Auteur Topic: Kropontsteking en Polyomavirus  (gelezen 2734 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kaki

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 30
Kropontsteking en Polyomavirus
« Gepost op: november 23, 2010, 19:04:01 »
Lieve Allemaal,

Ik wil jullie graag op de hoogte houden over Kaki.
Ik heb al eerder bericht over de problemen met Kaki's veren en slagpennen. Via het forum weten we dat hij een kruipertje is. Nu is hij 6 maanden oud en hij heeft zijn slagpennen terug, hij vliegt gelukkig ook weer!

Helaas heeft hij sinds een paar dagen een piepende ademhaling. Vandaag zijn we met hem naar de vogelarts geweest en blijkt hij een kroponsteking te hebben. Dit is volgens de arts goed te genezen met een antibioticakuur van 10 dagen. Opvallend vind ik echter dat Kaki alleen een piepende ademhaling heeft en verder geen andere ziekteverschijnselen. Gelukkig zijn we er dus vroeg bij! Daarnaast is nu vast gesteld dat hij inderdaad het ployomavirus heeft. Dit verlaagd zijn weerstand. De vogelarts noemt hem nu geen kruiper omdat hij goede slagpennen heeft. Wel is de conditie van het verenpakket erg slecht. Hij krijgt nu extra vitaminen en mineralen voor in het water en eten. Deze moet ik blijven geven. Als de antibiotica aanslaat gaan we daarna kijken voor een speciaal dieet met pellets om de conditie van de veren en de weerstand te verbeteren. Nu meteen overstappen op pelletjes terwijl Kaki ziek is volgens de arts te gevaarlijk.

Het is allemaal nog even afwachten dus! Erg spannend!

Groetjes Claudia


Offline Lovesbudgies

 • Experts
 • Parkiet-o-loog
 • *
 • Berichten: 2.353
 • Geslacht: Vrouw
 • Sammy
Re: Kropontsteking en Polyomavirus
« Reactie #1 Gepost op: november 23, 2010, 19:16:53 »
Jeetje, het zit niet mee voor Kaki!

Mocht je over gaan op pellets, stop dan met het geven van de extra vitaminen. Alleen AviX en HealX mogen naast pellets gegeven worden.
Andere merken kunnen een overdosering veroorzaken.

Veel sterkte en beterschap voor Kaki!
Groetjes,

Lisanne

Offline marinkedejong

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 51
Re: Kropontsteking en Polyomavirus
« Reactie #2 Gepost op: december 03, 2010, 23:19:07 »
Ik ben erg benieuwd wat de stand van zaken omtrent jouw Kaki is. Heeft het antibioticum gewerkt en ben je al over op de pellets of ben ik te voortvarend? Ik hoop dat een recente foto van mijn (ex) kruiper goed is overgekomen zodat een ieder mijn Icarus eens kan bekijken (ik had hem waarschijnlijk nooit zo moeten noemen :). Zoals eerder vermeldt komt Icarus bij een kweker vandaan waar ik een aantal kruipers heb gezien maar ik had toen de kennis nog niet omtrent het virus, ik dacht dat het aangeboren was. Icarus zat toen aardig in de veren maar ik zag tijdens het ruien slagpennen met bloed en hij blijft steeds nieuwe slagpennen verliezen ookal komen er nieuwe bij. Hij is supervrolijk en vliegt nog steeds.. Ik doe er alles aan om z'n weerstand flink op peil te houden en twijfel over het inzetten van pellets.... 

[verwijderd door de beheerder]

Offline Kaki

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 30
Re: Kropontsteking en Polyomavirus
« Reactie #3 Gepost op: december 05, 2010, 13:15:51 »
Wat een leuke foto van Icarus! Hij heeft inderdaad erg weinig slagpennen. Zo zag Kaki er eerst ook uit. Hij is nu 6 maanden en heeft toen hij ongeveer 4 maanden oud was een zware rui gehad waarna de pennen weer erg goed terug zijn gekomen! Hoe oud is jou parkietje?

Kaki heeft nu 10 dagen antibiotica gekregen, maar helaas is het piepende geluid met ademhalen nog steeds niet helemaal over. Het is wel minder geworden, maar we horen het nog steeds wanneer hij zich inspant. In overleg met de dierenarts hebben we besloten nog een antibiotica keur van 10 dagen te doen. Hopelijk is het daarna echt over! We wachten dus nog met pellets tot na deze behandeling. Kaki is verder heel actief en vrolijk. Dat is wel erg fijn natuurlijk!

Groetjes Claudia

Offline marinkedejong

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 51
Re: Kropontsteking en Polyomavirus
« Reactie #4 Gepost op: december 05, 2010, 13:46:06 »
Hoi Claudia,

Heb net een berichtje gepost omdat Icarus met soms met z'n snaveltje open ademt. Hij is nu 7 maanden oud en heeft volgens mij ook echt last van de doorkomende slagpennen, het is momenteel een rommeltje bij z'n vleugels. Met name de pennen die het langst zouden moeten worden groeien niet goed genoeg (of vallen weer uit). Het gekke is dat hij in het begin er het best uit zag, ik weet dus pas sinds kort dat hij het Polyoma virus heeft. Het is een schatje en kan nu zelfs al praten maar ik heb veel zorg, dat wel.

Offline Kaki

 • Dierenvriend
 • **
 • Berichten: 30
Re: Kropontsteking en Polyomavirus
« Reactie #5 Gepost op: december 05, 2010, 13:57:47 »
Hoi Marinke,

Ik begrijp je zorgen! Je raakt meteen enorm gehecht aan je parkietje en wilt alleen het beste voor hem! Dat hij kan praten is trouwens super! Kaki was er al vroeg bij en leert nu steeds nieuwe woordjes.

Ik zou morgen toch een afspraak maken bij de vogelarts. Ze kunnen Icarus dan goed nakijken en dan weet je meteen of je zorgen over het ademhalen gegrond zijn. Daarnaast kan de arts ook je ideeen over het ployomavirus bevestigen. Helemaal zeker weten kan trouwens niet zonder een test. Ook kan hij je eventueel vitaminen en mineralen voorschrijven voor de weerstand en het verenpakket van Icarus!