Auteur Topic: houten kooi geschikt  (gelezen 2734 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Boef

 • Lid
 • *
 • Berichten: 21
houten kooi geschikt
« Gepost op: september 03, 2014, 12:41:11 »
Wij hebben voor onze grasparkiet Heertje en Boef de kooi op de foto's. De afmetingen zijn 40x30x60(BxDXH). We hebben twee houten stokken en een plastic stokje nog in de nok. Het badje aan de voorkant en twee bakjes, één met grit en daarnaast water (nu geel van de vitaminen). Op de grond een bakje met zijn zaad. Eén keer in de week een trosgierst in de nok.
We hebben de houten kooi bij Lifestyle hier in Amersfoort gekocht omdat we deze mooi vinden en ik de houten kooien meer charme vind hebben dan de anderen. Het is niet zo'n praktiche kooi, omdat de bodem verschonen een ramp is, aangezien je de bodem er niet uit kan trekken.

Ik zit er nog aan te denken om een andere en grotere kooi te kopen, maar wil eerst van de kenners weten wat zij van deze kooi vinden? Is hij te klein voor één, laat staan twee parkieten? Groter is altijd beter, maar goed. Het is wel de bedoeling dat ze straks uit de kooi mogen. Qua voederbakjes, is dit ook goed? Het waterbakje wordt amper gebruikt en ook het badje zie ik niet gebruikt worden. Hij moet op het waterbakje vliegen of klauteren, dat moeten ze toch kunnen?

De huidige parkiet, Heertje, is nieuw. Die hebben we sinds zaterdag. Hij fluit erg hard, maar niet veel. En zit vrij stil, totdat we een Youtube filmpje aan zetten. Gisteren zat Boef nog naast hem, een nog jonger vogeltje, maar zoals jullie kunnen lezen in een andere topic, zit Boef in het 'ziekenhuis'. Heertje heeft sinds zaterdag dus nogal wat veranderingen ondergaan. Hij is zit erg statig zoals jullie kunnen zien, maar verliest wel veel veren. Zou hij al in de rui zijn? Zou hij Boef missen, want hij eet een stuk minder dan met Boef. Dan gingen ze samen gezellig eten.
Hangt de kooi ook niet te vol?

jasmon

 • Gast
Re: houten kooi geschikt
« Reactie #1 Gepost op: september 03, 2014, 16:01:11 »
De kooi ziet misschien mooi uit maar is veel te klein voor 1 laat staan 2 parkieten. Verder denk dat je zo en zo er niet lang plezier van zult hebben want ze hebben binnen de korste keren het hout doorgeknaagt. Verder is de kooi geverft en je begrijpt wel dat dat niet gezond is voor ze als ze daar aan gaan knagen. Geen geschikte kooi voor kromsnavels. Op de sitevan zooplus.nl of  zooplus.de staan geschikte kooien. Zelf ben ik fan van de Hagen kooie. Kies dan wel de grootste versie van de Mversie of liever de Lversie als je de ruimte hebt. Ook de piano 6 van ferplast is zeer geschikt.

Simone
« Laatst bewerkt op: september 03, 2014, 16:03:37 door jasmon »

Offline karin v h

 • Parkiet-o-loog
 • ****
 • Berichten: 1.647
 • Meisie met Lucky
Re: houten kooi geschikt
« Reactie #2 Gepost op: september 03, 2014, 17:23:37 »
 Oooooo hier zijn mijn parkietjes STAPELGEK op. Hoe komen we gauw naar buiten, lekker aan bijten.

Parkieten horen absoluut niet thuis in zo'n kooi.
Verf kan giftig zijn maar buiten dat knagen ze de kooi zo kapot.

A goh, heb hem nog eens goed  bekeken, jouw parkietje zit gewoon opgesloten in een kooi waar hij niet in hoort. De tralies zijn verticaal ipv horizontaal hij kan niet klimmen. Daarbij kan hij amper zijn kontje keren.
Wat heb ik een meelijden met jouw parkietje. Jij bent gek op de kooi maar alsjeblieft koop zo snel mogelijk een kooi die geschrikt is voor een parkiet. Dit is echt heel erg zielig. :'( :'( :'(
Het is triest dat mensen kooien kopen die ze zelf mooi vinden en niet denken aan hun vleugel-vriendjes. Ik heb 3 x naar de foto's gekeken en denk echt hoe kun je dit parkietje dit aandoen. Ik vind het echt zielig. :( :(
« Laatst bewerkt op: september 03, 2014, 17:25:23 door karin v h »
Pootje van Meisie, Poekie, Lucky, Sammy, Woepie en Vivy

Offline Boef

 • Lid
 • *
 • Berichten: 21
Re: houten kooi geschikt
« Reactie #3 Gepost op: september 04, 2014, 12:19:23 »
Hard oordeel, zeker naar iemand toe die nog niet de kennis had waar je op moet letten bij de aanschaf van een parkietenkooi. Voor ons was het een mooie kooi en lief voor ons parkietje. We hebben nog een parkiet genomen uit goede wil, omdat onze Boef daar vanop zou knappen. Helaas blijkt nu van de kenners en mensen met ervaring dat de kooi te klein is en niet geschikt. Wij vinden dat ook erg, wij hebben natuurlijk niet bewust een kooi genomen die slecht voor de parkiet was en enkel alleen maar leuk voor de woonkamer is.  :-X

Maar goed, laat ik het kort houden, morgen krijgen we de volgende kooi:
http://www.zooplus.nl/shop/vogels/kooi/volieres/172882

Boef mag morgen waarschijnlijk naar huis en heeft dan volgens mij met Heertje een prachtig mooi huis, met genoeg ruimte!
« Laatst bewerkt op: september 04, 2014, 12:22:54 door Boef »

jasmon

 • Gast
Re: houten kooi geschikt
« Reactie #4 Gepost op: september 04, 2014, 12:31:52 »
Ik vind het oordeel van Karin ook wel erg hard. Jammer dat je een verkeerde kooi hebt uitgekozen maar ik twijfel niet aan je goede bedoelingen. Fijn dat je een andere kooi hebt uitgekozen maar ik blijf er wel bij dat hout niet geschikt is voor kromsnavels. Ze hebben het echt binnen de kortste keren kapot geknaagd. Dus van je mooie voliere zal binnen korte tijd niet veel over zijn ben ik bang. Dat is een keus die je zelf maakt.

Fijn dat boefje weer snel naar huis mag, vraag voor de zekerheid aan de vogelarts of het al verstandig is om ze gelijk bij elkaar te zetten. Ik snap dat je dat graag wilt maar soms het beter om ze nog even apart te houden. Dat overleven ze heus wel, hoe zielig het ook misschien lijkt.

Succes, en heb je nog meer dingen besteld bij de Zooplus? Hier zijn ze bijvoobeeld gek op de katoenen spiralen en zitstokken en ook de houten zitstukken zijn ideaal.

Simone

jasmon

 • Gast
Re: houten kooi geschikt
« Reactie #5 Gepost op: september 04, 2014, 12:50:55 »
Oh ja de tralie-afstand, 15 mm is ook aan de ruime kant voor gewone grasparkieten, beter is max. 13 mm aanhouden. Bij grotere tralie-afstanden kunnen ze vast komen te zitten tussen de tralies.

Simone

Offline Boef

 • Lid
 • *
 • Berichten: 21
Re: houten kooi geschikt
« Reactie #6 Gepost op: september 04, 2014, 12:52:04 »
Dank je wel. De tralies van de voliere zijn niet van hout, dus daar is bij deze nieuwe aanschaf het probleem niet meer.

Ik zal de vogelarts ook vragen of ze gelijk bij elkaar mogen. Ik merk dat Heertje ook Boef mist, dus ik hoop dat ze straks samen gelukkig worden in hun nieuwe ruime kooi  :D

Ik heb nog geen andere spullen gekocht. Mijn vriendin heeft vanochtend 'snel' deze kooi besteld zodat we morgen als Boef thuis komt, gelijk een mooi en definitief goede kooi hebben. Ze is qua maat goed uitgeschoten, maar alles het beste voor onze vogeltjes! We zijn nu al gek van ze. Wat een toestand, een vogeltje al gelijk een paar dagen in het 'ziekenhuis', voedsel in de krop, couveuse, beneveling en antibiotica.... Hij wordt wel goed verzorgd dus....  ;D
Bedankt ook de voor de tips, ik ga gelijk even wat bijbestellen  ::)

Ayurveda

 • Gast
Re: houten kooi geschikt
« Reactie #7 Gepost op: september 04, 2014, 21:49:12 »
Nieuwe kooi ziet er al beter uit, kan alleen niet zien hoe de spijlen lopen (liefst zo veel mogelijk horizontaal natuurlijk)

Fijn dat je ze meteen een andere kooi hebt gegeven! Veel plezier ermee

Offline karin v h

 • Parkiet-o-loog
 • ****
 • Berichten: 1.647
 • Meisie met Lucky
Re: houten kooi geschikt
« Reactie #8 Gepost op: september 04, 2014, 23:39:20 »
f
Sorry Boef maar ik schrik als ik dit soort 'sier' kooien zie die dan voor echte parkietjes worden gebruikt. Zelfs de verf kan giftig zijn.
Als je gaat beginnen aan een parkietje moet je je eerst eens inlezen of adviezen inwinnen en niet andersom.
Ik hoopte je alleen wakker te schudden maar ik schrik echt als mensen hun huisdiertjes in dit soort kooitjes zetten. Sorry. :'(
Ik zal mij hier verder niet mee bemoeien.
Hout is absoluut niet geschikt voor parkieten, zij gaan eraan knagen. Verf kan giftig zijn.
« Laatst bewerkt op: september 04, 2014, 23:42:42 door karin v h »
Pootje van Meisie, Poekie, Lucky, Sammy, Woepie en Vivy

Offline Boef

 • Lid
 • *
 • Berichten: 21
Re: houten kooi geschikt
« Reactie #9 Gepost op: september 09, 2014, 09:09:32 »
Even een update van Boef en Heertje. Boef heb ik vrijdag opgehaald uit het ziekenhuis. Hij heeft nog antibiotica en moet extra vitaminedruppels, maar dat gaat helemaal goed. Hij is weer levendig, begint weer te fluiten en is een knuffelkont. Haha, hij schreukt zich steeds voorzichtig tegen Heertje aan en de naam zegt het al; Heertje blijft in het begin emotieloos rechtop zitten. Parmantig als hij is. Maar hij begint ook steeds meer te ontdooien en ze slapen altijd toch wel tegen elkaar aan. Boef eet goed en hij zit niet meer als een bolletje. Hij is nog wel een beetje zwaarademig, maar dat wordt ook steeds minder. De arst zei ook dat dat wel nog even kan duren maar de antibiotica moet dat wel verhelpen. Hij heeft toch een infectie gehad en hij hield te weinig voedingstoffen vast. Hij at wel genoeg, maar door zijn ontlasting problematiek er bij, hield hij niet genoeg vast.
Heertje zit in de rui en is pas 1,5 week bij ons. Hij is erg schrikkerig nog, maar we hebben nog niet veel gedaan qua tammaken, omdat hij zoveel veranderingen heeft doorstaan. Van de winkel naar ons, naar een klein hok, samen met een andere vogel, dan weer zonder vriendje, dan een nieuw hok en dan opeens weer vriendje terug. We laten hem even wat met rust, net als Boef en laten ze samen lekker wennen.
De kooi is echt fantastisch, het is echt een megakooi! Er kunnen makkelijk nog vier parkieten bij :D Boef vliegt er heel mooi soepel door heen en je kan echt zien dat ze genieten van de ruimte. Heertje is erg onhandig, dat was hij in de kleine kooi.Hij wil nog wel eens schrikken en dan niet goed landen op zijn stok en er gewoon van af kukkelen. Hij klimt dat ook meer door het hok dan vliegen. Kan dat door de rui komen? Hij is aardig wat veren, grote veren kwijt geraakt.
Maar goed, de kooi is van hout, de tralies zijn van metaal. Het hout is van een groot Duits dierenmerk en de verf is dan ook speciaal. Staat ook netjes bij vermeld dat het speciale, niet-giftige verf is. Maar dat mag je ook wel verwachten als je hem bij een speciaalzaak koopt. De bakjes, de stokjes, de bodem, het deurtje, alles is van zeer grote, Duits, degelijkheid. Een echte aanrader! En.... ook nog mooi om te zien. Eigenlijk is het een voilere, maar net als alle andere klanten, hebben ook wij hem binnen staan.

Offline foxie13

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 148
Re: houten kooi geschikt
« Reactie #10 Gepost op: september 09, 2014, 18:51:33 »
Wat leuk om te horen dat het weer helemaal goed gaat! :)