Grasparkieten > Discussie Topics

Verantwoord parkietjes zonder toezicht te laten?

(1/2) > >>

Kleintjes:
Steeds vaker zien we berichten over parkietjes die (langere tijd) alleen gelaten worden. Maakt even niet uit of ze in de kooi zijn of los.

Stelling is dus: Is 't wel verantwoord om je parkietjes langere tijd alleen te laten?
Bedoeld wordt niet eventjes voor 'n boodschap te doen of 'n jas te pakken, maar echt 'n dag of langer zonder toezicht.

Sara:
Ik vind 't helemaal niet verantwoord om je parkietjes uren zonder toezicht te laten. Zelf ben ik zelfs tegenstander van het alleen laten van parkietjes die uit de kooi kunnen. Intussen heb ik wel jarenlang ook binnenshuis een parkietje gehad en weet ik dus dat de kamer parkietproof is, maar ik voel me helemaal niet op mijn gemak als mijn parkietje meer dan een kwartier alleen zit. Dat is misschien dan weer overdreven (ik kan me voorstellen dat anderen hier anders over denken), maar dat er mensen zijn die hun parkietjes uren alleen kunnen laten snap ik helemaal niet. Volgens mij kan er gewoon altijd wel iets gebeuren, ook al lijkt alles nog zo veilig. Dieren kunnen onvoorspelbaar zijn en ook fouten maken (of dingen gaan doen die ze normaal niet doen), en gevaren zitten altijd in een klein hoekje - meestal waar je het niet verwacht.

Vele groetjes,

Sara

Maartje:
Tja... ik zou niet weten hoe ik het moest aanpakken om de pietjes niet alleen te laten. Ik werkt fulltime en ben dus de hele dag weg. Daarom heb ik er ook twee. Al staan ze nu nog even apart.

Verder was het plan om ze eerst boven op een slaapkamer te houden, de poezen eraan te laten wennen en ze dan naar beneden te halen. Dat plan heb ik bijgesteld. Plum vind het super om buiten de kooi op een stok te zitten vlak bij het raam, en om dan buiten alles in de gaten te houden. Ook heeft hij geoefend met vliegen en vliegt nu rondjes door de kamer. Dat zou beneden in de huiskamer nooit kunnen, dus ik laat ze boven.

Nu op dit moment staan ze ook alleen, en de kooi van Plum is open. Ik ga er regelmatig bij zitten, heb een lekkere stoel op die kamer neergezet, maar ik ontkom er niet aan dat ze soms een aantal uren alleen zijn.

Esther751:
Ik denk ook dat het kan.

Als ik de hond uitlaat of boodschappen ga doen, kan de parkiet gewoon vliegen.
Maar ik denk ook dat het wel verschilt van parkiet tot parkiet. Hoe goed kan hij vliegen? Is het een brokkenpiloot, etc.
En de kamer waar ze in zitten moet wel parkietenproof zijn.

Groetjes, Esther

Kleintjes:
Ik ben geen voorstander om parkietjes zonder toezicht los te laten. Hoe goed hij of zij ook kan vliegen en hoe 'parkiet proof' 'n ruimte ook is, 'n ongeluk zit in 't klein hoekje. Als er dan in je afwezighied iets gebeurd zul je 't jezelf niet vergeven.
Loslaten zonder toezicht terwijl je andere huisdieren in dezelfde ruimte hebt, vind ik al helemaal onverantwoord. Hoe lief je kat of hond ook is, vergeet niet dat 't nog steeds jagers zijn!

Er is geen probleem om je parkietjes overdag alleen te laten als je bent werken of op stap, of 's avonds voor mijn part. Er is 'n wezenlijk verschil, maar dat ziet niet iedereen (helaas) tussen alleen laten en alleen laten. Zoals ik al zei, je kunt ze prima 'n tijdje alleen laten, maar laat ze dan in hun veilige huisje.
'n Dagje alleen is geen punt (mits goed verzorgd en veilig in hun huisje), maar als je langer weggaat, 'n (lang) weekend of week, zorg dat je ze dan ergens logeren kunt brengen. Dat is veel beter voor ze omdat ze menselijk contact gewend zijn.
Voliere vogels zullen hier niet zo'n moeite mee hebben, die zien mensen sowieso minder vaak en hebben er (meestal) minder nauwe banden mee.

Je laat kinderen toch ook niet zonder toezicht in huis rondrennen?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie