! Voor 'arme' mensen - zowel qua gevoel als qua portemonnaie- is de keuze dan snel gemaakt...! HELAAS! Iedereen die hier op de site komt is gek op zijn of haar vogeltje(s) Voor ons is er geen keuze..  ;D wij gáán gewoon naar die dierenarts, wat de kosten ook moge zijn!   :-* In mijn geval geldt dit niet alleen voor Attilla. Maar ook voor mijn andere huisvriendinnetje, Muiz... onze cyperse poes die totaal niet in vogeltjes geïnteresseerd is! Voor de duidelijkheid... wij leven op bijstandsniveau maar de dieren komen altijd op de eerste plaats! Wanneer ik van te voren weet dat er een krappe maand aankomt dan haal ik eerst álles voor de 'beessies' in huis want zij mogen er nooit onder lijden dat wij de keuze gemaakt hebben om hun in huis te halen en van ze te houden! Het is daarom voor mij geen plicht maar een vanzelfsprekendheid om goed voor ze te zorgen!  :D :D :D
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: ciske op december 19, 2007, 00:15:09
hoi...

mijn vogeltjes staan op de eerste plaats bij me, voor mezelf, maar ben niet de enige bij wie mijn vogels op de eerste plaats komen :$.

ook mijn ouders en een buurman is er gek op.
ieder dier is liefde waard.
als ik een dier zie dat of verwaarloosd is, of gewond zal ik er alles aan doen om te helpen.

want inderdaad, in ieder dier klopt een hart, dus leeft, en is het waard dat er voor hem/haar gezorgd wordt.

gr, bas, ciske en ciska
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Mo op december 19, 2007, 00:49:53
Helemaal mee eens.

Vaak beginnen mensen te lachen als je zegt dat je met je vogeltje naar de dierenarts gaat.
Ze hebben zoiets van het is maar een vogeltje. Een bezoekje aan de dierenarts is duurder dan de vogel zelf, wordt er dan meestal gezegt.

Bij zulke opmerkingen begint het bij mij een beetje te kriebelen. >:(
Een vogel is ook een levend wezentje. En als je een huisdier heb moet je er goed voor zorgen. Dus ook voor een vogeltje. En ja als ze ziek worden moet je er ook mee naar een dierenarts.

Zelf ben ik het afgelopen jaar veel met mijn vogel bij de dierenarts geweest. En heeft me echt heel veel geld gekost, maar ik heb het er voor over. Het zijn mijn beestjes en ze zijn afhankelijk van mij. Helaas heeft het voor mijn Pino niet mogen baten. Maar als mijn andere piet ziek wordt geef ik er net zoveel geld aan uit voor een dierenarts bezoeken als nodig blijkt te zijn.

Groetjes Monique
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: ciske op december 19, 2007, 00:52:15
maakt mij ook niet uit wat het kost, maar 1 ding staat voorop bij mij. en dat is de kwaliteit van leven van het dier
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Siempke op december 20, 2007, 22:20:23
mooi stukje  ;)
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: FairyQueen op januari 09, 2008, 15:59:42
Tja die kromme redenatie van een bezoek aan de Dierenarts is duurder dan een nieuwe, en als je het dan nog over een gespecialiceerde arts hebt word het pas echt 'grappig'.
Mijn moeder heeft 5 katten die hebben in aanschaf niets gekost, grastis af te halen. In die dieren heeft ze al meerdere malen veel geld gestoken. Haar vogeltjes (personata's) zou ze niet eens naar de dierenarts brengen als ze ziek zijn, zet ze ze wel in een aparte kamer.. Grrr, ieder ziek dier verdient behandeling! (ben ook al weken bezig met een poging om haar de personata's afhandig te maken.)

Waarom is het toch zo moeilijk om dat te snappen!

Heel goed stukje!
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Federerfan op juni 01, 2008, 20:23:08
Kun je een parkiet steeds weer mee naar de dierenarts meenemen? Ik ben zo bang dat ze de stress op een gegeven moment niet meer aankunnen.
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Mars op juni 01, 2008, 20:26:21
Ja, hoor, dat is geen probleem.
Stel nu dat een parkietje de reis naar de dierenarts niet overleeft, dan kun je er wel vanuit gaan dat dit vogeltje al te zwak was om te herstellen.

Maar 99 van 100 keer gaat dat prima.
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Federerfan op juni 01, 2008, 20:34:16
Ja, hoor, dat is geen probleem.
Stel nu dat een parkietje de reis naar de dierenarts niet overleeft, dan kun je er wel vanuit gaan dat dit vogeltje al te zwak was om te herstellen.

Maar 99 van 100 keer gaat dat prima.
Oke, bedankt. Ik heb trouwens geen auto en ik denk dat ik dan mar elkaar keer een taxi neem, want het OV vind ik zo armoedig, zeker als het wat kouder is. Ik heb bijna niks aan vervoerskosten, omdat ik alles per fiets doe (woon in de buurt van mijn werk).

Overigens heb ik een klein vervoerskooitje gekocht. Lijkt me prettiger voor Jimmie dan in dat kartonnnen doosje. Vond het zo zielig om hem daar in te stoppen eergisteren. :(

Wat ik trouwens heb begrepen is dat het meest stressvolle van het bezoek aan de dierenarts is het vastgepakt worden (vooral thuis als ze uit de kooi moeten). Is dat ook jullie ervaring?
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Sammydeparkiet op juni 01, 2008, 20:48:26
Er klopt een hartje in het borstkasje van jouw huisdier. In dat hartje is een plaatsje gereserveerd voor jou.

Helaas denken sommige mensen daar heel anders over!  :( :-[
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Federerfan op juni 01, 2008, 20:51:48
Helaas denken sommige mensen daar heel anders over!  :( :-[
Is het echt zo dat eenparkiet op een gegeven moment echt om je geeft? Wel een heel leuk idee. En ik hoop dat hij ook merkt dat ik om hem geef. Ik zeg het hem ook vaak, dat hij heel lief is enzo. :)
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: bluebird23 op juni 18, 2008, 11:27:32

Is het echt zo dat eenparkiet op een gegeven moment echt om je geeft? Wel een heel leuk idee. En ik hoop dat hij ook merkt dat ik om hem geef. Ik zeg het hem ook vaak, dat hij heel lief is enzo. :)
-

Ik heb nu zo'n 2 jaar een prachtige blauwe parkiet  Brammetje die 3 jaar oud is, en ik heb er veel energie in gestoken, kwa liefde aandacht en woordjes leren en nog.
Hij mag er redelijk vaak uit.. en heeft het heel erg naar zijn zin. Dat zie ik met alles.
Als hij eruit is zijn wij zijn favoriete ' plek om op te landen' . Hij wast zich als hij op ons zit,  op onze schouder, hoofd arm of hand. fluit.. knuffelt en vermaakt zich. Een enkele keer een spelletje.. balspelletje, op de tafel.
Met goed weer  als wij achter ons huis zitten heeft hij daar een uitstekend plekje, die gewisseld wordt al gelang de warmte  zon wind enz..en fluit lustig tegen alles wat er langs komt, aan vogels, ook zijn geleerde woordjes ' deelt' hij met andere vogels. 
Hij krijgt van mij af en toe een klein stukje appel..of sla, of brood..
Het is een na-aper.. als wij eten gaat hij ook eten.. als wij slapen, even ogen dicht op de bank, doet hij dat in zjin kooi. Als ik leuke muziek heb en maak een vreugdedansje, wipt hij in zijn kooi in heen en weer en fluit..
Als wij het niet goed hebben buiten, te warm, zoeken wij ook een ander plekje voor onze parkiet.
Voorzichtig sproei ik wel eens met water. Daar heb ik hem aan laten wennen, hij geniet ervan.
Hij slaat ons natuurlijk de hele'  dag gade, dat betekent ook dat hij onze gewoontes ' kent' .
Ik bedoel;
 hoe we met hem omgaan, altijd hetzelfde. Onze handelingen. Ik ben er ook niet weg van als onze bijna volwassen kinderen zich met hem bemoeien. Hij kent ze niet en ze doen andere dingen. ( Tikken tegen de kooi, even blazen.. of mobiel geluid voor de kooi.., ik hou er niet van..zogenaamd leuk.)
Hij vliegt wel naar ze toe, dat is leuk. Maar altijd uitkijken..!!
Want voor hen is het spel.. ook de volwassen kinderen vinden eht wel lollig om bepaalde dingen te doen, die ik niet wil hebben.
Ik zeg altijd: " een paar keer een nare ervaring en we hebben niets meer aan onze parkiet. Daarom passen we goed op, en zorgen we ervoor dat hij en prettig leven heeft. Hij mag geen stress hebben!
Eigelijk is het zo, als we geen lemiet stellen aan de aantal keren dat ie eruit mag, bemoeit ie zich de hele dag met ons..  hij pikt wel eens een velletje van mijn hand.. is dol op mijn sierraden...
En als het onweert gaat ie naar een ander plekje in huis. Snachts ga ik eruit, en praat hem een beetje ' rustig ' en zet ik hem op een andere plek, waar ie minder stress heeft van onweer. Hij moet niet schrikken.

Dus ze hebben hart voor ons, als wij hart voor hen hebben.
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: ciske op juni 18, 2008, 20:29:04
anderen met andere gewoontes... dat ken ik. mijn ouders hebben hele andere dingen en doen heel andere dingen met mijn parkieten als ik... maar die kennen ze heel snel. nare ervaringen? helemaal niet... al zie ik wel dat ze heel duidelijke voorkeuren hebben voor mensen.sommige mensen willen ze graag bij zitten en bij anderen totaal niet.... dus maakt nie uit of ze andere dingen met de parkiet doen, alleen wel opletten dat ze de parkieten niet pesten,
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: bluebird23 op juni 19, 2008, 12:02:36
anderen met andere gewoontes... dat ken ik. mijn ouders hebben hele andere dingen en doen heel andere dingen met mijn parkieten als ik... maar die kennen ze heel snel. nare ervaringen? helemaal niet... al zie ik wel dat ze heel duidelijke voorkeuren hebben voor mensen.sommige mensen willen ze graag bij zitten en bij anderen totaal niet.... dus maakt nie uit of ze andere dingen met de parkiet doen, alleen wel opletten dat ze de parkieten niet pesten,
Ja, het gaat om beetje pesten.. eigelijk is dat het goede woord. Het is niet, van ik ga hem lekker pesten..maar omdat parkieten soms zo grappig kunnen reageren of kijken, nodigd dat soms uit tot plagen.. en daar let ik sterk op.
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: ciske op juni 19, 2008, 20:59:47
dan zou ik er niet snel op in springen... parkietjes zijn wel kleine beestjes, maar zolang ze lichamelijk weinig doen, of iets wat ze pijn doet, of vast zetten/pakken vliegen ze wel weg als ze het niet leuk vinden. die regel is er bij mij wel.... niet achteraan aan het vangen. dan hebben ze ook een manier om weg te komen, anex verdedigen.

Mensen
Dit gaat wel al een beetje off topic
graag weer on - topic Aub
gr Safrena
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Pietjes op mei 30, 2009, 00:49:09
Bedankt voor deze goeie post, heel overzichtelijk.

Plukkie lag vorige week ineens dood op de bodem, de hele dag niets aan 'm gemerkt.
Zat gewoon zo tevreden te kwetteren, snavelknarsen en met de palmboom te spelen.
Er zat toch wat slijm op de neusdop toen ik haar vond.  :(
Tsja wat is het geweest.... ze was al wel 8 jaar.
En omdat ze de hele dag eigenlijk geen vreemd gedrag vertoonde denk ik toch dat het de ouderdom zal zijn geweest.

TomTom, maakt het nog prima. Die is bijna 3, uit voorzorg de kooi wel helemaal schoongeschrobt.
Ik heb hem 's avonds op de slaapkamer gezet, ik was zo bang dat TomTom ook dood zou gaan.

Daarstraks heb ik een nieuw vliegertje opgehaald. 9 weken en al goed handtam :D
Vond het dus wel fijn om mijn geheugen weer op te frissen, met dit artikel.
Je weet het eigenlijk wel, maar het is altijd handig om nog even na te lezen.

Ik ben ervan overtuigd dat (ook kleine) dieren gehecht aan je raken en je herkennen en een soort van 'liefde' hebben.
Ik verbaas me erover, als ik animal cops kijk ofzo, dat zulke mishandelde dieren vaak nog zo lief zijn.
Ook parkieten zijn voor mij echt wel vriendjes, als je een beetje naar ze kijkt zie je dat ze constant op je reageren  :-*
Ik vind het een heerlijk vermaak in de huiskamer.
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: valenta op juli 08, 2009, 15:19:21
Om even terug te komen op het feit "het is maar een vogeltje", mijn parkiet is nu 7 jaar is behoorlijk in de rui op dit moment en heeft last van een korrevoetje (zoals ik goed verstaan heb)
Zondag was het een erg benauwde dag, en ik lag met mijn parkietje even in bed hij gaat dan naast mij zitten in bed op mijn telefoon. Eigenlijk had ik er niet bij stil gestaan dat een vogel ook last zou kunnen hebben van de warmte. En hij ging er heel raar bij liggen i.p.v. met zijn kop naar achter tussen zijn vleugels te slapen, ging hij dus recht uit liggen.
Ik was totaal in paniek, wat moest ik doen? Telkens als hij ging slapen nam hij de zelfde houding aan. Maar als ik hem op de tafel liet spelen was er niks aan de hand. Afijn ik de volgende dag naar de dierenarts, geen denken aan dat mijn beestje pijn zou hebben ik moest en zou naar de dierenarts. Zij heeft hem dus weer een herhalingsreceptje gegeven voor zijn voetje.

En inderdaad van het bedrag dat ik af moest rekenen, zou ik 8 nieuwe parkieten van kunnen kopen. Het maakt mij totaal niets uit geld speelt op dat moment bij mij geen rol.
Uiteindelijk was er volgens de dierenarts niks aan de hand. Zijn stemmingswisseling zou te maken hebben met de rui. En ja inderdaad het was mij wel eerder opgevallen maar het is nu een behoorlijk chagerijnig vogeltje haha. Ik geef hem nu wat extra vitamine en fruit enz. in de hoop dat hij de rui goed door komt en weer wat vrolijker wordt haha.

Ik ben blij te lezen op het forum dat ik niet de enige ben die geeft om de beestjes!

Groeten Natasja
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: miss_riss op oktober 10, 2009, 19:46:38
Voor Pip had ik een parkietje, Hans. Op een gegeven moment
is hij op de een of andere manier een nagel kwijtgeraakt. Het bloede
heel erg. Het gebeurde in de avond dus wij meteen een nachtarts
gebeld.. deze zei dat we moesten blazen en als we rookte het
dicht moesten branden. Nu roken wij niet maar dat laatste zou ik niet
over mijn hart verkrijgen. Wij hebben dus de halve nacht zitten blazen en
Hans toen weer terug in de kooi gezet. De volgende ochtend zat hij bol
in zijn kooi en zijn we
gelijk naar de dierenarts gegaan, maar hier hadden ze eigenlijk geen
verstand van. We hebben toen met verschillende vogelartsen gebeld
maar deze wisten er eigenlijk geen raad mee. Dus we hebben het erbij gelaten.
Gelukkig was er verder niks mee gebeurt, maar ben toen wel erg geschrokken.
Hebben jullie dit wel eens meegemaakt?

On-topic,
Vooral het laatste stukje uit de tekst raakt mij heel erg. Kreeg er tranen van in mijn ogen!

Groetjes
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Frouwktje op juni 03, 2010, 15:15:21
Ik schrok nett van Tweety,van  8 weken,die zat op m'n schouder,toen ik wat hoorde vallen,het was een poepie en zo'n 3 a 4 zaadjes,rolden op de grond,hoe kan dit?
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Lovesbudgies op juni 03, 2010, 21:00:57
Bedoel je dat Tweety onverteerde zaadjes in zijn ontlasting heeft?

Dit kan allerlei oorzaken hebben, maar ten eerste; geef je wel voldoende maagkiezels?
Als je die voldoende verstrekt dan verteerd hij zijn zaadjes niet goed, de oorzaak is vaak moeilijk
te achterhalen of te genezen, maar overstappen op pellets kan mogelijk helpen omdat
die makkelijker te verteren zijn.
Bel zo nodig even met een goede vogelarts voor advies.
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Kruimira op juni 30, 2010, 21:10:25
Weet iemand wat je tegen benauwdheid kunt doen?
Mijn ene mooie meisje heeft er zoveel last van deze zomer, de andere snoes totaal niet..?
Ik vind het een beetje zielig voor d'r, want als ik het erg benauwd heb voel ik me ook niet fit.
Iemand ideeen?
X
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: lydie op september 19, 2011, 17:53:57
Hallo,
Ik heb gisteren een jong grasparkietje opgehaald die net uit 't nest weg mocht.
De eigenaar had aangegeven dat deze mischien ziek kon zijn omdat er allemaal ontlasting aan de
onderkant geplakt zit. Toen ik thuis kwam heb ik het zo ver als het kon schoongemaakt.
Maar nu weet ik niet of hij nu ziek is of niet. Hij slaapt veel, kan nog niet vliegen en lopen gaat ook een beetje moeizaam. Hij reageert wel op onze andere parkiet, die heeft hem meteen verwelkomt
en is meteen een schoonmaakactie gaan houden. Dus onze andere parkiet maakt hem wel schoon.
Toch vind ik hem een beetje sloom en blijft hij over het algemeen laag op de grond en maakt hij zich bol.
Terwijl hij soms ook probeert om te vliegen, is dit normaal? Ik heb namelijk nog nooit zo een jonkie gehad. Is dit gedrag normaal omdat hij nog zo jong is? Help!
Ik vind ook dat hij een beetje rare bewegingen maakt bij ademhalen, maar weet dus niet of dat hij dat doet omdat hij nog zo jong is..

(Hoofdletters helpen ;) )
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Mirjam op september 19, 2011, 18:11:33
Hoi,

Kun je een foto plaatsen van het ukkie en weet je hoe oud hij/zij is?
Ik heb het vermoeden dat dit kuiken veel te vroeg bij zijn ouders is weggehaald en dat het inderdaad niet in orde is...

Trouwens, een goede en betrouwbare kweker zou dit kuiken nooit hebben meegegeven!
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Kleintjes op september 19, 2011, 18:21:59
Kan niet vliegen en mocht net uit 't nest? Ik vermoed dat dit parkietje nog veel te jong is.
Parkietjes kunnen normaal gesproken 'vliegen' als ze uit 't nest zijn en oud genoeg om zelfstandig verder te kunnen.

Foto zou fijn zijn als je die hebt.
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: lydie op september 19, 2011, 22:24:34
Ik heb helaas geen camera op het moment, misschien dat ik die snel eentje kan regelen.
Mijn schoonbroertje had het broertje of zusje van de mijne, ook gisteren opgehaald tegelijkertijd, en die van mij was er slechter aan toe dan de andere. Die van hem is een uur geleden overleden.
Ik weet zelf niet precies bij hoeveel weken ze uit het nest mogen, maar ik heb wel 5 weken op het ukkie moeten wachten. De eigenaar had al laten weten dat ze geboren waren maar dat ze nog niet weg mochten.
Ik heb in ieder geval een kruik in de kooi gelegd en geef hem zelf steeds drinken. Eten doet hij ook heel goed. Het lijkt erop dat het beter begint te gaan, hij word steeds actiever en ondeugender, maar toch heb ik mijn twijfels. Ik zal er in ieder geval alles aan doen om hem beter te maken. Is het ook normaal dat hij een piepend geluidje maakt? Kan namelijk misschien zijn omdat ie nog jong is.
Ik zal zsm een foto proberen te plaatsen, als ik een camera kan regelen.

(Nogmaals Hoofdletters geplakt en enkele andere fouten gecorrigeerd.)
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Wouter op september 20, 2011, 00:40:42
Ik vind parkietjes van vijf weken nog wel jong. Pas als ze geheel zelfstandig zijn mogen ze weg. Meestal is dit rond de leeftijd van 7 à 8 weken. Daarvoor wordt een parkietje vaak nog bijgevoerd door de ouders.

Dit klinkt echter als een parkietje dat nog niet eens uitgevlogen is.
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: lydie op september 20, 2011, 19:12:26
Ik heb het bij de kweker nagevraagd, hij geeft aan dat er 4 in totaal waren en dat die van mij en die van mijn schoonbroertje niet goed verzorgd zijn door de ouders. De andere 2 wel en die zagen er ook volwassener uit en konden wel vliegen. Ik ben dan zelf weer iemand die voor de zwakkere gaat en het beestje probeert te redden. Hij is er inmiddels heel goed aan toe. Hij is steeds levendiger en maakt zichzelf voortdurend schoon, wat ook echt nodig was want hij was echt vies,vooral aan de onderkant. als hij in de kooi zit gaat hij wel tegen de kruik aan zitten. hij slaapt steeds minder en probeert te klauteren, en als hij los is doet hij ook pogingen om te vliegen. even afwachten dus denk ik. maar als ik de kweker moet geloven dan was hij gewoon zwakker maar wel oud genoeg.
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Mirjam op september 20, 2011, 21:37:21
Ik vind het ieder geval een behoorlijk onbetrouwbare kweker en dat is geen aanval richting jou.
Een kuikentje van 8 weken moet al behoorlijk kunnen vliegen... Weet je toevallig of het gekortwiekt is?
Hoe is zijn ontlasting nu?
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: lydie op september 21, 2011, 11:22:00
de ontlasting ziet er gewoon normaal uit. soms en beetje waterig erbij maar hij drinkt ook veel.
hij is niet gekortwiekt. zijn staart was lang en hij heeft sinds gisteren wel5 staartveren verloren, ik weet niet of dat dat kwaad kan..
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Mirjam op september 21, 2011, 12:20:21
Bedoel je echt staartpennen?

Een foto zou echt ontzettend helpen want het enige wat we nu kunnen doen is gissen en raden.
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: lydie op september 21, 2011, 21:35:32
Ik heb eindelijk fotos gemaakt, nu heb ik geen kabel om over te zetten op de pc.
Ik heb er een van iemand anders geregeld maar dat word pas morgen.
Ik ben wel benieuwd wat jullie ervan vinden, al moet ik wel zeggen dat hij al een behoorlijk eind is
opgeknapt. Ik heb helaas geen foto van de eerste dagen dat ik hem had..
Titel: Re: Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?
Bericht door: Simba2011 op november 01, 2011, 23:26:06
Ik heb eindelijk fotos gemaakt, nu heb ik geen kabel om over te zetten op de pc.
Ik heb er een van iemand anders geregeld maar dat word pas morgen.
Ik ben wel benieuwd wat jullie ervan vinden, al moet ik wel zeggen dat hij al een behoorlijk eind is
opgeknapt. Ik heb helaas geen foto van de eerste dagen dat ik hem had..

Een beetje jammer dat we niets meer horen, had graag gelezen hoe het verder is gegaan met je parkiet.