Auteur Topic: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?  (gelezen 20218 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

mozart

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #20 Gepost op: september 01, 2006, 13:22:28 »
Tja helaas werkt de dierenbescherming niet altijd zo.
Spreek uit eigen ervaring.
Heb een keer de dierenbescherming ingeschakeld i.v.m een man bij ons uit de buurt, die naar mijn opvatting zijn dieren absoluut niet goed verzorgde: konijnen in hele smerige/kleine hokken, zeker 30 katten allemaal ziek, niesen, diarree en veel inteelt-katten, ga zo maar door!
Ze zijn geweest heb ik via via gehoord, maar ik heb nooit wat weer gehoord en de DB vond het binnen de regels in orde!

Maar goed, wat inschakelen van de DB betreft: sluit me aan bij de mening dat je eerst in gesprek moet gaan met de eigenaar/verkoper/kweker over wat je aantreft. Probeer zo objectief weer te geven wat je ziet.
Weet wel dat bijvoorbeeld in tuincentra (heb ik gewerkt) er best verkopers lopen die het anders willen, maar wat vanuit commercieel oogpunt niet mag.
Heb 1 x de "hoge heren" zover gekregen dat ik met een zieke parkiet naar direnarts mocht, omdat de hele groep vogels mogelijk gevaar liep! (en dat kost ook centen!)
Is er een vogel ziek/niet in orde dan helpen ze wel een handje! Reden voor mij om er mee te stoppen. Ik was niet zakelijk genoeg, zei tegen klanten eerlijk wat wel en niet goed was.
Ik zou zeker na een goed gesprek en geen verbetering de Db inschakelen, maar realiseer me ook dat je wel objectief moet blijven en enige nuchterheid moet behouden. Zoals ze het bij ons krijgen is natuurlijk niet haalbaar!

budgie

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #21 Gepost op: september 01, 2006, 13:54:46 »
Ik bel liever een keer teveel de dierenbescherming, waarbij blijkt dat er niks aan de hand is, dan dat ik zelf afwacht tot er resultaat is, wat misschien helemaal niet komt, en waardoor het dier mogelijk nog langer in een dieronterende situatie zit.

Woorden van gelijke strekking heb ik in mijn eerste berichtje van dit topic al gebruikt. Het spreekt voor zich dat ik het helemaal met Moppers eens ben! Mocht er sprake zijn van loos alarm, dan zullen zowel de dierenbescherming als de 'weldoener' (de nieuwe, diervriendelijke eigenaar) alleen maar blij zijn vanwege de oplettendheid van de beller. Misschien zullen ze er zelfs wel met een knipoogje om moeten lachen!
En als er inderdaad iets goed mis is, is het helemaal geweldig, en vooral op zijn plaats, dat er aan de bel is getrokken.

Zoals ze het bij ons krijgen is natuurlijk niet haalbaar!

Er is ook nog een tussenweg wat betreft de verzorging van dieren waarvoor je verantwoordelijk bent!

Berichtjes samengevoegd ;)
gr Safrena
« Laatst bewerkt op: september 01, 2006, 14:02:50 door Safrena »

mozart

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #22 Gepost op: september 01, 2006, 14:05:12 »
Ja dat klopt: er is een tussenweg, ben het met je eens hoor!
Maar de grens is soms moeilijk aan te geven vind ik zelf.
Wat is niet/wel oke, snap je?!
Ik vond 20 parkieten in 1 klein hokje veel te veel, maar ze deden het al jaren zo en ging prima.
Ze hadden niks om mee te spelen, vind ik niks, maar ze deden het al jaren zo en ging prima.
De hokken/bakjes werden te weinig schoongemaakt, maar ze deden het al jaren zo en ging prima.
Zo kan ik nog wel even doorgaan!
Wat is in onze ogen slechte verzorging/verwaarlozing.

Moppers

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #23 Gepost op: september 01, 2006, 20:38:08 »
Citaat
Ze zijn geweest heb ik via via gehoord, maar ik heb nooit wat weer gehoord en de DB vond het binnen de regels in orde!
Sorry, maar dat vind ik niet genoeg als tegenargument. Het is van horen zeggen, je weet niet wat er precies gebeurd is. Misschien is het er wel heel anders aan toe gegaan dan wat je denkt.

Het is altijd mogelijk de dierenbescherming te laten weten dat je graag op de hoogte wil worden gehouden, en je kan ook later terugbellen om te vragen hoe het is afgelopen.

Citaat
Maar de grens is soms moeilijk aan te geven vind ik zelf.
Wat is niet/wel oke, snap je?!
Dat is nou precies mijn punt. De dierenbescherming is als beste in staat precies vast te stellen wat wel en niet oke is. Ga niet voor eigen rechter spelen, laat het aan de professionals over.

En Parkieten-Freak, dankje voor je compliment  :)

budgie

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #24 Gepost op: september 01, 2006, 20:46:42 »
Nou, ik heb vandaag de daad maar weer bij het woord gevoegd en een uur geleden de dierenbescherming gebeld om melding te doen van een schrijnend geval van grasparkietjesverwaarlozing.
Laat die instantie maar beoordelen of het hier gaat om opzettelijke verwaarlozing of om 'slechts' onwetendheid.
Ik kreeg te horen van de man in kwestie dat het erg druk is bij de dierenbescherming. Hij werkt zelf op het ogenblik 60 uur per week, zei hij.
Helaas kan er lang niet in alle gevallen hulp aan diertjes in ellende worden geboden. Men moet binnen de wet blijven. De man van de dierenbescherming vertelde me dat het vaak zo is dat hun enige 'wapen' bestaat
uit sociale vaardigheden. M.a.w. een beroep doen op de redelijkheid en het gevoel van de dierenleed veroorzaker. Tja, als het nou 'alleen maar' zou gaan om onwetendheid en onkunde! Daar is wel iets aan te doen.
Maar de lui die het leven van beesten vergallen vanwege de 'handel' en het geld zijn erg 'hardleers'.
Hardvochtig zelfs, zou ik willen stellen. Als er iemand op het forum is die wat te melden heeft bij de dierenbescherming en het liever zelf niet doet of niet durft, kom maar op met de gegevens. Ik heb er geen enkele moeite mee om alles uit mijn eigen naam te melden! Het landelijke meldnummer van de dierenbescherming is trouwens 0900 - 20 21 210
Het is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur.

Onderstaande tekst mocht ik met toestemming van de medewerker van de dierenbescherming, die ik vanavond aan de telefoon had, plaatsen op dit forum. De tekst komt van de website van de dierenbescherming.


Meld mishandeling en verwaarlozing van dieren
 Dierenmishandeling en -verwaarlozing komen helaas vaker voor dan gedacht. Daarbij is lang niet altijd sprake van kwade opzet. Er zijn legio voorbeelden van mensen die zich laten verleiden tot de aankoop van een dier, zonder zich te realiseren hoeveel verzorging dat dier nodig heeft. Ook mensen die in een isolement terechtkomen kunnen ongewild dierenleed veroorzaken. Zo hield een eenzame man voor de gezelligheid een berggeitje in zijn badkamer.

In andere gevallen zijn laksheid, winstbejag en sadisme de oorzaak van dierenmishandeling. Hoe het ook zij, het staat vast dat dieren zelf niet aan de bel kunnen trekken als ze in nood zijn. U kunt dat wel. Daarom is het van groot belang dat u de telefoon pakt als u ziet dat dieren in uw omgeving onrecht wordt aangedaan.
De Dierenbescherming kan dan actie ondernemen en de situatie onderzoeken.

Om het melden van dierenmishandeling en -verwaarlozing makkelijker te maken, is er één meldnummer voor héél Nederland 0900 - 20 21 210 (10 ct./min.)

Berichtjes samengevoegd
PF
« Laatst bewerkt op: september 01, 2006, 21:02:27 door Parkieten-Freak »

kanarie

 • Gast
wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #25 Gepost op: september 02, 2006, 12:24:35 »
ik kom regelmatig in de dierenwinkel bij ons in de buurt om dierenspullen te kopen. in zag daar dat de zwartmaskeragapornissen wel zitstokken hadden maar allemaal gevallen of afgebroken waren. ik zij dat tegen de verzorger en de volgende keer was dat weer in orde. wel zitten alle vogels daar in een veel te kleine kooi. daarmee bedoel ik een kooi van 40 op 30 op 20 (hoogte,breedte,diepte) en hierin zitten dan soms wel 15 wogels.

ik vind dat un de diereninkel de dieren in een te kleine kooi zitten.
40 op 30 op 20 is toch te klein voor 5 parkieten.  ...toch...

Berichtjes samengevoegd. Gr. Ingrid
« Laatst bewerkt op: september 02, 2006, 12:41:07 door Ingrid »

Moppers

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #26 Gepost op: september 02, 2006, 12:25:51 »
Applaus!

Ik wil er graag nog aan toevoegen dat je op tijden buiten 'werkdagen van 9 tot 5' ook de politie kunt bellen. (0900-8844) Dat krijg je als het goed is ook te horen in het automatische antwoordbericht van de dierenbescherming als je buiten kantooruren belt.

Oke
En nu graag weer on topic  :P
Wanneer de dierenbescherming inschakelen
gr Safrena
« Laatst bewerkt op: september 02, 2006, 13:52:12 door Safrena »

jasmin

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #27 Gepost op: september 02, 2006, 18:08:57 »
hmm... moelijke vraag :-[.ik zou de dierenbescherming inschakelen als ik zeker weet dat het nodig is.als ze komen voor niks moet je vast betalen.ik zou het dus aleen doen als ik het zelf zie ;)                                 groetjes

budgie

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #28 Gepost op: september 02, 2006, 21:57:06 »
hmm... moelijke vraag :-[.ik zou de dierenbescherming inschakelen als ik zeker weet dat het nodig is.als ze komen voor niks moet je vast betalen.ik zou het dus aleen doen als ik het zelf zie ;)                                 groetjes

Nee, je hoeft niets te betalen.
Voorbeeld: je doet terecht melding van dierenmishandeling of ander leed en de 'kwelgeest' in kwestie zou toevallig net het 'probleemgevalletje' de nek hebben omgedraaid en hij zou tegen de mensen van de dierenbescherming zeggen dat hij nooit een 'probleemgevalletje' heeft gehad, dan hoef jij als melder toch ook niets te betalen? Ondanks het feit dat er geen zielig beestje is aangetroffen? Mijn aanbod geldt nog steeds. Meld mij je schrijnende gevallen maar.

mozart

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #29 Gepost op: september 03, 2006, 01:13:24 »
We maken er nu toch geen wervingsactie van: zo van: meld mij je schrijnende gevallen maar!?
Ik denk dat ieder voor zich moet bepalen wat hij/zij met de situatie wil.
Als je echt denkt dat er misstanden zijn in een dierenwinkel of bij een handelaar/kweker, o.i.d. moet je zelf de verantwoordelijkheid  nemen.

budgie

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #30 Gepost op: september 03, 2006, 02:30:23 »
We maken er nu toch geen wervingsactie van: zo van: meld mij je schrijnende gevallen maar!?

Goed lezen wat ik schrijf hè, Mozart? Ik ben zelfs bereid om, naast 'mijn eigen' meldingen, ook die van anderen die mij te kennen hebben gegeven dat er iets onder de aandacht van de dierenbescherming moet worden gebracht maar die dit om welke reden dan ook zelf niet willen of durven te doen, op mij te nemen.
Ik ben niet van plan om een eigen 'toko' te beginnen en evenmin is het melden van dierenleed mijn hobby.
Trouwens: als het hier wél om een 'wervingsactie' zou gaan, wat is daar dan mis mee? Dat doet de dierenbescherming toch ook, 'werven'? In ieder geval sporen ze aan tot het melden van dierenleed.
Ik vraag me trouwens af waarom de tendens heerst dat 'uit onwetendheid handelende' diereneigenaars zo veel mogelijk ontzien moeten worden en dat de diertjes desnoods maar moeten blijven kreperen. Iedereen heeft toch hersens om een beetje na te denken?! Iedereen die een paar jaar op school is geweest, weet toch zo onderhand wel dat dieren ook gevoelens hebben?!
Een schop onder hun hol moeten dergelijke lui hebben! Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
Het is verdorie haast de omgekeerde wereld! Het is toch bij de wilde spinnen af dat ik hier bij wijze van spreken mijn kordaatheid zit te verdedigen.
Ik ben vanmiddag, samen met een andere belangstellende, in het papegaaienopvangcentrum in Veldhoven geweest. Nou, daar zitten heel wat 'afdankertjes'! Ontroerend gewoon hoeveel vertrouwen die beestjes je nog geven en hoe dankbaar ze zijn voor een zaadje dat je hen geeft (kun je daar kopen om te voeren).

Offline Sonja

 • Experts
 • Parkietenverslaafde
 • *
 • Berichten: 4.567
 • Joepie & Pucky
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #31 Gepost op: september 03, 2006, 02:44:44 »
Laten we beleefd blijven en het houden bij het onderwerp:
"Wanneer de dierenbescherming inschakelen?"

Groetjes, Sonja.

mozart

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #32 Gepost op: september 03, 2006, 10:57:47 »
Nou ik heb toch geen letter verkeerd gelezen hoor!
Je standpunt is duidelijk, heel duidelijk, en je hebt ook gelijk, dus op dat punt zijn we het echt wel eens!
Maar er is helaas wel veel onwetendheid, geen excuus, vind ik ook, maar er zijn veel mensen die totaal niet weten waar ze mee bezig zijn.
Dat neemt niet weg dat die mensen net zo goed moeten worden aangesproken, gestraft, etc!
Ik denk dat mijn eindstandpunt in deze discussie is: Als ik merk/voel zie dat ergens iets niet in orde is en er na aanspreken hierop er geen verbetering is, dan zal ik de DB zeker bellen!

budgie

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #33 Gepost op: september 04, 2006, 18:34:39 »
Vanmorgen ben ik gebeld door de dierenbescherming met de mededeling dat men niets kan doen n.a.v. een melding die is gedaan door een persoon die de ellendige situatie van een dier niet zélf heeft gezien.

Dus in het geval van het zielige, eenzame, vervuilde, door schurftmijt besmette parkietje kan ik niet helpen.

Ik hoop dat degene die dit vogeltje in deze toestand heeft aangetrokken, alsnog zelf het geval bij de dierenbescherming meldt. Je hoeft niet bang te zijn dat je naam wordt genoemd. En anders kun je de dierenbescherming gewoon nog een keer op het hart drukken jouw naam overal buiten te houden.

Offline Parkieten-Freak

 • Beheerder
 • Master of Budgies
 • *
 • Berichten: 9.502
 • Geslacht: Vrouw
 • Grasparkiet Croky
  • http://www.parkietenfreak.nl
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #34 Gepost op: september 04, 2006, 19:25:08 »
Om op de discussie terug te komen:
De vraag was wanneer je de dierenbescherming in zou moeten schakelen, en niet wie de dierenbescherming in zou moeten/kunnen schakelen.
On topic please!


budgie

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #35 Gepost op: september 04, 2006, 19:30:58 »
De vraag was wanneer je de dierenbescherming in zou moeten schakelen

Je hebt helemaal gelijk.
Wanneer? Nou, in het geval van een grasparkietje dat helemaal alleen, zonder speeltjes, zonder schoon drinkwater in een vervuild hok zit. Besmet met schurftmijt.
Kortom: in het geval dat ik al eerder heb genoemd in mijn vorige berichtje.
« Laatst bewerkt op: september 04, 2006, 19:32:40 door budgie »

Offline Parkieten-Freak

 • Beheerder
 • Master of Budgies
 • *
 • Berichten: 9.502
 • Geslacht: Vrouw
 • Grasparkiet Croky
  • http://www.parkietenfreak.nl
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #36 Gepost op: september 04, 2006, 19:42:26 »
Je hebt helemaal gelijk.
Wanneer? Nou, in het geval van een grasparkietje dat helemaal alleen, zonder speeltjes, zonder schoon drinkwater in een vervuild hok zit. Besmet met schurftmijt.
Kortom: in het geval dat ik al eerder heb genoemd in mijn vorige berichtje.
Dat heb je al verteld ja.
Het lijkt me overigens leuk als andere forumleden ook hun mening geven inzake dit onderwerp.


emceeelwee

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #37 Gepost op: september 04, 2006, 19:49:06 »
Jaja, budgie is erg actief in dit topic

Is en blijft een lastig onderwerp. De meeste parkietjes (om het maar even op parkietjes te houden) zie ik in de dierenwinkel(s). Het gaat dan om parkietjes die een nieuw baasje krijgen, tenminste, daar ga ik vanuit. Ik vind het dan minder erg dat ze minder ruimte hebben. We vind ik dat ze een stokje moeten hebben en voeding/verzorging. Het is begrijpelijk dat parkieten in dierenwinkels niet het duurste voedsel krijgen.

Ik vind het moeilijk om een grens aan te geven, vanaf welk punt je de dierenbescherming in "moet" schakelen. Ik heb twee parkietjes, en met deze twee heb ik het beste voor. Ik wil ze alles geven, en kan dat tot op zekere hoogte ook. Maar ik kan me voorstellen dat dat bij andere mensen anders ligt. Ik zie vooral Kiki als mijn vriendje. Maar sommige mensen houden een parkiet omdat ie zo mooi is. Mijn oom en tante hadden twee Engelse grasparkieten voor de mooi. Ze vlogen nooit rond en zaten in een kooi die ik nu als te klein beschouw. Maar ik denk dat ze zeker genoeg zaad kregen, en elke dag schoon drinken. Tja, mensen denken nou eenmaal dat vogels (alleen) zaad horen te eten... Aan ons dus de taak om zoveel mogelijk mensen te bereiken om informatie te geven. Daar heb je de dierenbescherming niet voor nodig, toch?

Eigenlijk kan in dus niet aangeven waar de grens ligt van wel of niet bellen.

budgie

 • Gast
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #38 Gepost op: september 04, 2006, 19:58:48 »
Jaja, budgie is erg actief in dit topic

 sommige mensen houden een parkiet omdat ie zo mooi is. Mijn oom en tante hadden twee Engelse grasparkieten voor de mooi.

Als men zijn mooie parkieten niet goed verzorgt of zelfs verwaarloost, is het mooie er snel af.
Even terzijde, als iemand zou vinden dat ik dit topic teveel als 'one man show' beschouw, ga ik wel ergens anders schrijven, hoor. Vind ik helemaal niet erg. Ik heb mijn standpunt hier immers al genoeg duidelijk gemaakt en wil niet vallen in een herhaling van zetten.
En Parkieten Freak, dat er wat weinig mensen zijn die hier iets neerzetten, kan ik helaas niet helpen.

Offline Ingrid

 • Experts
 • Parkietenverslaafde
 • *
 • Berichten: 3.007
 • Geslacht: Vrouw
 • Blizzard en Luna
  • Blizzard, Luna, Tweety en Ivory's site
Re: Wanneer de dierenbescherming inschakelen?
« Reactie #39 Gepost op: september 04, 2006, 19:59:45 »
Dat is zeker moeilijk emceeelwee, om die grens aan te geven, ben ik helemaal met je eens. Daarom gaf ik ook in een eerder bericht aan dat ieders eigen beleving heel erg bepalend is. Wat de een goed vindt, vindt de ander slecht, de woorden goed en slecht zijn subjectief.
Ik persoonlijk zou ook geen duidelijke grens kunnen aangeven, maar luister gewoon naar mijn gevoel op dat moment. Zien in mijn beleving dieren er onverzorgd en/of verwaardloosd uit, dan trek ik aan de bel. In de eerste plaats bij de eigenaar en wanneer er niets veranderd is, de dierenbescherming. Maar ik val in herhaling geloof ik ;).

Tja, mensen denken nou eenmaal dat vogels (alleen) zaad horen te eten... Aan ons dus de taak om zoveel mogelijk mensen te bereiken om informatie te geven. Daar heb je de dierenbescherming niet voor nodig, toch?

En dat heb je heel mooi gezegd!!