" De Mega- bacterie"

Gestart door Safrena, januari 23, 2007, 10:56:49

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Safrena

De mega bacterie

Zoals jullie allen wel zullen weten, zijn inteelt parkietjes zwakkere vogeltjes en zijn zij veel gevoeliger aan ziektes omdat ze vaak een veel zwakker afweersysteem hebben.
Inteelt vogeltjes kunnen dus gemakkelijker de "mega-bacterie" krijgen en vervolgens over brengen.
De grootste bronnen van besmetting zijn: tentoonstellingen en grote volières. Tentoonstellingsvogels zijn vaak met velen bij elkaar en kunnen de bacterie aan elkaar overdragen. (via ontlasting).

Parkietjes kunnen drager zijn (sinds de geboorte) van de "mega-bacterie" en kan door omstandigheden (Stress, zwak afweersysteem) uitbreken, of een parkietje dat een periode minder weerstand heeft en dus zwakker is (door stress, of andere onderliggende ziekte) ziek worden door een ander diertje.
De "mega-bacterie" zal inteelt vogels veel gemakkelijker ziek maken dan kerngezonde vogels.
Als ze enkel drager zijn, wordt de "mega-bacterie" ook vaak niet gezien bij nader onderzoek en als ze er niet ziek van worden kunnen ze er oud mee worden. Pas als de "mega-bacterie" uitbreekt wordt het ontdekt.
De "mega-bacterie" is echter geen bacterie zoals velen denken, maar een schimmelsoort.
Wat doe die "mega-bacterie" nu
Wel, de "mega-bacterie" (als hij tijdig ontdekt wordt) kan met een medicijn tegen schimmelinfecties behandeld worden. De parkiet kan weer helemaal herstellen. Echter zullen ze daarna regelmatig een kuurtje moeten volgen.
Een antibioticum is geen optie omdat het niet werkzaam is tegen schimmels. Doordat een antibioticum het natuurlijke evenwicht van goede en kwade bacteriën in o.a. het maag-darmkanaal verstoort, kunnen schimmels waaronder de "mega-bacterie" nog harder groeien waardoor de ziekte verergerd.
Er is echter ook nog een andere kant aan deze ziekte. Als je parkietje te lang ziek is(te laat ontdekt) tast die ziekte het kliermaagje aan, zodat dit geen eten meer verteert. Met het gevolg dat het maagje zich helemaal gaat uitzetten.
Als dat gebeurd kan er niet veel meer gedaan worden voor je parkietje. De maag komt niet meer goed. Ze kunnen met röntgenfoto's of bij een autopsie zien of het kliermaagje uitgezet is.
De "mega-bacterie" is besmettelijk, daarom is het ook belangrijk dat je de andere diertjes preventief mee behandeld. Zo is het risico klein dat je gezonde parkietjes het ook krijgen, omdat ze beschermd worden door het medicijn.
Ook een goede hygiëne is heel belangrijk (alles vrij regelmatig ontsmetten).
Nog een goed preventief middel is met regelmaat het water verzuren met appel(cider)azijn. De mega-bacterie kan niet leven is deze zuren. Let wel dat je dit niet doet wanneer je parkietje medicijn neemt tegen deze ziekte.

Hoe kun je het water verzuren?
http://www.parkietenfreak.nl/a-drinkwater.php

Voor mensen die meer willen weten over de mega-bacterie.
http://home.hetnet.nl/~bec-info2/mega.htm

http://www.webwizzards.nl/webwizzards/wwbasic/web/lookdetailspublicatie.asp?RelatieID=292&PublicatieID=309

Dus mensen, wil je gaan kweken, let dan op dat je zeker geen inteelt hebt.
Want zoals je kunt lezen, kan dit heel wat problemen en verdriet meebrengen.
Zowel voor het diertje als voor de verzorger die hun parkietje zo graag ziet

Vele groetjes

karin v h

Beste Safrena,
Vorige week heb ik ergens een artikel zitten lezen over appelazijn (weet echt niet meer waar, misschien wel op deze site?) dat je eigenlijk ook je kooi het beste kunt schoonmaken met appelazijn. In plaats van een afwasmiddel doe je gewoon een scheutje appelazijn in het water dit schijnt de bacterien goed te doden.
Groetjes karin

Safrena

Hey Karin

Inderdaad. Appelazijn gebruik ik niet alleen om in het drinkwater te doen maar ook om de kooi te reiningen iedere week (af en toe met een beetje detoll) en iedere dag worden de eetbakjes en drinkbakjes hier schoongemaakt met appelazijn

Het is ontsmettend en veilig  ;)
Kijk maar even op onderstaande link ;)

http://www.parrotbunch.com/appelazijn.htm

Vele groetjes

liesanne

mag je detoll gebruiken om de kooi schoon te maken? Lijkt mij erg agressief.
Ik gebruik het alleen om mijn aanrecht schoon te maken als ik de kooi verschoond heb. Ik gebruik voor de kooi afwasmiddel.

Daphne

PadjeNR1

Weet iem. de reden dat je appelazijn niet mag combineren met een antibiotica kuurtje ?

gr. padje

Safrena

#5
@ Padje
bij sommige antibioticum mag er appelazijn blijven gegeven worden, bij sommige niet
Als je parkietje antibioticum moet nemen, kun je dit het beste even navragen bij je vogelarts

Waarom het bij sommige antibioticums niet mag, is omdat bij sommige antibioticum de werking ervan sterk verminderd, soms wel totaal niet meer werkt door de appeazijn

Daarom als je appelazijn geeft, en je diertje moet antibioticum krijgen, altijd eerst vragen of het al dan niet mag gecombineerd blijven

Vele groetjes@Dahpne
je mag zeker de kooi enz ontmetten met detoll, maar zorg er wel voor dat je het niet laat staan, dat je het meteen goed naspoelt.
Je kan de kooi ook schoonmaken met appelazijn.

Vele groetjes

grasparkietjes

Hallo allemaal,

Vorige week merkte ik dat mijn arme vogeltje Baby (paarse) ziek was. Hij zat er bol bij en zong en danste niet meer. Slaapte de hele tijd en had nergens interesse in. Jeukte veel aan zijn snavel, waardoor hij zelfs niet stil kon zitten op zijn plek, niet kon eten en erg instabiele bewegingen maakte. Na alle negatieve verhalen op het Internet over Dierenartsen die geen verstand hebben van vogels, maar wel een recepten voorschrijven, heb ik mij gericht op onderzoek naar een echte Vogelarts. Zo ben ik VA Kindermans in Vlaardingen tegengekomen. Gelijk heb ik een afspraak gemaakt om mijn beide vogels te onderzoeken.

Ze heeft meteen een vloeistof op de huid gespoten voor eventuele andere mijten.  De uitwerpsel van Baby zag er niet goed uit, terwijl het van Askim er juist wel goed uitzag. Ze zou de uitwerpsels van beiden onder de microscoop onderzoeken. Nu bleek er, dat ze beiden een beginnende schurftmijt hadden. En dat Baby, die ik naderhand had gekocht, de ziekte had overgedragen aan Askim. Waarschijnlijk zou het een bacterie kunnen zijn. Dat was wel balen...

Ze hebben beiden 5 dagen in de kliniek gelogeerd, waar ze lekker onder de warmtelamp konden blijven. Alles ging de goede kant op werd er gezegd. De voer werd veranderd naar compleetvoer (wat ik nooit eerder had gegeven). Donderdag heb ik plots een nare telefoontje gekregen, met het bericht dat mijn zieke vogeltje op de bodem lag en was overleden... :( Ik vond het natuurlijk heel erg, maar er was verder niets te doen. Ik heb het maar geaccepteerd en vroeg wanneer de andere naar huis kon. Vrijdag heb ik dus Askim opgehaald. Deze was wel zieker dan voorheen. Er was Megabacterie gevonden in zijn uitwerpsel. Thuis zong en danste hij nog, maar nu was het plots verslechterd... De Harrison's compleetvoer die ze gegeven hebben eet hij ook niet op. Weet niet wat ik ermee moet, dus ga nu nog maar door met het geven van Beapher X-Tra Vital Krachtvoer.

Wel moet ik gedurende 4 weken lang 2x daags 1 druppeltje medicatie in zijn snavel druppelen. Dit is voor mij een groot probleem, omdat hij niet tam is. Dus heb ik het maar in zijn drinkwater en op zijn komkommer gedaan. Hij lust het niet echt geloof ik, want als hij die oranje kleur van de medicatie ziet, rent hij al weg.. :)) Als hij maar z.s.m. opknapt en gezonder wordt dan voorheen. De rest is niet belangrijk.

Hij zit er zo zielig bij en lijkt precies de symptomen van Baby te hebben, behalve het jeuken... Ik zal ze maandag weer bellen om te vragen of het wel zo een goed idee is om van voer te veranderen. Weet er geen raad mee, want de pellets zijn te grof voor mijn parkietje. Hij probeert het te eten, omdat het niet lukt gaat hij maar weer terug naar zijn plaats... :( Geef hem daarom Trosgierts en zijn eigen voer.

Ik ben heel verdrietig over het feit dat Baby er niet meer is en dat ik hem naast Cano heb moeten begraven... Nu is Askim weer zo eenzaam en moet ik binnenkort weer op zoek naar een nieuwe partner. Alleen ben ik er nog niet overheen en wil eigenlijk geen nieuwe, omdat ik bang ben dat deze ook ziek zal worden door Askim. Dat wordt afwachten...

Mijn excuses voor dit lange verhaal, maar moest het ergens kwijt :(

Liefs,
Grasparkietjes

*wendy*

Zou eens telefonisch contact opnemen met Hedwig van der Horst (en aangeven dat het een spoedgeval betreft). Zij kan je verder helpen, heeft veel ervaring met MB

Wat de medicatie aangaat: of je parkietje tam is, maakt helemaal niets uit. Kamer donker maken, uitvangen, druppels in de snavel en weer terug in de kooi zetten. Tam of niet, er is geen vogel die dit leuk vind. Dit zal je dus gewoon moeten doen, wil jij je maatje niet verliezen. Durf je dit niet te doen, laat je diertje dan behandelen bij de vogelarts, zodat de medicatie in ieder geval gegeven wordt!

Over overzetten op pellets: NOOIT een ziek parkietje overzetten op pellets, dat is een veel te zware beproeving! Parkietjes met MB hebben moeite met het verteren van de zaden. Handig is daarom in plaats van gewoon zaad, het zaad even te koken (10 minuten) en dan een nacht goed laten drogen op keukenpapier. De volgende ochtend kan je dit dan gebruiken. Elke dag vers zaad koken. Ook licht verteerbaar is trosgierst. Niet het meest voedzame, maar beter dan niets! Daarnaast iets van groente, als hij dat eet. Bijvoorbeeld andijvie. Liever niets iets met teveel vocht (zoals komkommer, dat werkt niet). Géén fruit geven en alles met suiker erin vermijden (MB is een schimmel en voed zich met suikers).

Kooi wekelijks grondig reinigen met heet water en ontsmettingsmiddel (bijvoorbeeld BacteriCid van Avian, is onschadelijk voor vogels). Onderbak van de kooi minstens 2 keer per week verschonen ivm de besmette ontlasting. Ontlasting ook zoveel mogelijk van de stokjes verwijderen. 2 maal daags schoon water, ivm bacterievorming en de overgevoeligheid daarvan bij je parkietje op dit moment.

Voordat je een partner zoekt, moet je huidige parkietje eerst beter zijn. Anders zit je met 2 zieke parkietjes!

Oh en ja op dit vlak mag ik mij helaas een ervaringsdeskundige noemen. Teveel om op te noemen wat ik allemaal heb gedaan en nog doe om mijn parkietje gezond te houden. MB keert namelijk heel snel terug! Ik heb Sky inmiddels 8 maanden schoon van MB, terwijl ik daarvoor elke 2 maanden medicatie moest toedienen! 

grasparkietjes

@wendy Dankjewel voor de advies Wendy. De vogelarts wist dat mijn parkietje ziek is, maar toch hebben ze gezegd dat ik over moest stappen op compleetvoer. Toen ik hem ging ophalen, hadden ze al mijn zaadbakje leeggemaakt en pellets erin gedaan. Denk dus dat mijn vogeltje eingelijk niet veel heeft gegeten in die tussentijd van 5 dagen :( Wellicht hebben ze een ander methode gebruikt, wat bij Baby wel het geval was. (papvoer) Wist eigenlijk niet eens wat ze bedoelde met compleetvoer, dus heb ik het gegoogled en kwam uit op pellets. Ik heb een klein probeerdoosje met Harrison's meegekregen, zodoende dat ik deze wilde gebruiken voor mijn vogeltje.

Ik let wel erg goed op hygiene en probeer altijd alles ook zo schoon mogelijk te houden, tenzij ik zelf ook doodziek ben (griep)... Ik maak het wel alleen met normaal afwasmiddel en heet water schoon en gebruik er geen extra reinigingsmiddelen voor. Ik twijfel inderdaad voor een nieuwe partner en dat is begrijplijk.

Ayarea

Slechte zaak dat ze je parkietjes op ander voer hebben overgezet terwijl ze ziek waren. Heel veel sterkte. Hier heb ik ook megabacterie gehad, maar dat is *afkloppen* goed afgelopen, ik was er ruim op tijd bij. Ik hoop dat Askim er bovenop zal komen :).

MickeyNN_

Kan een parkietje ook genezen van de mega bacterie?

*wendy*

MB blijft (vrijwel) altijd 'sluimeren' op de achtergrond. Bij een verlaagde weerstand of stress kan het dan zomaar weer de kop opsteken. Zaak is dus de weerstand van je parkietje zo hoog mogelijk te houden en bovendien met regelmaat de ontlasting te laten controleren, zodat je er zo snel mogelijk bij bent als het weer de kop op steekt.

Ik heb met Sky inmiddels een heel schema van eten, drinken en schoonmaak om zijn weerstand zo hoog mogelijk te houden, waardoor hij inmiddels al 8 maanden 'schoon' is van MB, terwijl ik daarvoor elke 2 maanden aan het behandelen was.

grasparkietjes

@Ayarea Heb in ieder geval contact gehad met de arts en alles doorgegeven. Volgens hen at hij wel tijdens zijn verblijf (waar ik overigens niet zeker van ben), maar dat is bij mij niet het geval. Ik heb vandaag een papje gemaakt. Na werk even kijken of het op is, anders zal ik tijdens dit zware periode alleen maar zaad geven. Hij lijkt mij erg afgevallen, dus beter iets dat hij wel lust, dan iedere keer met moeite... In ieder geval bedankt allemaal voor jullie steun!

@Wendy Blij dat Sky er weer helemaal bovenop is. Hopelijk komt die vieze bacterie nooit meer terug. Tis toch echt zielig om te zien dat hoe hij er ongeinteresseerd bij zit en niet meer zingt.

Ik hoorde hem gisteren 1x en dat was een spontaan piepje. Daar was ik al zooooo blij mee :D God bless them!

inge

Ik zou nu echt niet proberen hoor!
En zeker niet nu hij ziek is en vermagerd, geef hem maar lekker gewoon zijn zaad verder ,veel beterschap gewenst!!

grasparkietjes

Dag parkietvrienden,

Helaas moet ik mededelen dat Askim het niet heeft gered. :'( Ik was er nogal slecht aan toe, vandaar dat ik het pas nu kan doorgeven. Ik kan het nog steeds niet geloven... Bedankt voor jullie steun...

Liefs,

Grasparkietjes

RIP Askim 08.02.2013 :(

Loeky

Ahhh dat is naar zeg. :'(  Heel veel sterkte gewenst!
We denken aan je.

Groetjes uit Loeky's dierentuin

Dag lieve Loeky      † 21-10-2010, je was mijn beste maatje!
Dag vrolijke Happy † 24-04-2012, we missen je!
Dag mijn mooie bijzondere Doeky   † 07-04-2013, voor altijd in mijn hart!
Dag lieve Flurry, we missen je vrolijke parkiet!  † 14-07-2017 Dag Engeltje 11-03-19

grasparkietjes

@Loeky Dankjewel Loeky, het is inderdaad erg triest. Voorlopig zal ik geen parkietje meer nemen :((

inge

Namens mij ook heel veel sterkte gewenst met het verlies van je parkietenvriendje!

grasparkietjes

@inge Dankjewel Inge. Ik heb je advies van zaadvoer doorgeven wel opgevolgd, maar helaas was mijn parkietje er nogal slecht aan toe. Hij is in mijn handen gestorven, dat vind ik het moeilijkst om te verwerken... Ik zag het aankomen en hem heb in mijn handen gehouden tot zijn laatste adem :'( Heel veel medelijden had ik met mijn arm vogeltje. Ik denk dat ik een tijdje geen ander vogeltje meer durf te kopen..

Sylvi

Gisteravond was Joop nog tamelijk in orde heeft nog lekker zitten kletsen maar wilde zijn kooi niet uit. Dat was al raar maar misschien was hij gewoon moe.
Vanmorgen sliep hij op 2 pootjes en zat bol. Omdat ik gisteren de kooi had schoongemaakt kon ik zien dat hij geen ontlasting had gehad.
Hij speelde altijd graag met een stukje keukenrol, die ik verfrommelde en hij haalde het dan helemaal uit elkaar. Dat deed hij al bijna 1 jaar.
Iedere dag kreeg hij een nieuwe en haalde ik de oude uit zijn kooi.
Vanmorgen zag ik dat hij een heel stuk ervan af had gehaald en niet versnippert maar had opgegeten !
Ik moest vanmorgen werken toen ik vanmiddag thuis kwam ( i.v.m. Bevrijdingsdag had ik een vroegertje genomen)
Thuis gekomen zag ik nog steeds geen ontlasting en Joop verwelkomde mij ook niet, hij zat zielig op zijn stok te slapen.
Direct opgepakt en naar de dieren arts, zij voelde een verharde buik.
Gaf aan hem 0,3 ml carprofen drops ( tegen de pijn)
en 0,3 ml laxatract ( laxeermiddel)
Thuisgekomen stopte ik hem in zijn kooi met een doek erover en een lamp erbij.
Na 1 uur werd zijn neusdop ineens zwart hij begon te fladderen, ik pakte hem op en in mijn handen is hij overleden.
Of het door het stuk papier kwam weet ik niet, wel had hij afwisselend diarree en dan kreeg hij weer een antibiotica kuurtje in de vorm van poeder die ik door zijn voeding moest doen. De laatste kuur was 3 maanden geleden en alles leek weer goed te gaan.
Wat zal ik het gebabbel en onze gesprekjes missen.
Weet nu niet wat ik doen moet begraven of opzetten, het was zo'n bijzonder vogeltje en nog maar 1 1/2 jaar oud.

R.I.P Joop.

Groetjes namens Joop van Sylvia.