Auteur Topic: Croky eet geen zaadjes, DRINGEND advies gevraagd!  (gelezen 2449 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Audrey

 • Parkieten Freak!
 • ***
 • Berichten: 532
 • Geslacht: Vrouw
Croky eet geen zaadjes, DRINGEND advies gevraagd!
« Gepost op: oktober 26, 2014, 01:22:41 »
Lang verhaal in het kort: Croky bleek megabacterie te hebben, is hiervoor behandeld en na de behandeling vond de vogelarts hem er beter uitzien. Hij was wat aangekomen, was levendiger en mega was niet meer aanwezig in de ontlasting.
Voor wie het uitgebreide verhaal wil lezen hier vind je het.

Maar nu: hij eet nog steeds geen normale zaadjes. Hij pikt ze wel op, maar laat ze terug vallen. Ik heb het idee dat hij er of de kracht niet voor heeft, of teveel honger heeft om het geduld op te brengen om ze te pellen. Ook onkruidzaad (dat me wat kleiner leek) lukt niet. Gekookte zaadjes ook al geprobeerd, lijkt ook niet te lukken en ik vind ook allerlei verschillende adviezen over hoelang je ze dan moet koken.

Trosgierst at hij ook niet, daar is hij nooit echt liefhebber van geweest, maar als ik de stukjes losdoe en tussen mijn vingers wrijf zodat de zaadjes zelf loskomen, eet hij die wel. Hij neemt de trosgierstzaadjes 1 voor 1 uit het potje, legt ze er naast, pelt ze en eet ze op.

Eivoer eet meneertje eigenwijs ook niet, wel versgekookte bio-eitjes heel fijn gesneden. Daar krijgt hij nu dus dagelijks een beetje van en hij eet er telkens wel wat van.

Biologische, volle yoghurt hebben we nu speciaal in huis gehaald en daar eet hij wel eens een hapje van. Maar deze avond viel hij echt aan op de lepel en beet zelfs in de lepel.

Geweekte pellets eet hij normaalgezien ook van een lepeltje, maar nu niet meer. Ik had ze wel wat plat geduwd nu en hij heeft er iets van gegeten.

Maar wat kan ik nog doen? Ik ben echt de wanhoop nabij en ik vind het zo zielig om te zien dat hij honger heeft en die niet kan stillen. Als hij nu maar gewoon terug zaadjes zou kunnen/willen eten, dat zou ons al een eind verder brengen.

Ik laat hem nu zo ongeveer ook alles eten wat hij wil, ik ben echt op het punt gekomen dat ik blij ben met alles wat hij binnenkrijgt, ook al is het niet 100% goed voor hem. Zo hadden we bij het avondeten broccolipuree waar hij zowat in gedoken is. Vroeger at hij wel eens hapje mee uit ons bord (bij uitzondering en als het iets was waar hij best een hapje van mag) en toen stond hij er rustig naast, maar nu springt hij gewoon in het bord en loopt als een bezetene over tafel.

Croky, mijn klein bollievogeltje <3<br /> (°21/08/2006, bij ons sinds 02/10/2006)
Lieve Toby, superacrobaat (bij ons sinds 10/08/2013) <3
Welkom schattige Sky (°08/09/2013, bij ons sinds 30/10/2013)

Rust zacht lieve, kleine Zazou <3 ik zal je nooit vergeten. (bij ons sinds 21/06/2009 *05/08/2013)

Offline Audrey

 • Parkieten Freak!
 • ***
 • Berichten: 532
 • Geslacht: Vrouw
Re: Croky eet geen zaadjes, DRINGEND advies gevraagd!
« Reactie #1 Gepost op: oktober 26, 2014, 01:28:52 »
Ik heb al rondgezocht, maar vind vooral topics over parkieten die niet eten en die te vroeg zijn weggehaald bij hun ouders. Maar Croky is dus al 8 jaar oud en heeft gedurende die 8 jaar gewoon zaadjes gegeten. Enkele keren hebben we hem proberen over te zetten op pellets, maar zonder succes en vooral in die periodes was hij héél enthousiast toen hij wat zaadjes kreeg. Dus hij eet ze supergraag, dat is zeker het probleem niet.
Croky, mijn klein bollievogeltje <3<br /> (°21/08/2006, bij ons sinds 02/10/2006)
Lieve Toby, superacrobaat (bij ons sinds 10/08/2013) <3
Welkom schattige Sky (°08/09/2013, bij ons sinds 30/10/2013)

Rust zacht lieve, kleine Zazou <3 ik zal je nooit vergeten. (bij ons sinds 21/06/2009 *05/08/2013)

Offline Loeky

 • Global Moderator
 • Parkieten Freak!
 • *
 • Berichten: 1.060
 • Geslacht: Vrouw
Re: Croky eet geen zaadjes, DRINGEND advies gevraagd!
« Reactie #2 Gepost op: oktober 31, 2014, 18:24:24 »
Heb je eventueel brinta nog geprobeerd? Verder ben je heel goed bezig en zou ik hem aan blijven bieden wat je nu doet!
Sterkte en ik hoop dat hij weer aan komt!
Groetjes uit Loeky's dierentuin

Dag lieve Loeky      † 21-10-2010, je was mijn beste maatje!
Dag vrolijke Happy † 24-04-2012, we missen je!
Dag mijn mooie bijzondere Doeky   † 07-04-2013, voor altijd in mijn hart!
Dag lieve Flurry, we missen je vrolijke parkiet!  † 14-07-2017 Dag Engeltje 11-03-19

Offline neline

 • Lid
 • *
 • Berichten: 8
Re: Croky eet geen zaadjes, DRINGEND advies gevraagd!
« Reactie #3 Gepost op: november 02, 2014, 17:15:24 »
als ik jou was zou ik handopfokvoeding proberen te geven (bijvoorbeeld nutribird A21). aangezien hij yoghurt van een lepeltje eet, zal hij dit waarschijnlijk ook wel van een lepeltje willen eten. gewoon klaarmaken zoals het op de verpakking staat en dan op een lepeltje aanbieden.
Deze handopfokvoeding is afgestemd op wat een parkiet nodig heeft. Nouja, het is meer afgestemd op een jonge parkiet, maar het lijkt mij alsnog gezonder voor hem dan mensenvoedsel. Ik denk dat hij anders op den duur vitamine tekort gaat krijgen.
uiteraard mag je hem daarnaast wel groenten aan blijven bieden als jullie dat eten, maar dan wel zoutloos en zonder kruiden.

je kunt hem de handopfokvoeding 's ochtends en 's avonds geven. zo heeft hij overdag nog trek om zaadjes te blijven proberen te eten. maar mocht hij echt veel af zijn gevallen kun je hem natuurlijk eerst meerdere voedingen geven op een dag zodat hij aansterkt en het dan later weer afbouwen.

Mocht hij dit ook niet willen eten, dan is dwangvoeren via een kropnaald nog een oplossing. Zo weet je ook zeker dat hij voldoende binnen krijgt. Een dierenarts (gespecialiseerd in vogels) kun je dit voor laten doen. Het is heel eenvoudig. En in mijn ervaring is dit ook helemaal niet traumatisch voor een tamme vogel. Maargoed, je kunt het eerst proberen via een lepeltje, dat is natuurlijk nog beter ;)

Succes!