Auteur Topic: parkiet heeft eieren gelegd  (gelezen 3181 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

josva

 • Gast
parkiet heeft eieren gelegd
« Gepost op: juni 26, 2016, 03:25:02 »
mja als het topic al voorsteld mijn pop heeft eieren gelegd op de bodem van de kooi. En ik dacht dat parkieten alleen in een nestkastje zouden broeden.
Ik heb geen nestkastje dus heb alle kijk erop. Ze heeft op het moment 3 eieren.

Het 1e ei is een paar dagen geleden gebarsten door waarschijnlijk het mannetje.

nu is het zo dat het popje niet 24 uur op de eieren zit. Ze komt er af en toe vanaf voor een paar uur.   De pop is zelf net ietsje ouder dan een jaar. Ik heb haar ongeveer 7 maanden in huis (de andere pop die ik had is gestorven aan legnood, ik dacht dat ze ziek was maar vertoont hetzelfde gedrag als deze die ik nu had en had ook dikke poepjes)

maar goed in ieder geval ik had de parkieten genomen als huisparkieten en niet voor de kweek. De pop maakt het goed en het mannetje vind zijn weg ook wel maar wat doe ik met de eieren?  wanneer moet ik ze bij de pop vandaan halen zodat de pop ophoud met eieren leggen etc.?

Offline Sara

 • Global Moderator
 • Parkiet-o-loog
 • *
 • Berichten: 2.566
 • Geslacht: Vrouw
Re: parkiet heeft eieren gelegd
« Reactie #1 Gepost op: juni 27, 2016, 22:56:28 »
Begrijp ik dat je niet wilt broeden? Of wil je dit nestje wel een kans geven? Het lijkt of het parkietje niet echt broedt zoals het hoort, want een uur bij de eitjes vandaan zijn is wel erg lang. Heb je al eens gekeken naar de kleur van de eitjes? Als ze vanaf zo'n 5 dagen melkwit worden, zijn ze bevrucht, maar als ze roze blijven zijn ze onbevrucht. Ik geloof dat er meestal aangeraden wordt om de eitjes te laten liggen en het popje te laten broeden, totdat ze na een paar weken na het leggen van het laatste eitje zelf merkt dat het nestje niets is. Als ze wel uitkomen, dan neem ik aan dat ze zonder broedblok niet meteen opnieuw zullen beginnen. Normaal broeden parkietjes zonder broedblok inderdaad niet, maar er zijn altijd uitzonderingen. Als ze na dit nestje toch nog aan een nieuw nestje zou beginnen, zou je de eitjes kunnen schudden en vervangen door nepeitjes.

Vele groetjes,

Sara
Vele groetjes van een ex-grasparkietenbaasje (met heimwee) ;-)
Ook een pootje van Zoë en Fenna, mijn keeshondjes

josva

 • Gast
Re: parkiet heeft eieren gelegd
« Reactie #2 Gepost op: juni 28, 2016, 23:28:47 »
1 van de eieren is al wit en bij de andere 2 is er bij het schouwen duidelijk wat aan het groeien.  De pop komt af en toe van haar plek af om te eten zo nu en dan. Ze zit nu wel de hele dag op de eieren.

Heb ook al met een dierenwinkel gebeld waar ik de pop gekocht had en die wilde ze best hebben als ze uitkwamen. Heb besloten om toch maar een 2e kooi aan te schaffen en er zelf 2 te houden. Dit keer wel 2 mannetjes.

Alleen heb ik nog een laatste vraag: Waar kan ik kleine nepeieren vinden?

Offline Sara

 • Global Moderator
 • Parkiet-o-loog
 • *
 • Berichten: 2.566
 • Geslacht: Vrouw
Re: parkiet heeft eieren gelegd
« Reactie #3 Gepost op: juni 29, 2016, 20:36:48 »
Dan is het inderdaad het beste om het nestje uit te laten komen. Een koppel grasparkieten samen houden kan normaal echt geen kwaad, het is eerder uitzonderlijk dat ze beslissen om op de bodem van de kooi een nestje te hebben. Ik weet niet waar je in Nederland nepeieren kan vinden, hier (in België) vond ik ze op de markt bij de dierenkraam en in sommige dierenwinkels.

Vele groetjes,

Sara
Vele groetjes van een ex-grasparkietenbaasje (met heimwee) ;-)
Ook een pootje van Zoë en Fenna, mijn keeshondjes