Grasparkieten > Ziekten

Is Mijn Parkiet Nou Ziek Of Niet?

(1/8) > >>

Dick uit Aruba:
Zijn mijn parkieten nou ziek of niet? [/size]

Discipline.
Het houden van huisdieren verijst ook een zekere discipline van de huisdierhouder (Jij dus). Denk hierbij aan de verzorging. Je hond moet op tijd uitgelaten worden, de kattenbak moet op tijd worden verschoond, de vogelkooi moet met gezonde regelmaat worden schoongemaakt, je dieren moeten op tijd eten. Ook hoort hier de medische zorg bij.

Bij grasparkieten kan preventieve zorg zich meestal beperken tot een goed dieet. Maar...men kan zo goed niet zorgen voor een huisdier, ziek kunnen ze allemaal worden. In dit geval moeten we naar een dierenarts, maar dat kost geld. Bezuinigen op de dierenarts is het doodvonnis voor je parkiet. Men zou om te beginnen, zeg, 50 Euro onder de bodembak van de parkietenkooi kunnen leggen en er met je knuisten van afblijven. Als er iets gebeurt, is er altijd geld. Versnoep je 50 Euro, en je zal zien dat je parkiet ziek wordt en niet naar de dierenarts kan. Als men deze discipline niet heeft en ook niet altijd de financiële middelen, NEEM DAN GEEN HUISDIER!

Discipline is ook om een uurtje van je tijd te reserveren om bijvoorbeeld de pagina “Ziekten” (http://www.parkietenfreak.nl/ziekten.php) en “Overzicht ziekten” van ParkietenFreak door te nemen. Print het desnoods even uit. Doe dit bijvoorbeeld eens per maand. Op die manier zal je op een gegeven moment voldoende kennis krijgen om zelf bepaalde ziekten te herkennen. Stop minimaal evenveel tijd in het leren over ziekten dan je tijd steekt in het leren van je nieuwe mobiele telefoon.

Hoe oud is je parkiet?
Parkieten van 4 maanden of jonger, heel soms ietsje ouder, gaan de rui in. Hierbij worden de “nestveren” vervangen door nieuwe veren. Dit is een hele gebeurtenis voor je parkiet. Je parkiet zit voortdurend met zijn snavel tussen z’n veren en daarbij komen er vele donsveertjes vrij. Deze energievretende gebeurtenis zal er over het algemeen ook voor zorgen dat de parkiet veel stiller is dan anders. Je parkiet slaapt veel en zit daar maar te zitten. Hierbij is belangrijk dat je parkiet gezond eet. Los van de gewone zaden zijn groente, fruit en eivoer een heel belangrijke aanvulling op het dieet. Indien met Xtravital gebruikt, is eivoer hier echt niet noodzakelijk, maar een klein beetje kan zeker geen kwaad.

Hele jongen parkieten (om en nabij de 2 @ 3 maanden) kunnen soms ook heel erg non-actief zijn. Ze slapen veel en vallen op de onmogelijkste plaatsen in slaap. Ook slapen hele jonge parkieten soms op de bodem van de kooi. Dit is meestal nog een stukje “nestgedrag” en moet op een gegeven moment overgaan. Wanneer oudere parkieten gaan slapen op de bodem en ze hebben dat nog nooit gedaan, kan dat betekenen dat er iets aan de hand is. Als ze hierbij dan nog bol zitten, moet men gelijk naar de DIERENARTS.

Hoe slaapt je parkiet?
Sommige slapen gewoon op het stokje, anderen hangen in de spijlen van de kooi en weer anderen hangen in een speeltje. Ook al ziet de slaaphouding voor ons er soms erg ongelukkig uit, voor je parkiet is dat geen enkel probleem.
Meestal slaapt een parkiet op één pootje, maar niet altijd. Het “dutten” gebeurd vaak op twee pootjes, maar het slapen (‘s nachts) vaak op één pootje.

Als je parkiet zich gedurende de dag “normaal” gedraagt, maar zit een keer tijdens het slapen een beetje bol (dus met opgezette veren), wil dat niet gelijk zeggen dat je parkiet ziek is. Als ze gaan slapen of rusten, zakken ze meestal iets door de pootjes en rusten met hun onderbuik op het stokje. Hierdoor zitten ze iets “bollig”. Maar als ze echt bol zitten (als een tennisballetje) dan zal dat betekenen dat ze ziek zijn. In dit geval slapen ze dan ook vaak, maar niet altijd, op twee pootjes. In dit geval gaat u niet nog een dagje aankijken maar gelijk naar de DIERENARTS!

Poepjes.
Als wij als mensen rode bieten eten, soep, veel groenten en noem er zo nog maar een paar op, is onze ontlasting anders dan gebruikelijk. Bij parkieten komt hier nog bij dat de urine gelijk met het poepje mee naar buiten komt. Je berijpt dan natuurlijk dat als je parkiet veel sla heeft gegeten (of andere groenten en / of fruit), het poepje veel rijker is aan vocht dan wanneer je parkiet zaden eet. Ook kan het zo zijn dat je iets in het water hebt gemengd en daardoor is je parkiet meer gaan drinken. Ook dit geeft een dunner poepje.

Men hoeft dus niet gelijk intensive care te bellen als een keer het poepje er anders uitziet. Het is echter anders als de ontlasting anders blijft. Een darm infectie is over het algemeen erg besmettelijk voor je andere vogeltjes. Je parkieten drinken allen immers van hetzelfde water. Je zieke parkiet zou wel eens zijn ontlasting (per ongeluk) in het drinkwater kunnen doen of tussen de zaden. De website van ParkietenFreak is veel meer dan een forum alleen, het heeft bijvoorbeeld een artikel dat heet “Uitwerpselen van vogels” (http://www.parkietenfreak.nl/a-uitwerpselen.php) dat vertelt je meer over dit onderwerp. Lees dit!

Wanneer gelijk naar de dierenarts?
Heel veel parkieten zijn doodgegaan omdat mensen eerst willen “aankijken” hoe het de volgende dag gaat. Soms lijkt het er ook op dat je parkiet de volgende dag iets beter lijkt, maar is nog niet de garantie dat je parkiet ook beter is. Zolang jouw parkietje niet heel hard “AUW!” roept, denken mensen dat het allemaal wel meevalt. Ik kan je verzekeren dat het auw-roepen nooit zal gebeuren. Enkele symptomen van je parkiet laat geen twijfel over en vereist onmiddellijk actie. Enkele van deze symptomen zijn:
• Je parkiet zit al enkele uren behoorlijk bol
• Je parkiet valt geregeld van het stokje af
• Je parkiet maakt al enkele uren geluid bij het ademhalen
• Je parkiet vliegt ergens hard tegenaan en is de kluts kwijt
• Je parkiet is al een paar dagen heel erg stil en is niet in de rui
• Je parkiet eet en drink al een paar dagen niet meer
• De vleugels liggen niet meer op zijn rug maar hangen naast het lichaam
• Snavelbreuk, botbreuk (teentje, pootje, vleugeltje)

Ook gaat men onmiddellijk naar de DIERENARTS als het door andere vogelbezitters herhaaldelijk wordt geadviseerd.

Het is werkelijk triest hoe nonchalant sommige mensen met hun huisdieren omgaan. Duizenden en duizenden huisdieren gaat er jaarlijks dood door nalatigheid van mensen. Het hebben van een huisdier is een belangrijke en zeer grote verantwoordelijkheid, ongeacht hoe groot het huisdier ook is. Er klopt een hartje in het borstkasje van jouw huisdier. In dat hartje is een plaatsje gereserveerd voor jou.

Carla:
Héél mooi artikel Dick !
Ik vindt ook nog steeds beter één keer te veel naar de DA dan één keer te weinig.

En inderdaad zoals je zegt er zijn te veel mensen die niet goed voor hun dieren zorgen.
De dieren hebben het niet gevraagd om bij ons te wonen, wel andersom.

Safrena:
Hoi Dick

En daar is het stukje weer dat inderdaad zoek geraakt was, bedankt :D

we hebben hem meteen ook weer sticky gemaakt ;)

Vele groetjes

Charlie M:
Helemaal super die informatie Dick.
Maar soms wordt je zelfs bij de dierenarts niet allemaal goed geholpen. Mijn zusje had met haar parkiet Tammy een probleem, hij had nl. zwarte puntjes op de uiteinden van een aantal veerpennen, verloor wat veertjes en was niet meer zo vitaal. N.a.v. een bezoek aan de dierenarts werd haar verteld dat het bloedluis was.  :(  Na 2 weken behandelen met een spray was het nog niet over en werd na een telefoontje met de assistent verwezen naar een ander middel wat ze bij de apotheek kon kopen. Eenmaal thuis weer aanbeland met het middel, na het lezen van de gebruiksaanwijzing; waarin stond dat het voor honden en katten was, twijfelde mijn zus :huh: . En belde maandag weer terug (persoonlijk met de dierenarts) of dat dit wel goed was? Ze mocht dit absoluut niet gebruiken, t was dodelijk! :o  En ze kon gelijk langskomen. Wat bleek nou, na een tweede checkup had hij gewoon erge last van huidschilfers en was in de rui...
Dus toen ik dat hoorde heb ik voor haar gelijk een andere dierenarts gezocht die gespecialiseerd is in vogels bij ons in de regio... voor mijzelf ook handig natuurlijk.
Je vertrouwt het dan toch niet helemaal meer... Ik hoop dat deze dierenarts mochten we hem ooit (ik hoop nooit) nodig hebben dat we dan beter geholpen worden... Het wordt toch een beetje je kindje...

xAnoeskax:
Inderdaad, erg mooi artikel.
Met veel handige informatie, je weet nooit of het van pas komt.

Super. :)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie