Grasparkieten > Ziekten

Mijn bonte boertje had de ziekte van Cushing - door Ellen Uittenbogaard

(1/1)

Parkieten-Freak:
Voorwoord
Het onderstaande artikel is gepubliceerd in Parkara magazine nr. 5, mei 2012.
Dit artikel wordt met toestemming van de auteur op het Parkieten-Freak forum gepubliceerd met als doel om meer bekendheid te geven aan deze vrij zeldzame aandoening.
Auteur: Ellen Uittenbogaard
Foto's: Ellen Uittenbogaard.

Mickey heeft de ongelijke strijd helaas niet kunnen winnen. Ze is op 5 januari 2013 in alle rust is overleden.
Meer informatie en artikelen over Mickey en de ziekte van Cushing vind je op de website van Ellen.

_______________________________________________________________________
Mijn bonte boertje Mickey had de ziekte van Cushing
Door: Ellen UittenbogaardIn het november/december 2011 nummer van Pakara deed ik een oproep om mee te werken aan het onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de ziekte van Cushing bij papegaaien door vogelspecialist in opleiding, drs. Yvonne van Zeeland. Dit onderzoek was met name om vast te stellen of met een bepaalde test het onderscheid gemaakt kon worden tussen een vogel die gezond is en een vogel die de ziekte van Cushing heeft, en op die manier dus vastgesteld kon worden of mijn senegal papegaaitje Mickey de ziekte van Cushing had (waar ze haar sterk van verdachten).
Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om via dit artikel een ieder op de hoogte te stellen van het levensverhaal van Mickey en wat er in de tussentijd allemaal met haar is gebeurd, en de mensen, die zich met hun bonte boertje hadden aangemeld, te bedanken voor hun bijdrage, mede namens Yvonne van Zeeland.

Het levensverhaal van Mickey
Mickey is geboren op 28 juli 1999 bij wijlen Danny Cox (oud voorzitter van Pakara België). In die tijd (13 jaar geleden) waren er nog niet zoveel
kwekers te vinden in Nederland. Ik had het geluk dat Mickey een ‘jubelteen’ had, daarom werd ze – naar mijn eigen vermoeden – verkocht als tamme huiskamer vogel. Ze is gewoon prachtig! Daarnaast is ze een tamme, lieve, vrolijke, rustige en vooral qua karakter een zeer stabiele bonte boer. Ook heeft ze een periode overleefd dat ik alhier PBFD én polyoma had, waaraan mijn eerste grijsje is overleden. Op dat moment was ze nog geen 2 jaar oud en had klaarblijkelijk een sterk immuunsysteem. Ze is nooit ziek geweest en bleef een lieve, alerte, gezellige vogel totdat ze in het voorjaar van 2010 begon te tobben met haar stuitklier. Gelijktijdig kon ik ook veranderingen waarnemen aan haar eetlust en wateropname: ze had continu honger, terwijl ik haar normaal voerde, en dronk extreme hoeveelheden water. Ook haar ontlasting werd dunner. Sinds die periode is Mickey ook flink in gewicht toegenomen (haar gemiddelde gewicht hing zo rond de 124 gram en haar zwaarste gewicht tot nu toe was om en nabij de 180 gram).

Met al deze klachten ben ik naar mijn vogelarts, drs. Peter Bastiaansen (Dierenkliniek De Baronie, Prinsenbeek) gegaan. Daar werd o.a. een
röntgenfoto gemaakt, een biopt van de stuitklier genomen én bloedonderzoek gedaan. Uit dit onderzoek bleek dat Mickey een sterk vergrote lever had en dat ook haar leverwaarden verhoogd waren. Hierna heeft hij Mickey doorverwezen naar de Universiteit Utrecht, alwaar ze onder de zorg van Yvonne terecht kwam. Eerst werd er gedacht aan een stofwisselingsziekte en er zijn toen diverse testen gedaan, waarbij uiteindelijk de diagnose Cushing werd bevestigd door de test waarvoor de andere bonte boertjes als controle nodig waren. Naar aanleiding van deze diagnose is ze direct op medicijnen gezet om de Cushing te bestrijden, wat in eerste instantie goed verliep.

Diagnose Cushing
Sinds de diagnose Cushing was ik enerzijds gerustgesteld, omdat ik eindelijk wist wat er met haar aan de hand was, maar daarentegen is de verzorging van Mickey vanaf dat moment zeer intensief geworden.Ongeveer een half jaar ná de diagnose viel mij op dat Mickey snel erg benauwd was. Ook tobde Mickey met haar eetlust die wat wisselend werd door de medicatie. Ik ben met haar opnieuw naar dierenkliniek De Baronie geweest. Uit röntgenfoto en echo bleek dat er aanwijzingen waren voor een infectie van de luchtwegen en dat Mickey daarnaast veel vocht vasthield. Nadat het vocht verwijderd was en Mickey een tijdje in een zuurstofkooi verbleef, is ze nadat ze weer stabiel genoeg was naar Utrecht gebracht, alwaar ze een drietal dagen is opgenomen. Ze bleek inderdaad een luchtweginfectie te hebben (Aspergillosis). Cushing tast o.a. het immuunsysteem van de vogel aan, waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties. Er is direct gestart met een behandeling met een anti-schimmel medicijn. Op dat moment kreeg ze dus al medicatie tegen de ziekte van Cushing. Die krijgt ze 1x daags, de anti-schimmel 2x daags. In het kader van de Cushing bleek Mickey ook veel vocht vast te houden (als gevolg van een laag eiwit in haar bloed), zodat Yvonne ook vochtafdrijvers voorschreef.Mickey moest tevens gedwangvoerd worden, want ze vertikte het om zelf te eten. Naar alle waarschijnlijkheid omdat ze niet in haar vertrouwde omgeving verkeerde en wellicht ook omdat ze benauwd was en vocht in haar buikje vasthield. Na drie dagen heb ik haar opgehaald in de hoop dat ze hier weer beter zou gaan eten. Helaas was dat valse hoop, want wat ik haar ook aanbood, ze at amper.
Vanaf het moment dat Mickey bij Yvonne onder behandeling kwam, heb ik én van haar én van haar collega Nico Schoemaker alle steun gekregen en zijn zij beiden enorm betrokken met mij en Mickey. Ik had en heb met zeer grote regelmaat email contact met Yvonne als er vragen zijn of zorgen om het één of ander. Te allen tijde krijg ik per omgaande antwoord van haar. Ik moet zeggen, dat – als ik een dergelijke steun niet had – ik dit nooit zou volhouden. Ook Peter Bastiaansen staat altijd voor mij klaar en zo ook in de periode dat Mickey amper nog at. Wanneer het nodig was, was hij beschikbaar om Mickey te dwangvoeren.
Langzaamaan begon ze weer wat te eten, en vanaf dat moment heb ik met Yvonne én Nico afgesproken om Mickey iedere avond met een spuitje wat pap (Juvenile van Harrison’s) te geven. Gelukkig pakte madame dit vrij snel en goed op. Na een periode van een aantal weken heb ik deze bijvoeding kunnen afbouwen. Jammer genoeg is Mickey tot op de dag van vandaag gestopt met het eten van Harrison’s pellets (adult lifetime). Ze eet momenteel een speciaal bonte boertje zaadmix (parrotparadise.eu), per dag een drietal powertreats van Harrison’s. Verder eet ze qua fruit, groente, noten e.d. redelijk tot goed.

Medicatie
Mickey krijgt tot op nu 3 verschillende medicijnen (vochtafdrijvers en medicatie tegen de Aspergillosis en Cushing) en ook dat is een hele
verantwoording voor mij als eigenaar. Ik houd al een aantal maanden een excelschema bij, waarin ik per dag haar gewicht noteer, welk medicijn ze krijgt en hoeveel en hoe vaak. Het medicijn tegen Cushing blijft maar één week houdbaar. Dit medicijn maak ik iedere week zelf aan na goed overleg met Yvonne en de apotheek van diergeneeskunde in Utrecht. Mickey moet ik dus minimaal 3x daags in ‘de houtgreep’ nemen om haar te medicineren. Daarnaast heeft ze al erg veel moeten ondergaan (2 CT-scans, röntgenfoto’s, bloedonderzoeken, echo’s, extra injecties vochtafdrijvers, etc), maar alles wat gedaan is, is ook echt in het belang van haar gezondheid geweest.
Gelukkig zijn de onderzoeken niet heel belastend of pijnlijk voor haar. Toch is het knap hoe ze alles steeds ondergaat als de stoere vogel die ze is, zonder ook maar één kik te geven. Ondanks alles wat ze heeft ondergaan blijft ze nog steeds even lief en goed van vertrouwen, niet alleen naar mij, maar ook naar anderen. Dat maakt haar tot de bijzondere vogel die ze is… Alledrie de vogelartsen die zich om Mickey bekommeren, vinden dat Mickey zo sterk is en dat ze dit allemaal al overleefd heeft (want menig vogel zal het
misschien niet aangekund hebben). Dit bewijst ook weer hoe sterk Mickey is, en ook vinden deze artsen allemaal dat het de moeite waard is om door te behandelen.

CT scan


24 Augustus a.s. krijgt Mickey weer een CT-scan om vast te stellen hoe de medicatie de schimmelinfectie in de afgelopen maanden heeft aangepakt en of deze inmiddels helemaal genezen is. Dat laatste zou betekenen dat we met deze medicatie kunnen stoppen. Dat zou erg fijn zijn, aangezien alleen al Mickey’s medicijnen prijzig zijn en de kosten toch zijn tol beginnen te eisen.
Ondanks dat de kosten voor de behandeling van Mickey een behoorlijke aanslag doen op mijn financiële situatie kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om te stoppen met de behandeling; daar is Mickey gewoon té lief, té bijzonder en té speciaal voor. Maar tevens lijkt de medicatie tegen Cushing goed aan te slaan, wat een extra stimulans is om met de behandeling door te gaan.
Op advies van veel Facebook vrienden heb ik daarom besloten een Paypal account te openen en ook een extra bankrekening, speciaal voor Mickey en haar behandeling. Als je begrip hebt voor de situatie, een beetje kunt missen en Mickey een fijn gaaienleventje gunt, dan kun je als volgt doneren:

Paypal: Help-Mickey@ellen-parrots.com
ING 670806854 ovv Mickey + jouw emailadres
De opbrengst wordt uitsluitend en alleen voor de behandeling van Mickey gebruikt (de onderzoeken en medicatie die nodig zijn om een optimale gezondheid te garanderen).
Op Facebook ben ik een speciale groep gestart genaamd ‘For the love of Mickey’ (http://www.facebook.com/groups/449320335090574/) en aldaar zal ik iedere rekening die ik betaal met de donaties uploaden ter informatie/transparantie.

Ik waardeer alle steun en bijdragen, die helpen om Mickey’s behandeling voort te zetten, zodat ik en Mickey langer van elkaar kunnen genieten. Ze betekent enorm veel voor mij. Door dit alles is de band met haar alleen maar sterker geworden. Ze is altijd rustig en lief, ook naar anderen toe. We voelen elkaar 100% aan en dat uit zich o.a. in ‘t feit dat ze kan aangeven als ze iets wil, iets niet zint of moet poepen (en ze bij me zit); ze roept ze dan heel hard haar eigen naam. Als ik enthousiast tegen haar begin te praten, dan zet ze
haar veertjes op, begint met haar prachtige gele oogjes te ‘pin-pointen’ en met haar snaveltje te ‘klapperen’ (haar twee bijnaampjes zijn dan ook ‘Fluffy Girl’ en ‘Mrs. Pin Point’). Het tweede en laatste woord wat ze kan zeggen is ‘lekker hè?’ en dat weet ze ook op de juiste momenten te roepen.
Ze is zeer sociaal naar mijn andere vogels. Ze windt iedereen met haar
bijzondere karaktertje en uitstraling om haar pootje...


_________________________________________________________________________________

Senegal papegaai Mickey heeft de strijd tegen de ziekte van Cushing verloren
Auteur: Drs. P. Bastiaansen, dierenkliniek De Baronie

In de vroege ochtend van 5 januari 2013 is Mickey, het bonte boertje van Ellen Uittenbogaard, in alle rust overleden aan de gevolgen van de ziekte van Cushing.
Mickey’s naam zal voor altijd verbonden zijn met de ziekte van Cushing bij vogels. Zij was namelijk de eerste kromsnavel waarbij deze ziekte niet alleen in een vroeg stadium aangetoond werd, maar ze is ook de eerste vogel die er langdurig en succesvol tegen behandeld werd. Omdat er nog niets bekend was over een medicatie bij vogels, is er door de faculteit diergeneeskunde in Utrecht voorzichtig een medicatie opgestart die al succesvol was gebleken bij andere diersoorten. Toen er dan ook een juiste dosis gevonden was, heeft Ellen de ziekte van Cushing lange tijd onder controle kunnen houden bij Mickey. Totdat eind december de verschijnselen van veel eten, veel drinken en een sterke gewichtstoename plotseling weer terug kwamen.
Was de medicatie het afgelopen jaar meerdere malen succesvol aangepast, nu bleek dat moeilijker te gaan en er kwamen steeds meer signalen dat de hormoonproductie vanuit de bijnieren niet meer te onderdrukken was met de dosering die Mickey tot dan toe kreeg. Daarom is er op 4 januari van dit jaar een echo gemaakt en is er daarnaast bloed afgenomen voor onderzoek.
Kort samengevat kwam uit deze onderzoeken naar voren dat de lever dermate aangetast was door de langdurige hoge spiegels aan bijnierhormonen. Dit heeft er dan ook toe geleid dat deze niet meer goed functioneerde en Mickey uiteindelijk is overleden aan de gevolgen van de Cushing.
Na Mickeys overlijden is er diezelfde dag nog een autopsie uitgevoerd. Deze bevestigde dat Mickey inderdaad Cushing had als gevolg van een tumor in één van haar bijnieren.
Ellen heeft na het overlijden van Mickey enorm veel steunbetuigingen ontvangen van mensen over de gehele wereld in de vorm van kaarten, tekeningen, emails, facebook berichten, een schilderijtje, etc. Daar is zij enorm dankbaar voor, sterker nog......... het geeft haar erg veel steun. Hierna volgen enkele reacties (de meesten zijn in het Engels). Afsluitend met een prachtig gedicht voor Mickey.
Drs. P. Bastiaansen, dierenkliniek De Baronie

Selectie van reacties
Dear Ellen--  Arlene just let me know about Mickey's passing....I'm so sorry. Words are pretty useless at times like these; all I can say, from experience, is that time does heal...but far more slowly and less thoroughly than we are led to believe. Mourn in your own time, at your own pace... Take care of yourself...that's also difficult at such times, but is really important... Lots of love, Irene
Dr. Irene Pepperberg

Lieve Ellen, Ik ben nu net pas weer hier op de site om bij te lezen. Wat een verplettend nieuws om te lezen dat Mickey er niet meer is.Ik vind het zó verschrikkelijk voor jou. Jij hebt zo ongelooflijk je best gedaan, alles gegeven wat je had/kon en meer dan dat. Ik heb groot respect voor wat je hebt gedaan en hoe jij je er doorheen hebt geslagen. Wat kan ik nog zeggen? Alles is al gezegd en ik kan je alleen nog maar heel veel liefde, kracht en energie sturen om hier doorheen te komen. Hele dikke knuffel, Valerie

Dear Ellen, I am so sorry to hear that your beloved Mickey passed away. Thank you for being such a good Mom to him. It was clear in the photos and videos that you had great love for Mickey. He was blessed to have such a loving Mom. Wishing you many blessings as you go through these difficult times. With sympathy,
Dr. Ted Lafeber

God Bless You Ellen. It is Because of you that Mickey Flourished with the Love given to her and she in turn returned it back to you. She will be forever in Your and Our Hearts. And without All of Your Love and Compassion Mickey lived longer to Give and Receive the Love. Donna Warren

I just heard the saddest news...Mickey, the Senegal with Cushings Disease, has flown to the Rainbow Bridge. Such a brave and spirited girl who showed us all that little souls can fight heroic battles. I take my hat off to the Avian community everywhere, they pulled together for the love of her and also for her Mum, Ellen ....who courageously and selflessly fought for sweet Mickey every single day. RIP Mickey, another Earth Angel with Heavenly Wings, who is sorely missed the entire world over. It's a very very sad day. Jane Ayres

I just heard and I am devastated to hear the sad, sad news regarding our little friend Mickey. She was so beautiful and a sweet as honey little birdy. To Ellen. I am sending the biggest hug that is possible to give and to let you know that I am here for you when you want to talk. I am so very sorry for your loss. Goodbye, sweet Mickey darling. Fly free over Rainbow Bridge, out of pain in the sunshine. I will never forget you. You are a special birdie  Love from Corinne XXXXXXXX  Corinne Graehame

I came here to see an update on Mickey and was not expecting this at all. So very sad. I cried as if I lost one of my own. It's amazing how we get attached just by following on facebook. Please be at peace, sweet Mickey. You brought much joy to everyone, especially your mama, Ellen. Thoughts and prayers for you and Mickey and your flock, Ellen  Rose Sharpe

What sad news this is. I had come to believe that the doctors could really save Mickey and that Ellen would be rewarded with her presence for so many years, as would we. She is not suffering any more. But Ellen dear, we are with you, we hold your hand from afar. I cannot say more, there are no words that can really convey my feelings, we loved Mickey too and I am particularly sad. Praying for you and little Mickey. Cristina Loayza

Gone to the Rainbow Bridge
Hey baby girl, so sweet and so dear,
We thought you’d be with us year after year.
An unforeseen happening snatched you away,
Yet here in our hearts you will always stay.
We loved you so much, our dear little bird,
Now tears fill our eyes, and we have pain in our heart,
With sadness and grief, they’re so heavy it seems,
As visions of you fill our thoughts and our dreams.
The great Rainbow Bridge seems so far away,
Yet it took but an instant, and it’s there that you lay.
A new day is dawning as I look to the sky,
And then with excitement you have started to fly.
‘Up up’ and away so many birdies to greet,
Lined there upon Heaven’s most glorious street.
Don’t worry Mama, my Mama, so dear,
I have arrived.......I am now safely here!
No more suffering or pain, I’m free as a bird,
Isn’t this true, and what you have heard?
When it's your time to join me, here I will wait,
We’ll be together again, I'll greet you at the gate.

I'll always love you, Mama, My Mama So Dear!
Ik, Ellen, wil langs deze weg alle drie de vogelartsen die zich voor meer dan 100% voor Mickey en mij hebben ingezet, enorm bedanken. Zij stonden altijd voor mij en mijn meisje klaar, of het nu via een (spoed)bezoek aan de kliniek was of per e-mail. Mijn zorg voor Mickey, maar vooral ook HUN zorg voor Mickey hebben er toe geleid dat Mick nog ruim anderhalf jaar een heel goed leventje bij mij heeft gehad....
Ellen Uittenbogaard
ellen.parrots@gmail.com
Nawoord namens de leden van het Parkieten-Freak forum:

Lieve Mickey,
Ze houdt van jou.
Van hier.
Tot aan de maan.
En terug.

rust zacht dapper vogeltje........

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie