Auteur Topic: Parkiet heeft diarree :(  (gelezen 1832 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline NietjeGroen

 • Lid
 • *
 • Berichten: 11
Parkiet heeft diarree :(
« Gepost op: januari 09, 2018, 11:15:57 »
Hi allemaal,

Ik heb twee lieve parkietjes ; Tommie en George, van nu ongeveer 7 maanden oud. Ze doen het heel goed, maar zondag ben ik erg geschrokken toen ik thuiskwam had Tommie diarree! Ik zag wat waterige ontlasting en hij zat bol/stil. George is actief en vrolijk als gewoonlijk.

Maandagochtend is mijn vader met Tommie naar de kweker geweest- deze woont vlakbij en geeft ook advies bij ziekte enzo. Adviseert ook of een vogelarts nodig is (die woont op 40 minuten rijden dichts bijzinde, dus geeft ook veel stress). De kweker zei dat Tommie wel levendig is, en ook nog goed eet, dus dat zijn goede tekenen. Ook zit hij niet op de grond maar gewoon op zijn stok. Hij dacht aan een koutje en gaf aan dat dit bij vogels vaak op de darmpjes slaat. Hij heeft iets meegegeven dat 14 dagen door het drinkwater gaat, dit helpt ook bij infecties (weet niet precies de naam).

Gisteravond leek het iets beter; hij zat minder bol, en heeft een paar keer zaadjes en ook trosgierst gegeten. de ontlasting ziet er eigenlijk weer normaal uit (rond met wit in het midden), alleen het blijft nog wat aan zijn achterste plakken.  Mijn vader heeft veel ervaring met vogels en heeft Tommie gisteren schoongemaakt. Komende week komen mijn ouders niet meer langs, zal ik hem dan ook schoon moeten maken? Ik ben hier heel bezorgd over want ik ben bang het vogeltje te traumatiseren. Hij is wel handtam in de kooi, maar ook weer niet zo dat hij dat zomaar toelaat. Ik moet hem dan toch zomaar pakken. En hoe doe ik dat schoonmaken precies? Is het echt nodig of maakt hij zichzelf ook schoon?

Ik hoor graag jullie tips :)

O ja als Tommie niet opknapt met dit kuurtje ga ik zeker met hem langs de vogelarts hoor!

Alvast dank voor jullie reacties!

Offline Loeky

 • Global Moderator
 • Parkieten Freak!
 • *
 • Berichten: 1.059
 • Geslacht: Vrouw
Re: Parkiet heeft diarree :(
« Reactie #1 Gepost op: januari 10, 2018, 19:50:05 »
Hallo, Dat is schrikken zeg dat Tommie diarree had. Mijn advies is dat als hij weer diarree heeft om toch naar de vogelarts  te gaan. Mijn parkieten vinden het niet erg in de auto te zitten en naar de vogelarts te gaan.  Je doet een doek over de kooi bij vervoer. Succes. Houd je ons op de hoogte?
Groetjes uit Loeky's dierentuin

Dag lieve Loeky      † 21-10-2010, je was mijn beste maatje!
Dag vrolijke Happy † 24-04-2012, we missen je!
Dag mijn mooie bijzondere Doeky   † 07-04-2013, voor altijd in mijn hart!
Dag lieve Flurry, we missen je vrolijke parkiet!  † 14-07-2017 Dag Engeltje 11-03-19

Offline NietjeGroen

 • Lid
 • *
 • Berichten: 11
Re: Parkiet heeft diarree :(
« Reactie #2 Gepost op: januari 11, 2018, 13:37:31 »
Is goed, dank je! Ik heb inmiddels een speciaal reiskooitje gekocht zodat ik hem dan makkelijk mee kan nemen. Een doek eroverheen vind ik een goeie. Maar even een gekke vraag, maar hoever doe je die er dan overheen? Kan hij dan wel genoeg adem krijgen?

Verder heb ik het idee dat het kuurtje wel aan slaat. Gisteren was het eigenlijk al niet meer nodig om Tommie schoon te maken- zijn poepjes zien er ook weer normaal uit (niet meer waterig en de goede kleur). Wel blijven ze soms eerst nog een beetje aan hem plakken, maar dit haalt hij er dan zelf af. Dus hij lijkt mij aan de beterende hand.

Hij eet heel goed en zit ook weer als vanouds te kroelen met George. Gisteravond 'na het eten' knarste hij wat met zaadjes in zijn snavel, meestal doet hij dat als hij tevreden is.

Maar heeft iemand een idee hoe hij ziek heeft kunnen worden? Hij staat in het midden van de kamer, dus niet bij een raam. Hij krijgt af en toe een stukje groente of fruit (stukje appel, wortel, blaadje spinazie o.i.d.) altijd goed gewassen en ik laat het niet te lang in de kooi liggen. Volgens mij is het ook niet te koud in de kamer. Er is geen tocht. Niet dicht bij de keuken. Ik snap er niks van en voel me heel schuldig :( Vreselijk als de kleintjes ziek zijn .

Groetjes en bedankt!

Offline Sara

 • Global Moderator
 • Parkiet-o-loog
 • *
 • Berichten: 2.538
 • Geslacht: Vrouw
Re: Parkiet heeft diarree :(
« Reactie #3 Gepost op: januari 12, 2018, 21:46:11 »
Goed dat het kuurtje aanslaat! Als je er een doek over legt die niet te zwaar is en een beetje een kiertje open laat, zou lucht geen probleem mogen zijn. Hoe bedoel je precies dat de kooi in het midden van de kamer staat? Het is belangrijk dat de kooi met zeker één zijde tegen een muur staat omdat parkietjes anders te veel last kunnen krijgen van stress en zich minder veilig voelen.

Het is moeilijk achter te halen waarom ze ziek worden. Stress kan een oorzaak zijn, maar het kan natuurlijk vanalles zijn. Voel je zeker niet schuldig, zo te lezen zorg je goed voor je gevleugeld vriendje.  :)

Vele groetjes,

Sara
Groetjes en kusjes
Van het baasje.
Ook een pootje van Zoë en Calimero.

Offline NietjeGroen

 • Lid
 • *
 • Berichten: 11
Re: Parkiet heeft diarree :(
« Reactie #4 Gepost op: januari 18, 2018, 10:34:30 »
Ha allen,

Nog even een update!

@Sara DAnk je wel voor je reactie; de kooi staat zeker met een kant tegen de muur aan. Ik bedoel alleen dat ik een langwerpige kamer heb met aan beide zijden ramen, en ze staan dus niet bij een raam, wel met 1 zijde tegen de muur.

Vrijdag had ik toch te veel twijfels, en ben ik met Tommie naar een dierenarts gegaan. Ik heb eerst rondgebeld en er 1tje redelijk in de buurt gevonden die ook gespecialiseerd was in vogels! Deze heeft o.a. Tommie's ontlasting onder de microscoop bekeken. Goed nieuws; hierin waren geen afwijkingen te vinden! Hoewel de poepjes wat dunner waren, waren ze wel goed qua kleur, juiste hoeveelheid wit(urine) erin, etc. Ook vond ze het goed nieuws dat Tommie goed eet en nog interesse heeft in o.a. zijn broertje George.

Haar advies was om de vogeltjes onder een infrarood/warmtelamp te zetten, rust te geven, en wat extra ei krachtvoer. Dit heb ik allemaal gedaan en we gaan goed vooruit! De diarree is helemaal weg, en Tommie zijn 'onderkant' is ook weer helemaal schoon. Hij wordt ook iedere dag weer wat actiever.

Wel vind ik hem nog iets rustiger, maar goed ik moet niet te snel willen waarschijnlijk. Herstel heeft ook tijd nodig. Af en toe draait Tommie vaker met zijn kopje, zoals hij  doet als hij wil kroelen/ kriebelen met George. Kan het dat hij hier meer behoefte aan heeft tijdens herstel? Misschien een gekke vraag, maar ik ben nog nieuw in het houden van parkietjes en wil graag alles leren  :D

BEdankt avlast!