Auteur Topic: Zitten maar een beetje te zitten.  (gelezen 223 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rodym

 • Lid
 • *
 • Berichten: 4
Zitten maar een beetje te zitten.
« Gepost op: december 07, 2021, 21:05:53 »
5 weken geleden vonden we een parkiet buiten in de regen. We hebben de dierenambulance gebeld en die is haar op komen halen. Na twee weken had de eigenaar zich nog niet gemeld en hebben we besloten haar een thuis te geven samen met een mannetje. Bij de dierenambulance gaan ze per twee 😊
Toen we haar vonden was ze redelijk tam en ging ze op mijn vinger en schouder zitten. Bij het ophalen bij de dierenambulance was ze ook druk bezig in haar kooi. Ze zat nog alleen en ze moesten haar etensbak vast zetten, omdat ze anders alles sloopte.
Bij ons was het mannetje de eerste dag een druk baasje die haar direct het hof probeerde te maken, maar een dag later was de drukte voorbij en eigenlijk zitten ze nu maar een beetje, meestal tegen elkaar aan of zijn gaat apart zitten. Het mannetje gaat waar zij gaat. Behalve bij het eten zit er niet veel beweging of geluid in. Het eten is wel grappig, dat doen ze altijd samen, de een roept de ander. De kooi hangt vol met een schommel, belletjes en knabbelhout, maar daar doen ze niets mee. Ze mogen er sinds een week er elke dag uit, maar ze peinzen er niet over om dat te doen. Het hele dak kan open en daarop zit een stok, maar ze gaan niet eens naar boven. Soms kan ik ze naar boven lokken met trosgierst. Ik dacht dan kunnen ze een beetje wennen dat het daar ook oke is. Maar dan blijven ze daar zitten.
We hebben tot een paar jaar terug altijd een parkiet gehad, altijd vanaf klein en eigenlijk waren het altijd levendige drukke baasjes (mannetjes), dit ken ik dus niet en vind het eigenlijk maar zielig. Weet niet zo goed wat ik er mee moet. Ik denk dat het mannetje wel wil, die is niet zo tam maar wel ondernemender. Vooral bij haar zit weinig leven in terwijl toen we haar vonden en bij de dierenambulance dat anders was. Het is niet zo dat ze weg probeert te komen van hem.

Offline Kleintjes

 • Everlasting Multi-tasker / Fibro warrior
 • Beheerder
 • Parkietenverslaafde
 • *
 • Berichten: 4.166
 • Geslacht: Vrouw
 • Limburg mien vaderlandj. Doa is wo ich woon.
Re: Zitten maar een beetje te zitten.
« Reactie #1 Gepost op: december 11, 2021, 05:59:11 »
Wat fijn dat jullie de kleine lieverd gevonden EN geadopteerd hebben! Geweldig :D

Ze hebben de tijd nodig om te wennen, aan de nieuwe situatie en aan elkaar. Als ik 't goed heb gelezen/ begrepen, zijn ze samen bij jullie komen wonen (tegelijk)? Sommige parkietjes zijn rustig van karakter, sommige druk, soms onvoorspelbaar. 

Los vliegen is natuurlijk geweldig, en super gezond - alleen sommige willen hun huisje niet uit (heb hier 3 van die huismussen, die willen er absoluut niet uit, en 1 maakt n wandelingetje over de kooi en gaat terug of vliegt n rondje (waarbij ik achter hem aan loop ivm zijn epilepsie, vliegen lokt aanval uit - hem probeer ik bewust zo min mogelijk los te laten vliegen eigenlijk))'. Je kunt proberen om 't buiten de kooi aantrekkelijk te maken, door bv speelgoed, lekkernijtjes e.d te gebruiken en bij de deur van de kooi te hangen / plaatsen. Geduld is in dit geval weer de term; geef ze de tijd om te wennen, en zichzelf te zijn :) Je zult snel genoeg merken, of die 2 goed bij elkaar passen of niet. Zolang er niet tot bloedens toe wordt gevochten, of dat ze over de grond rollen, is er niks / weinig aan de hand.
Pootjes van; Eddie, Lemmy, Neo, Ezio en Dot
Groetjes van ons :). IM: Venus-Gino-Silly-Mini-Gina-Giny-Pino-Kyra-Tolo-Cookie-Charly-Tweety-R2-D2.1-Kruumel-Oli-Sammie-Mozy-BB-8.1-BB-8.2-C-3PO-Pino II-Scotty-Jecky-Amy-Punky-MozyII
Geheugen problemen; Bij voorbaat excuses

Offline rodym

 • Lid
 • *
 • Berichten: 4
Re: Zitten maar een beetje te zitten.
« Reactie #2 Gepost op: december 12, 2021, 17:13:38 »
Zo ver ik kan beoordelen kunnen ze het prima met elkaar vinden, ze zitten eigenlijk tegen elkaar aan. Hij gaat waar zij gaat. Zij is een rustig type zo lijkt het. Al was dat anders toen we haar vonden en ook dus bij de dierenambulance. Hij gaat af en toe een beetje kletsen als het om hem heen drukker is (waterkoker of als we bezoek hebben). Hij is rustig omdat zij dat is, als ik het zo inschat.
Er uit komen doen ze nog steeds niet, ze laten zich er ook niet uit lokken. En speeltjes daar kijken ze niet naar om.

Zoals ik er naar kijk zien ze er niet gelukkig uit. Weinig leven, ze zitten maar een beetje.

Offline rodym

 • Lid
 • *
 • Berichten: 4
Re: Zitten maar een beetje te zitten.
« Reactie #3 Gepost op: december 15, 2021, 21:26:35 »
Tja.. niets veranderd. Het is dat ze twee kleurtjes hebben, anders had het er net zo goed een kunnen zijn. Ze zitten maar een beetje tegen elkaar aan de hele dag. De enige activiteit is af en toe eten. Zo worden zelfs niet heel warm van trosgierst. Het is niet dat ze er direct op af gaan.

Heb nog een spiegel geprobeerd, maar dat lijkt alleen maar averechts te werken, dan gaan ze allebei daarbij zitten en hebben ze geen aandacht meer voor elkaar. Ze zoeken de spiegel overigens niet op. Ik hang het dan ter hoogte van de stok waar ze zitten.

Ze hoeven echt niet tam te worden of zo, als ze maar gelukkig zijn.
Vind het een beetje treurig, dus misschien kunnen ze beter naar een voliere.

Het voordeel van thuis werken is dat ik veel bij ze heb kunnen zitten, dus heb ze genoeg aandacht kunnen geven. Maar eigenlijk krijg ik geen reactie.

Iemand een idee wat ik nog kan proberen?

Offline kletskousje

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 31
 • Geslacht: Vrouw
Re: Zitten maar een beetje te zitten.
« Reactie #4 Gepost op: december 16, 2021, 17:18:56 »
Ik heb niet echt een idee hoelang ze nu bij elkaar zitten? Het is in ieder geval wel een goed teken dat ze naast elkaar willen zitten. Voeren ze elkaar ook? In de meeste gevallen worden parkieten aan elkaar gewend met elk een eigen kooi. Je zou ze dus nog evt apart kunnen zitten, de kans is groot dat ze elkaar gaan missen en roepen naar elkaar.  Wellicht dat je er misschien een kan lenen van iemand. Als dat succesvol lijkt dan zet je zeer weer bij elkaar. Misschien heeft het vrouwtje wat meer tijd nodig. Wat ook een optie zou kunnen zijn dat 1 van de vogels, of beiden, iets onder de leden heeft. Hoe is de ontlasting, eten ze goed etc.... Dat zou je evt kunnen laten onderzoeken door wat poepjes op te vangen in aluminium folie. Dat leg je gewoon even op de bodem. Opsturen naar een vogelarts want die zijn echt het meest gespecialiseerd hierin.
Zou je een foto kunnen plaatsen van de vogels?