Auteur Topic: Kan een popje een nest alleen uitbroeden en opvoeden na overlijden van mannetje  (gelezen 226 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MattijsFranken

  • Nieuw Lid
  • Berichten: 1
De situatie is als volgt.  Het koppeltje was bezig met een tweede nestje.  Bij het eerste nestje was een mooi jong geboren. Het koppeltje was ongeveer nu een jaar samen.  Afgelopen week begon het tweede nestje. Het eerste ei is afgelopen donderdag gelegd. Het was gelegd in het hok en we ehhebn toen meteen het broedkastje opgehangen en het eitje voorzichtig met een tissue in het hokje gelegd. Afgelopen zaterdagavond keken we of er een tweede eitje was gelegd ( uitgaand dat er een eitje om de dag wordt gelegd). Het eitje was verdwenen en een tweede eitje troffen we aan in het hok, maar er was in gebeten.  We hebben nu twee nepeitjes in het hok gelegd, ook om ze af te leren om in de eieren te bijten.  Ook is het koppeltje gaan knokken sinds vorige week. Al een paar keer uit elkaar gehaald. Het moment er op zitten ze samen lief te doen op het stokje of bij het hokje.  Sinds vanavond ligt er nu een derde eitje bij.
Vanavond toen ik thuis kwam troffen we het mannetje aan helemaal in het hoekje. bloedend rond de snavel. Zo snel mogelijk uit het hok gehaald en dierenarts gebeld. Naar dierenarts gegaan. Bleek dat het onderste snaveltje van het parkietje helemaal weg was en er af was. Voor een parkietje geen levenskans meer. We hebben dus moeten besluiten om hem in te laten slapen.
Nu is er dus een eitje wat kans maakt om uitgebroed te worden en ook kans dat er de komende dagen nog een paar eieren worden gelegd.

Nu is de vraag, kan het popje alleen eieren uitbroeden en eventueel een nestje opvoeden of is dat te veel.