Auteur Topic: Af en toe ademt ze vreemd...  (gelezen 1676 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kruimira

  • Gast
Af en toe ademt ze vreemd...
« Gepost op: oktober 13, 2010, 14:36:07 »
Hallo mede-vogelvrienden!

Mijn Kruimeltje ademt de laatste tijd heel zwaar. Ze heeft al eerder een infectie gehad, maar na een antibioticakuurtje was dit probleem helemaal opgelost.
Ze is verder helemaal gezond, haar ontlasting ziet er normaal uit, ze speelt en krijst. Ze is wel wat nijdiger; haar vriendinnetje Amira kan niet zoveel goed doen of ze haalt naar haar uit. Ook heeft ze een behoorlijke zware rui, zou het daaraan kunnen liggen?

Als ze vreemd ademt is het net alsof ze hijgt, alsof ze de marathon heeft gevlogen ofzo. Als ik dan de raam een stukje openzet (geen zorgen, ze kan niet naar buiten) en haar even rustig apart zet op hun parkietenboom is het vaak opgelost, maar ik maak me toch een beetje zorgen...

Iemand een idee wat dit is?

Liefs!

Moppers

  • Gast
Re: Af en toe ademt ze vreemd...
« Reactie #1 Gepost op: oktober 13, 2010, 16:43:56 »
Het zou kunnen dat die infectie toch niet 100% verdwenen is met de vorige antibioticakuur en dat die nu weer de kop opsteekt.

De rui kan er heel goed de oorzaak van zijn dat ze nijdiger is. Ik denk echter niet dat het ook de oorzaak is van het hijgen. Een vogeltje in de rui heeft wat minder energie, maar hijgen is echt een ziekteverschijnsel. Tijdens de rui is de weerstand ook wat lager, als er iets van die infectie is overgebleven is die verminderde weerstand 'goed' voor een opnieuw oplaaiende infectie. Met andere woorden, het kan heel goed dat de rui er mee te maken heeft, maar dat het slechts een factor van invloed is, niet de echte oorzaak.
Een bezoekje aan de dierenarts is hier aan te raden. Als je naar een andere dierenarts gaat dan eerst, vertel dan over die eerdere infectie.

Kruimira

  • Gast
Re: Af en toe ademt ze vreemd...
« Reactie #2 Gepost op: oktober 16, 2010, 11:49:46 »
Hoi Moppers,

Bedankt voor je snelle reactie! Ze is nu inmiddels uit de rui en ze heeft al een paar dagen niet 'gehijgd'. Nu laat ik het dus even zo, maar zodra ze weer begint ga ik eventjes langs de dierenarts.
En dan maar hopen dat ze geen druppeltjes krijgt, de vorige keer was ze een paar dagen flink boos op me omdat ik haar vastpakte, hihi  :P