Auteur Topic: Te jong grasparkietje  (gelezen 880 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Saabster

 • Nieuw Lid
 • Berichten: 2
Te jong grasparkietje
« Gepost op: maart 01, 2019, 11:59:25 »
Hallo, ik heb een paar weken geleden een grasparkietje van de buurman van verderop gekregen. Hij heeft er een boel en wilt ze allemaal weg doen :(

Hij vertelde mij dat het parkietje net 3 weken oud was en dat je ze met die leeftijd makkelijk tam krijgt omdat ze nog niet bijten. Ik ben toen niet verder op onderzoek uit gegaan omdat ik dacht dat iemand met 20 grasparkietjes en nestjes er wel verstand van moet hebben. Ik had toch wat vragen en ben toen gaan googlen. Tot mijn schrik las ik dat parkietjes pas na 8 weken (!!!) weg mogen! Ik voel me zo rot...

Hij gaf aan dat ik het parkietje moest voeren met pap maar sinds een week eet hij zaadjes. Mag dit nu al?
Hij is nu bijna 5 weken en erg lief maar super aanhankelijk. Hij wilt telkens bij me zijn en slaapt heerlijk bij me op schoot. Hij laat zich knuffelen en geeft 'kusjes'.

Is het aan te raden om zijn zusje er ook bij te nemen nu hij al helmaal tam is? En kun je 2 parkietjes die samen in 1 kooi leven, tam maken?

Ik vind het zo triest voor deze diertjes.. is gewoon dierenmishandeling om ze zo vroeg weg te geven.


Offline ano

 • Lid
 • *
 • Berichten: 6
Re: Te jong grasparkietje
« Reactie #1 Gepost op: maart 03, 2019, 13:59:35 »
Hallo, ik vind het heel erg rot voor je dat je je zo voelt! Maar jij kan hier als persoon die een parkiet wil kopen niks aan doen jouw buurman van verderop had jou hier als kweker beter over moeten inlichten. Helaas kun je daar nu niks meer aan doen.

Jouw parkiet is zo aanhalig omdat hij jou bij deze leeftijd ziet als zijn vader/moeder en ook zal hij altijd zo aanhalig blijven. Je moet voor jezelf beslissen of je nog een tweede parkiet wil. Ben je vaak weg? Dan zou ik er nog een nemen anders is het zielig maar als je genoeg tijd hebt voor de parkiet zou ik geen tweede nemen. Dan ziet hij jou als zijn maatje. Als je een tweede neemt zou ik hem niet weer bij jou buurman halen (als hij parkietjes al zo jong weg doet).

Tam maken maakt niks uit als je er twee hebt. Wel worden de parkieten minder aanhankelijk naar mensen toe als je er twee hebt.

Zo heb ik het tenminste mee gemaakt maar het kan ook gewoon aan de parkieten liggen die ik heb gehad want ik ben geen professional:)

Offline Saabster

 • Nieuw Lid
 • Berichten: 2
Re: Te jong grasparkietje
« Reactie #2 Gepost op: maart 08, 2019, 11:14:08 »
Ontzettend bedankt voor jouw reactie! Kan ik wat mee :)

Offline AnneS

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 50
Re: Te jong grasparkietje
« Reactie #3 Gepost op: maart 08, 2019, 15:33:00 »
Als hij uit zichzelf zaadjes eet dan vooral toestaan.Wel adviseer ik om geen zaad uit de supermarkt te voeren omdat dit te weinig voedingstoffen bevat en je op langere termijn hier last mee kan krijgen.Ik voer zelf al jaren Xtra-Vital van Beaphar.En ik zou er zeker een tweede parkietje bijzetten!Met zijn tweetjes is het leven toch een stuk leuker dan alleen wanneer jij er niet bent?Veel plezier met je vogeltje!

Offline Sonja

 • Experts
 • Parkietenverslaafde
 • *
 • Berichten: 4.567
 • Joepie & Pucky
Re: Te jong grasparkietje
« Reactie #4 Gepost op: april 10, 2019, 16:37:45 »
Dit is al een wat ouder topic, maar ik wil toch nog even reageren. ;)

Allereerst ben ik benieuwd hoe het nu gaat met het jonge parkietje, Saabster?
Hopelijk is alles uiteindelijk goed gekomen?
Jammergenoeg zie ik dit bericht nu pas, dus mijn antwoord komt als mosterd na de maaltijd.
Maar als zo'n jong parkietje wel zelf begint met zaadjes te eten is dat niet erg.
Maar hij/zij moet dan nog wèl evengoed bijgevoerd worden met pap, omdat zo'n jong diertje nog niet meteen zo goed zaadjes kan pellen dat hij voldoende binnen krijgt om zijn maagje goed genoeg te vullen.

Er zitten best nog veel haken en ogen aan het handmatig grootbrengen van zo'n jong vogeltje. Je moet wel goed weten wat je doet want er kan van alles fout gaan.
Maar ik HOOP dat het toch uiteindelijk allemaal goed is gekomen?

Over het tam zijn van twee parkietjes:
Dat twee parkietjes samen minder tam zullen worden is een hardnekkig misverstand.
Want twee parkietjes samen kunnen ook ontzettend tam en aanhankelijk zijn naar de eigenaar. Hoe meer tijd, liefde en geduld je erin steekt, hoe meer je zult bereiken.

Voor de diertjes zelf is het veel leuker dan wanneer je er slechts eentje hebt.
Parkietjes zijn groepsdiertjes tenslotte, dus je doet ze een groot plezier met een soortgenootje.
Twee mannetjes kunnen goed samen, mannetje en popje ook.
Twee popjes kan ook goed gaan, maar niet altijd.

Natuurlijk zal het ene parkietje wat tammer worden dan het andere, dat heeft ook te maken met het karakter van het diertje.
En zoals gezegd met de tijd en aandacht die je eraan besteedt.

Offline emceeelwee

 • Lid
 • *
 • Berichten: 5
Re: Te jong grasparkietje
« Reactie #5 Gepost op: oktober 22, 2019, 09:12:38 »
Toch ook een late reactie, maar en over mijn kakariki.

Ook een gekregen diertje. Ze zou zo'n 8 weken zijn. Maar tot mijn schrik zijn alle beestjes van 8 weken die ik op internet zie al helemaal in de veren. De mijne, ik noem haar/hem Puck, heeft nog wat donsveertjes, nog geen echte staart zeg maar. Dus toen ik wat verder googlede trof ik op een pagina een serie foto's van een kakariki bij 4 weken, 5 weken, 6 weken, etc. Puck lijkt eerder 5 weken oud 🥺 
Ik heb er nu voor gekozen om naast het zaadmengsel ook geprakte pellets met water (papje) in een bakje aan te bieden. Ze eet het goed, en ook de zaadjes, groenten en fruit en trosgierst. Dus ik denk dat ze het goed doet.
Is er nog meer waar ik op moet letten met zo'n jong vogeltje?

Offline AnneS

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 50
Re: Te jong grasparkietje
« Reactie #6 Gepost op: oktober 23, 2019, 16:59:18 »
Is het toevallig geen kruiper?Want als ik lees geen staartveren gaan bij mij de alarmbellen rinkelen.Google eens op polyoma of kruipersziekte.