Auteur Topic: Spiegeltjes en suikers.  (gelezen 5859 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JUSTxDEEM

 • Lid
 • *
 • Berichten: 16
Spiegeltjes en suikers.
« Gepost op: oktober 25, 2012, 15:40:20 »
Hoi iedereen  :)

Ik ben sinds kort actief op dit forum en vind de dingen die ik lees erg leerzaam. Maar ben nog steeds nieuwschierig naar bepaalde dingen.

Ik hoor iedereen erover dat het slecht is voor parkieten om spiegeltjes in de kooi te hebben i.v.m. dat ze dan verward worden door hun eigen spiegelbeeld. Maar geld dit ook als je twee parkieten hebt? Als je een dierenwinkel inloopt, zowel een normale als gespecialiseerd in vogels, zie je 2/3 vogelspeelgoed met spiegeltjes erin. En kunnen spiegeltjes alleen als de parkiet tam is? of ook dan niet? Zoals je ziet ben ik erg nieuwschierig naar wat jullie hiervan vinden.

Ook lees ik (en weet ik) inmiddels dat snoepstengels met verschillende kleuren, vormen, smaken etc. erg slecht is door alle suikers die erin zitten en je parkiet er zelfs ontstekingen van kan krijgen. Maar dan is het toch belachelijk dat elke dierenwinkel dit in grote hoeveelheden en verschillende soorten verkoopt? Zo was ik laatst in een gespecialiseerde winkel Avonturia in Den-Haag en daar verkochten ze ik weet niet hoeveel van dit soort slechte dingen. En hoe zit het met die fruitkuipjes.. ziet er aantrekkelijk uit maar heb toch zo mijn twijfels erover.

Dus de stelling luidt: Wat vinden jullie van speeltjes met spiegeltjes erin? En geven jullie je parkietjes ondanks de suikers en twijfels toch snoepstengels of fruitkuipjes?

Het is inmiddels een beetje een klaagtopic geworden, excuses  ::)

Offline Sonja

 • Experts
 • Parkietenverslaafde
 • *
 • Berichten: 4.567
 • Joepie & Pucky
Re: Spiegeltjes en suikers.
« Reactie #1 Gepost op: oktober 25, 2012, 16:06:25 »
Hallo JUSTxDEEM,

De meningen over spiegeltjes zijn nogal verdeeld.
Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om geen spiegeltje op te hangen.
Ik geef mijn parkiet liever een écht soortgenootje, ipv een zgn. "surrogaat-partner", wat ze toch in een spiegeltje zien.
Behalve dat ik dat laatste gewoon ook zielig vind, kan een parkiet er daarnaast ook gestoord gedrag door gaan vertonen: alleen nog maar belangstellling hebben voor het spiegeltje en niets anders meer dan dat, de hele dag alleen nog maar bezig zijn om zijn surrogaatpartner het hof te maken, te voeren etc....
Kortom: ik geef liever geen spiegeltje vanwege bovenstaande, ook niet bij 2 parkietjes.
En ook geen speelgoed waarin een spiegeltje verwerkt is.

Al dat snoepgoed waarin zoveel suikers verwerkt zijn, krijgen ze hier ook niet.
Het risico op kropontsteking vind ik te groot, en daarnaast ontstaat er (zeker als je veel van dit soort dingen geeft) het risico op vitaminengebrek omdat ze dan minder van hun normale zaadjes etc. zullen eten.
Op die manier werk je ongewild tekorten aan belangrijke bouwstoffen in de hand, met alle mogelijke gezondheidsproblemen vandien.

Ik geef zo eens in de week een halve stengel trosgierst per parkiet.
Dat is ook snoep en er zitten ook nauwelijks voedingsstoffen in, plus dat er veel vet in zit.
Om die reden geef je er beter ook niet meer van dan hierboven genoemd.

Verder zijn er een heleboel gezonde lekkernijen die je je parkietje kunt geven, meer info hierover kun je o.a. op de website vinden.

Daarnaast wil ik nog opmerken dat je je niet moet blind staren op wat er in dierenwinkels wordt aangeboden.
Dat is zeer zeker niet per definitie ook gezond, ook al wordt vaak anders beweerd in de desbetreffende winkels en op de verpakking.
Vaak is het zelfs zeer ongezond, helaas.

Tot slot: je parkiet wordt ook heel blij van heel veel liefde en aandacht, dat komt zijn gezondheid ook nog eens ten goede. ;)

Groetjes
Sonja

*wendy*

 • Gast
Re: Spiegeltjes en suikers.
« Reactie #2 Gepost op: oktober 25, 2012, 16:14:31 »
Het is niet standaard zo dat wat een dierenwinkel verkoopt, ook goed is voor je dier. Het is vergelijkbaar met de supermarkt. Die verkoopt ook veel dingen die niet goed voor ons mensen zijn  ;)

Wat spiegeltjes aangaat, heb ik een hele duidelijke mening. Ik heb hier zelf een parkietje, Sky, die opgegroeid is alleen, met spiegeltjes. Die werd behoorlijk 'gedragsgestoord' door de spiegeltjes. Het is niet zoals bij mensen, die in een spiegeltje zichzelf zien. Vogeltjes zien in een spiegeltje een soortgenootje. Het kán goed gaan, maar meestal zorgt het voor gedragsproblemen. Het spiegeltje/soortgenootje voldoet namelijk niet aan de verwachtingen: het praat niet terug, kroelt niet, voert niet, doet eigenlijk niets. Dit zorgt voor frustratie. De andere kant op kan het ook zo zijn dat je parkietje het spiegeltje gaat voeren of er zelfs mee gaat paren. Zoals je zult begrijpen is dat gedrag niet als normaal aan te merken. Wat mij betreft dan ook geen speeltjes met spiegeltjes in de kooi. Als je 2 parkietjes hebt, dan is dat alweer iets anders, omdat ze dan ook een soortgenootje hebben. Het kan echter wel voor onrust zorgen, omdat het spiegeltje een derde parkietje wordt. En 3 parkietjes is niet aan te raden.. In een grote groep kunnen spiegeltjes in principe geen kwaad, maar dit is altijd een kwestie van in de gaten houden dat er niet 1 parkietje buiten de groep gaat vallen of dat er geruzied gaat worden om de spiegeltjes. Dat spiegeltjes de eenzaamheid tegen gaan, ben ik het slechts gedeeltelijk mee eens. Een spiegeltje is geen vervanging voor een soortgenootje en kan, zoals hierboven verteld, voor gedragsstoornissen zorgen. Ik zal altijd afraden een parkietje alleen te houden al dan niet in combinatie met een spiegeltje. Parkietjes zijn groepsdiertjes en moeten per 2 gehouden worden.

Over suikers: een enkele keer suiker kan geen kwaad, maar dat moet dan wel heeeel spaarzaam zijn. Eens in het kwartaal een snoepstok bijvoorbeeld. Suikers zijn gewoonweg niet goed voor een parkietje. Nadeel is dat het wel in veel dingen zit; zelfs in de multivitamine van Beaphar! Die krijgen ze hier dus never nooit niet. Wat goed is om te weten: schimmels voeden zich aan suikers. Heb jij dus een parkietje dat een schimmel bij zich draagt of hier gevoelig voor is, dan maakt de suiker het lijfje van een parkiet een 'hemel op aarde' voor de schimmels. Aangezien ik een parkietje heb met chronische MB (is een schimmel), krijgen mijn parkietjes absoluut geen enkele vorm van suiker (ook geen fruitsuikers). Voor gezonde parkietjes kan fruit geen kwaad en is het ook niet erg om incidenteel een snoepstok te geven. Maar alleen bij hoge uitzondering. 

Dat is mijn mening  8)

Offline ParkietHaarlem

 • Hobbykweker Haarlem
 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 145
 • Geslacht: Man
 • Vida & Rico
Re: Spiegeltjes en suikers.
« Reactie #3 Gepost op: oktober 25, 2012, 16:59:50 »
Ik hang zelf geen spiegeltje in de kooi om de hierboven genoemde punten. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de snoep-stick. Een enkele keer kan geen kwaad, mits je vogel bijvoorbeeld een MB verleden heeft. Ik heb in de 10 maanden dat we nu parkieten hebben 2 sticks gekocht.

Offline Kleintjes

 • Everlasting Multi-tasker / Fibro warrior
 • Beheerder
 • Parkietenverslaafde
 • *
 • Berichten: 4.006
 • Geslacht: Vrouw
 • Limburg mien vaderlandj. Doa is wo ich woon.
Re: Spiegeltjes en suikers.
« Reactie #4 Gepost op: oktober 25, 2012, 17:27:34 »
Ik heb spiegeltjes hangen, en er wordt soms mee gespeeld of tegen gescholden. Ik heb 3 'koppels' (inclusief 'n heren koppel ;) ), maar eigenlijk spelen ze allemaal soms met de spiegels. Ik heb nog nooit problemen ondervonden met spiegeltjes. Soms zitten ze met 2 tegelijk tegen 1 speigel te babbelen, elk aan de andere kant.

Snoepstengels krijgen ze hier af en toe, maar dan wel de suikervrije variant (ja, die is er inmiddels ook :), zal straks even de verpakking opzoeken / scannen). Als ze de stengel krijgen is dat meestal bij 'n speciale gelegenheid, zoals 'n verjaardag (van mijn man of mijzelf), dierendag of kerstmis. Moet natuurlijk wel speciaal blijven ;)


Pakje is klikbaar, pagina is Duits.
« Laatst bewerkt op: oktober 25, 2012, 17:32:46 door Kleintjes »
Pootjes van; Lemmy & Eddie. R2-D2.2 en BB-8.2 en Candy
Groetjes van ons :). IM: Venus, Gino, Silly, Mini, Gina, Giny, Pino, Kyra, Tolo, Cookie, Charly, Tweety, R2-D2, Kruumel, Oli, Sammie, Mozy, BB-8.1, C-3PO Pino II, Scotty, Jecky, Amy
Geheugen problemen; Bij voorbaat excuses

*wendy*

 • Gast
Re: Spiegeltjes en suikers.
« Reactie #5 Gepost op: oktober 25, 2012, 17:46:40 »
Even puur ter info: deze crackers zijn nog steeds niet geschikt voor parkietjes met een MB-achtergrond. Bij deze parkietjes dient namelijk alle suikersoorten vermeden te worden. Dat betekent ook geen fruit, geen honing, geen zaadmengsels waar honing en/of gedroogd fruit in gaat, en dergelijke meer.

Dit is wel een redelijk goede variant voor gezonde parkietjes, maar ook honing is niet heel gezond, dus ik zou het gebruik nog steeds beperken.

Offline JUSTxDEEM

 • Lid
 • *
 • Berichten: 16
Re: Spiegeltjes en suikers.
« Reactie #6 Gepost op: oktober 25, 2012, 20:23:25 »
Waar koop je die "suikervrije" sticks? Bedankt voor het inscannen! En spiegeltjes komen er hier dan niet in  :)

Offline Kleintjes

 • Everlasting Multi-tasker / Fibro warrior
 • Beheerder
 • Parkietenverslaafde
 • *
 • Berichten: 4.006
 • Geslacht: Vrouw
 • Limburg mien vaderlandj. Doa is wo ich woon.
Re: Spiegeltjes en suikers.
« Reactie #7 Gepost op: oktober 26, 2012, 01:49:32 »
Ik ben er achter gekomen dat de "suikervrije" variant hier nog niet verkrijgbaar is.
Ik heb ze via Fressnapf gevonden (Duitsland), aangezien ik daar regelmatig de 'grote inkopen' ga doen, zoals Biobox navullingen en houtsnippers.
Pootjes van; Lemmy & Eddie. R2-D2.2 en BB-8.2 en Candy
Groetjes van ons :). IM: Venus, Gino, Silly, Mini, Gina, Giny, Pino, Kyra, Tolo, Cookie, Charly, Tweety, R2-D2, Kruumel, Oli, Sammie, Mozy, BB-8.1, C-3PO Pino II, Scotty, Jecky, Amy
Geheugen problemen; Bij voorbaat excuses

*wendy*

 • Gast
Re: Spiegeltjes en suikers.
« Reactie #8 Gepost op: oktober 26, 2012, 08:44:14 »

Offline JUSTxDEEM

 • Lid
 • *
 • Berichten: 16
Re: Spiegeltjes en suikers.
« Reactie #9 Gepost op: oktober 26, 2012, 11:26:54 »
Maar zijn die niet speciaal voor papagaaien?

Ik heb deze wel regelmatig gekocht:

http://www.zooplus.nl/shop/vogels/snacks_crackers/grasparkieten/vitakraft/197711

Wordt ook erg gewaardeerd hier!

*wendy*

 • Gast
Re: Spiegeltjes en suikers.
« Reactie #10 Gepost op: oktober 26, 2012, 11:38:44 »
Er staat inderdaad een papagaai op de verpakking, maar bij zooplus staat -ie wel ook bij de snacks voor grasparkieten, dus ik weet het niet.

Hier krijgen ze het gewoon niet. Genoeg andere, gezonde dingen om te geven.