Auteur Topic: Waarom durft Budgie niet uit zijn kooi?  (gelezen 1453 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline michger

 • Lid
 • *
 • Berichten: 18
Waarom durft Budgie niet uit zijn kooi?
« Gepost op: oktober 16, 2019, 18:48:57 »
Hallo,

Mijn parkiet, Budgie, van 10 weken begint al aardig tam te worden. Op mijn hand zitten is geen enkel probleem.  Afgelopen weekend heb ik hem meegenomen naar de caravan en daar was het geen enkel probleem om uit de kooi te gaan. Het deurtje stond open dus hij kon in en uit wanneer hij maar wou. Dan kwam hij op mijn hand, schouder of hoofd zitten of vloog wat rond of ging op of in de luxaflex hangen.
Maar thuis blijft hij het eng vinden wanner ik hem langzaam uit zijn kooi haal (als het te snel gaat dan springt hij meteen terug naar zijn zitsokje) dan houdt hij de kooi goed in de gaten en als hij er te ver van af is dan vliegt hij snel terug en met te ver bedoel ik misschien 40 centimeter. Kan het zijn omdat de meubels van donker hout zijn en het misschien ook over het algemeen wat donkerder is? Ik zou zo graag willen zien dat hij fijn rondvliegt, hij is tenslotte een vogel. Hij is nu alleen maar ik ben van plan om, wanneer hij goed tam is en rond vliegt, om dan een maatje voor hem te halen in de hoop dat de nieuwe dan veel van Budgie leert en het tam maken makkelijker gaat.

Offline Sara

 • Global Moderator
 • Parkiet-o-loog
 • *
 • Berichten: 2.566
 • Geslacht: Vrouw
Re: Waarom durft Budgie niet uit zijn kooi?
« Reactie #1 Gepost op: oktober 17, 2019, 17:45:20 »
Welkom op het forum!

Zo te lezen is Budgie nog maar 10 weken en dit betekent normaal gezien dat je hem maximaal nog maar 2 weken hebt. Dit is erg kort om te verwachten dat hij al alles durft, dus ik zou zeker nog wat meer geduld hebben. Je hebt hem in ieder geval op korte tijd al handtam kunnen maken, en dat is al heel mooi.

Wat ik je zeker wel kan aanraden, is om buiten zijn kooi een aantrekkelijk zitplekje te voorzien. In zijn kooi heeft hij zijn vertrouwde zitstokjes en buiten de kooi misschien niet echt een herkenningspunt of een plaatsje dat er handig uitziet om te gaan zitten? Een parkietenspeeltuin of een parkietenboom zou hem zeker kunnen verleiden om uit de kooi te komen. Ik zou alvast beginnen met het bevestigen van een zitstok aan de buitenkant van de kooi, zodat het allemaal wat vertrouwder en minder eng is. Onbesproeide fruitboomtakken op de kooi bevestigen (of er een parkietenboom van maken) is ook een aanrader.

Veel succes!

Vele groetjes,

Sara
Vele groetjes van een ex-grasparkietenbaasje (met heimwee) ;-)
Ook een pootje van Zoë en Fenna, mijn keeshondjes

Offline michger

 • Lid
 • *
 • Berichten: 18
Re: Waarom durft Budgie niet uit zijn kooi?
« Reactie #2 Gepost op: oktober 17, 2019, 19:38:46 »
Bedankt voor je antwoord Sara.
Ik heb me vergist, Budgie is 11 weken. Ik had twee vogeltjes gekocht en Budgie was een week ouder dan de andere. Die andere, waar ik zelfs nog niet eens een naam voor had, is de tweede dag dat ik hem had in paniek uit de kooi gevlogen, tegen het raam en was vrijwel meteen dood  :'(

Ik wist niet dat ze pas 8 weken moesten zijn voordat ze bij hun ouders weg mochten. Ik had ze gekocht toen ze pas 5 en 6 waren. Ik heb er wel beetje spijt van want ik heb ook het idee dat hij daardoor veel dingen niet geleerd heeft. Zoals het eten van grit of knagen aan sepia en nog wat andere basis dingen. Als ik het had geweten had ik ze niet gekocht. Maar het is nu eenmaal zo.

Het is ook niet dat ik geen geduld met hem heb maar vind het vreemd dat hij in de caravan het wel durft en hier thuis niet. Misschien omdat hij in de caravan al snel een vast plekje had. Houten luxaflex vind hij leuk om in te klimmen of met die touwtjes te spelen, ik heb daar ook een speeltje in opgehangen.
Morgen ga ik voor een zitstokje zorgen die ik aan de kooi of zo vast maak. Ik ben ook van plan om binnenkort een speeltuin voor hem te maken.

Toch durft hij steeds meer. Gisteravond heeft hij paar keer in de deur opening van zijn kooi gezeten. 
Ik heb hem net met trosgierst tot op mijn schouder kunnen lokken, toch uiteindelijk een afstand van ruim een armlengte van de kooi. Ook zonder trosgierst heeft hij nog een tijdje op mijn schouder gezeten en aan mijn oor geknabbeld tot hij schrok en weer naar zijn veilige kooi vloog.

Offline michger

 • Lid
 • *
 • Berichten: 18
Re: Waarom durft Budgie niet uit zijn kooi?
« Reactie #3 Gepost op: oktober 17, 2019, 21:55:59 »
Het is alsof Budgie heeft meegelezen en het niet pikt wat ik over hem schreef. Hij wou bewijzen dat hij best veel durft en is net van zijn kooi naar me toe gevlogen. Het landen op mijn neus lukte niet maar op mijn bril ging wel hahaha Ik heb hem ook voor het eerst grit zien eten en voor het eerst dat hij op de bodem rond liep en dat hij uit het etensbakje at. Ik heb een klein bakje eten in de kooi hangen waar hij gewoonlijk uit eet. Budgie heeft een Ferplast Piano 6 als kooi, die heb ik gekocht omdat ik een grote ruime kooi wou waar hij ook een beetje kan vliegen maar ook met het oog op dat ik later misschien meerdere parkietjes wil, het is een mooie grote kooi maar vind de etensbakjes wel heel erg diep, er moet veel voer in voordat een parkiet er bij kan.

Offline michger

 • Lid
 • *
 • Berichten: 18
Re: Waarom durft Budgie niet uit zijn kooi?
« Reactie #4 Gepost op: oktober 19, 2019, 12:16:07 »
Kleine update:

Dat ik er nooit eerder aan heb gedacht om een stokje buiten de kooi te plaatsen. Er hangt wel een speeltje in de kamer waar hij in/op kan zitten maar. Die was van mijn agapornis die ik heb gehad.
Gisteravond heb ik een stokje aan de buitenkant bevestigd en hem er op laten zitten maar hij ging wel weer snel naar binnen. Deze ochtend heb ik de deurtjes open gezet en nu klimt hij regelmatig uit zijn kooi op het stokje, hij vliegt nog niet in de kamer maar dat komt heus wel.

Blijkbaar heeft hij het grit ook ontdekt. Ik vraag me alleen nu weer af of hij er niet te veel van eet, hij eet er nu opeens zo veel van.

Offline AnneS

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 50
Re: Waarom durft Budgie niet uit zijn kooi?
« Reactie #5 Gepost op: oktober 20, 2019, 18:33:47 »
Ik ben ook ooit begonnen met de Ferplast Piano 6,en om eerlijk te zijn vond ik het een onding.De ruimte is wel erg prettig en de voerbakjes die rond konden draaien was ook fijn,ook al waren de etensbakjes te diep en dus gevaarlijk om er een vogel uit te laten eten.die bakjes heb ik dus zodanig laten slijpen met een slijpmachine dat de opening een stuk ruimer werd.De deurtjes van de Piano 6 vond ik ook veel te klein en dus ongemakkelijk voor de vogel om de weg in en uit te kunnen vinden.Al na een paar weken heb ik hem vekocht en heb mezelf een Montana Madeira kooi aangeschaft,daarvan kan het dak open en zit en aan de vooorzijde een flinke deur waar je zelf ook makkelijk met je hoofd door past.Dit alles maakt het veel makkelijker voor vogels om in en uit de kooi te gaan.Ik hoop dat je snel een maatje voor je parkietje zult kopen,want 2 hebben echt veel meer plezier dan alleen.Als ik zie hoeveel steun mijn parkietjes aan elkaar hebben,dan zou ik nooit een vogeltje alleen willen houden.Neem het jezelf niet kwalijk dat je hem te jong hebt gekocht,sommige verkopers liegen er graag op los om maar een paar centen te verdienen.Je doet in elk geval je best.

Offline michger

 • Lid
 • *
 • Berichten: 18
Re: Waarom durft Budgie niet uit zijn kooi?
« Reactie #6 Gepost op: oktober 20, 2019, 23:20:36 »
Dankje AnneS
De verkoper heeft niet gelogen, hij heeft eerlijk gezegd dat ze 5 en 6 weken oud waren. Hij had natuurlijk wel kunnen zeggen dat hij ze pas gaat verkopen als ze 8 weken zijn. Ik neem het mezelf in zoverre kwalijk dat ik het niet wist dat 8 weken een betere leeftijd was.
Ik zit er aan te denken om het traliewerk tussen de twee deurtjes aan de voorkant los te knippen en daar dan één grote deur te maken, natuurlijk goed vijlen zodat de vogels zich niet kunnen verwonden.
Sinds ik 2 stokjes aan de kooi heb bevestig en een speeltje heb opgehangen komt Budgie steeds vaker uit zijn kooi en hij kan de opening toch wel makkelijk vinden. Maar een grotere deur is natuurlijk wel makkelijker met het oog op één of uiteindelijk meerdere maatjes.
Om de opening van de bakjes wat groter te slijpen is een goed idee. Ook misschien eerst vullen met zand en daarna pas zaadjes. Nu zit er genoeg eten in voor meer dan een week.

Offline AnneS

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 50
Re: Waarom durft Budgie niet uit zijn kooi?
« Reactie #7 Gepost op: oktober 21, 2019, 08:33:10 »
De opening vergroten van de Piano 6 heb ik destijds ook aan gedacht,maar als ik hem verkocht dan kon ik er 50 euro voor krijgen en eenmaal zelf aan geprutst niks meer en de eerste Montana Madeira kocht ik voor 70 euro tweedehands,dus dat was voor mij een logischere keuze.Voer voor een week neerzetten zou ik niet doen,de vitamine waardes lopen snel achteruit en je hebt nooit echt een idee hoeveel er echt gegeten word.Ik geef per dag 3 schepjes XtraVital en dat is precies voldoende,en elke dag weer verse schepjes.Soms blijft er iets over maar ach...ze eten samen net een pond per maand dus ik zal er niet failliet aan gaan. :P

Offline AnneS

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 50
Re: Waarom durft Budgie niet uit zijn kooi?
« Reactie #8 Gepost op: oktober 21, 2019, 08:37:59 »
https://www.welli.net/ferplast-piano-6.html Hier zie je onderin hoe wij het ook gedaan hebben met die etensbakjes.